Milyen traktort vegyek?
Sziasztok! Örököltem egy 16 hektáros tanyát, és úgy gondoltam ki fogok oda költözni, vasút mellet van, így nem gond a munkába járás.
A leendő feleségemmel össze fogunk házasodni, melyiket válasszam egy esküvő, vagy egy traktor?
És milyen traktort vegyek?
Több helyen olvastam ezeket itt az oldalon is, sokak ajánlották ezeket a gépeket:
MTZ 50 megnéztünk szerelővel egy ilyet, és azt mondta nagyon megéri megvenni 1976-os évjáratú 700.000 Ft, ér eladó. 50 Le
MTZ 52 50Le
MTZ 80 Szintén kivizsgált gép 900.000 Ft 80 Le
MTZ 82 Nagyon jó állapotó 1.300.000 Ft 80 Le
Ezek a típus MTZ-ék van minden tanyasinak otthon, a környékemen.
Hát esetleg, akarok egy nagy gépet:
T150 2.000.000 de van 1.500.000 ért is. Jó állapotú, műszakis. 150 Le
K701 5.000.000 Ft, műszakis, kiváló állapotú 300 Le
Ezek a gépek mind jó állapotúak műszakisak ,szerelővel voltunk ézni őket, így nem verhetnek át minket annyira.
Autó már megoldva ,egy Lada 1500-as, 200 ezer Ft ért.
Tapasztalatok is jöhetnek velük kapcsolatban, Pl .: drágák hozzájuk az alkatrész?
Nem tudom mennyire éri meg ekkora gépet venni, de jól mondja az előző, hogy nem lehet ezt munkahely mellett csinálni. Képzeld el például, hogy áprilisban nagyon esős idő van, és nem tudod, mikor lehet a földet előkésziteni és elvetni. Lehet 2-3 napod lesz erre, és akkor a munkádból ki kell maradj, mert akkor egész nap a traktoron kell üljél, mert nem tudhatod, mikor ered meg újra az eső. Ugyanez nyáron aratáskor, és az őszi betakaritáskor és vetéskor is előfordulhat. A munkahelyeden biztos nem fogják dijazni, ha sokszor csak úgy hirtelen kimaradsz.
Egyébként szerintem 16 hektár földből jó évben több hasznot is lehet húzni, mint 500.000 forint.
Na akkor figyelj kicsit:
A 82-es MTZ bőven elég oda, nem kell nagyobb
Tegyük fel, hogy beveted kukoricával, az terem mondjuk 8 tonnát hektáranként de ez függ az időjárástól a talaj minőségétől, megmunkálástól, lehet kicsit több is meg sokkal kevesebb, az 16X8%128 tonna, tegyük fel, hogy el tudod adni 70000-ért tonnáját (ez is változó persze) az 896000 Ft, hektáranként kell (bár földje válogatja) 250 Kg műtrágya, az 16X250=4000 kg 1 tonna műtrágya kb 80000 Ft az 320000 Ft, kell még talajfertőtlenítő vetés előtt mert megeszik a bogarak, abból kell 10 Kg/ha akkor 160 Kg, ebből 20 Kg 53000 Ft akkor 424000 Ft-ot kóstál, ezt ki is kell juttatni, vetőgéppel szokták, a maggal együtt, amiről ugye még szó sem volt, hidd el húzós áron adnak egy zsák vetőmagot, azt mondjuk beszerezheted integrációs szerződés keretében de akkor annak kell eladnod a terményt aki adta a magot és bizony keményen le lesz vonva az ára a fizetendő összegből, na csak addig nézzük, hogy 896000-320000-424000=152000 Ft tiszta haszon, de nem elég ám a traktor, kell egy vetőgép, egy műtrágyaszóró, minimum egy kettes eke, hogy szántani is tudj, amik együtt többszörösébe kerülnek egy 82-es MTZ-nek. Ja a gyomirtószert kifelejtettem legyen mondjuk Elumis Peak a szer abból 12 hektára elég egy csomag, abból 20000 egy csomag, az kissé elhigítva, talán elég lenne a kis földedre. Nos szerintem nem nagyon éri meg ilyen kis földdel foglalkozni, én egy nagy mezőgazdasági cégnél dolgozom, van rálátásom a dolgokra, van 30 ha földem de inkább kiadtam bérbe, nem is lenne időm vele fogllakozni, hidd el ha permetelni kell akkor kell, nincs mese, nem úgy van, hogy majd hétvégén megcsinálom, ha a gyom vagy a bogár felüti a fejét akko egy nap késlekedés végzetes lehet, ha esetleg a főnök nem enged el akkor borul a termés.
Köszönöm nagyon tartalmas volt a válasz.
Esküvő helyet traktor lesz.
A faluban a legnagyobb gazdának őstermelőnek parasztnak is MTZ 82-ese van, ha jól tudom 80 hektár földje van.
A gépeket,vetőgépet, tárcsát, ekét majd a párom hozza a hozományából.
Hát úgy döntöttem veszek egy T150-est 2 millióért ezt a gépet szántásra ,tárcsázni fogom használni, a feleségem pénzéből meg egy MTZ 82-es kisfülkéset veszek 1 millió körüli összegen ezt vetni,műtrágyázni,fuvarozni,bálázni stb használom. Így mindenkinek lesz gépe. Még majd később veszek egy MTZ 50-eset 700ezer Ft ért. Veszek majd rá,homlokrakodót ,és ha bálázok be tudom hordani. Pótkocsizni is jól lesz.
Bocs már fáradt vagyok. Mi a véleményetek erről az összeállításról?
A párommal fogom csinálni, ő spórolt pénzét is beleadjuk,hogy legyen traktor.
Mire érted,hogy kib@szás a kisfülkés MTZ?
A traktorosok szidják, mert nem ritka hogy egy-egy huppanón beverik a fejüket. A kilátás se olyan jó belőle.
Amúgy a helyedben én egy nagyfülkés 82-est vennék minden szerszámmal, a maradék pénzből meg vennék még földeket.
én a helyedben kiadnám bérbe,a pénzedből földet vennék,azt is kiadnám!nem igen lesz hasznod belőle ha műveled...
150-300 le traktoron ne is gondolkozz... nekünk 200 hekire elég bőven (nagyon bőven) elég egy 157 le John Deere.
Osztom a 82-es mtz-t, és azt is, hogy nagyfülkés jobb lenne kényelmi szempontból!
Az mtz-hez olcsó az alkatrész a többihez képest de egyre több a sz.r is hozzá ma már. De 16Ha-on nem fog hamar szétesni.
Ha télen is akarod hajtani vízmelegítő legyen rajta másképpen kínkeserves az indítás, hidegben meg kár is erőltetni!
Az elsőhíd derékszöghajtásában mindig legyen olaj, akár egy kis zsírt is nyomhatsz bele, másképpen ledarálja a kúpfogaskerékpárt.
Ha folyik belőle majd az olaj akkor ne ijedj meg, mind ilyen! :D
Ennyi területre ne vegyél akkora monstrumot mint a 150-es, K-700-ast meg végképp felesleges! Ráadásul mivel törzscsuklós így a függesztett gépeket nem annyra szereti.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!