Mennyire kell félni a házi gázolajtól?
A vizes történetet hagyjuk. Fogj egy deci gázolajat, önts bele egy kis vizet, és csodálkozz hogy a gázolaj feljön a víz tetejére, mert alapesetben nem keverednek. Nettó hülyeség a vizezett üzemanyag legendája.
A kérdésre: az itthon "kapható" gázolajak nagy része normál üzemanyag, csak éppen nem az eredeti forrásból veszed meg, általában valamelyik szállítmányozó cég segít a kedvező árképzésben. Ha érted mire gondolok. :)
Az ukrán határ fele a kéntartalommal lehetnek gondok, de már ez sem jellemző, az 1.7-es Isuzu blokk meg valóban mindenevő, akár használt sütőolajjal is gond nélkül elketyeg, nem lesz gondja a kannás gázolajjal. Nekem is van egy közeli rokonom akire nem vagyok köteles terhelő vallomást tenni aki kannás üzemanyaggal jár évek óta.
Nekem szintén 1.7-es Isuzu dízelem, pontosabban turbó dízelem (CDTI) van. 7 éves.
Elég sokat, havi 100-120 litert tankolok saját zsebből. De szerintem annyival nem olcsóbb, hogy megérjen egy előre nem tervezett motorgenerált. Szóval én maradnék a kúton tankolásnál. De döntse el mindenki maga, hogy neki megéri-e kísérletezni ezzel. Nekem nem.
Házi gázolaj? :) Az milyen, valaki talált néhány ezer köbméter kőolajat a telek alatt és onnan szívogatja fel majd a fészerben ledisztillálja és még a keverék cetán-számát is beállítja, hogy ne kopogjon a motor? Ügyes gyerek lehet, megadhatnád a számát ha találsz ilyet, rég keresek egy jó vegyészt bombagyártáshoz.
Szóval szerintem tegyük kicsit tisztába a dolgokat: a legtöbb üzemanyag amit így tankolhatsz merőben eltér a gázolajtól: fáradt olajak, étolaj, növényi olajok - ennek ellenére némelyik alkalmas lehet egyes belső égésű motorokban való elégetésre. A hangsúly a "némelyik"-en és az "egyes"-en van. Mivel te ismered a konkrét motor típust és csak üzemanyagot keresel, szerintem koncentráljunk a naftára mint fizikai katyvaszra: van neki sűrűsége, fűtőértéke, fagyáspontja, lobbanáspontja, öngyulladási pontja, íze, szaga, színe és élnek benne milliónyi mikrobák meg tudomis én még mik. Ha a legtöbb tulajdonság közelít a diesel olajéhoz, nyert ügyed van. Persze nem azt mondom, hogy iszogass otthon ismeretlen forrásból származó olajokat, de a kísérletek több mint fele házilag simán elvégezhető bármiféle szakértelem nélkül is, utána már csak össze kell hasonlítani a kúton tankoltéval és lehet választani. Nyílván ennek akkor van értelme, ha hosszabb időre "beszállítót" keresel magadnak vagy házilag állítassz elő, de ha csak kiváncsi vagy és érdeklődsz a téma iránt akkor is megér egy próbát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!