Előzéskor átléphetem az amúgy megengedett maximális
sebességet? Minden úttípuson?
Figyelt kérdés
Több jogsival rendelkező ismerősömet is megkérdeztem, mind mást mondtak...
Köszi a segítséget előre is!:)
2013. márc. 2. 11:19
1/9 szántóvető válasza:
nem lehet átlépni.
2013. márc. 2. 11:20
2/9 anonim válasza:
Szabály szerint NEM. Gyakorlatilag meg még az is átlépi sokszor akit előznek.
2013. márc. 2. 11:22
3/9 intrepid válasza:
A KRESZ-ben van olyan mondat ami megengedi? Nincs. Akkor mi a kérdés?
2013. márc. 2. 11:31
4/9 anonim válasza:
Tilos! Nem lehe átlépni! A gyakorlat persze mást mutat!
2013. márc. 2. 11:37
5/9 anonim válasza:
A megengedett maximális sebességet még előzés közben sem lépheted át, a KRESZ nem engedi meg. Ettől függetlenül néha előfordul, hogy arra kényszerülsz, hogy kis mértékben (5-10 km/h-val) átlépd a sebességet azért, hogy kellően biztonságos legyen a manőver - mondjuk ha előzés közben úgy gondolja a másik jármű vezetője, hogy őt már csak nem nyomod le, csak azért is gyorsít. Ilyenkor vagy mész tovább szabályosan és felkenődsz a szembejövő KAMAZ-ra, vagy kicsit túlléped a sebességhatárt és megelőzöd a nagyeszűt (mert néha van, hogy a visszatérés nem alternatíva). De ha ilyenkor sebességet mérnek, akár meg is büntethetnek az akcióért. Az már más kérdés, hogy mi lesz az eljárás vége.
2013. márc. 2. 13:02
6/9 anonim válasza:
Nem lehet átlépni, de akkor meg nem lehetne biztonságosan előzni, ami a vezetésben a legvezélyesebb művelet, és pont ezt nem oktatják, de az már más történet.
Csak hogy értsed, az előzéshez kell minimum 15 km/h-s sebességkülönbség, de ha elötted 90 helyett 80-al mennek, úgy már nem is tudnád hivatalosan megelőzni, de én azt mondanám hogy előzéskor meg lehetne engedni 20%-ot felfele, mert úgy biztos hogy biztonságosan és szabályosan tudnál előzni.
2013. márc. 2. 15:38
7/9 anonim válasza:
Előző, értem mit akarsz mondani, de azt a 20%-ot is akkor pontosan meg kéne határozni, hogy hol és milyen körülmények között. Mert akkor így sokan büntetlenül mennének közel 160-nal autópályán a belső sávban.
(Mondjuk így is előfordul...)
2013. márc. 2. 17:27
8/9 anonim válasza:
persze, meg kellene határozni hogy hogyan miként, de az előzés a vezetésben mindig is kényes téma, és azt tartom a legnagyobb bajnak hogy, nem tanítják oktatáson, mert nem visznek ki főútra, csak egyszer kétszer, ahol nem te előzöl hanem téged előznek mert lassan mész mert sokat eszik az autó...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!