Lemezhengerítő gépet házilag hogy lehet csinálni mi kell hozzá?
Elég egyszerű szerkezet.
Kell hozzá 3 db vascső, csapágyakba ágyazva és azt hiszem többnyire a középsőt szokták meghajtani vagy kézzel vagy villanymotorral.
Meg persze a a feslő és a 2 alsó közötti távolság állítható kell hogy legyen. Ezzel állíthatod be hogy mennyire tekerje fel.
Csőhajlító ugyanezen az elven működik, ezért szoktak csinálni kombináltat is, aminek egy egyik oldalán van csőhajlító is.
Általában azt is szürkeöntvényből csinálják. De itt nem annyira fontos szempont a rezonanciaelnyelés mint pl egy fúró, maró vagy esztergagépnél.
És láttam már gyárit ami konkrétan zártszelvényből volt.
Az alapját én is abból csinálnám, tetejére a csapágyfészkek és a hajtás köré meg némi erősítés.
3 db minél erősebb cső, vagy rúd kell hozzá, és az első kettő van meghajtva. Az egyiket te hajtod kézzel, vagy géppel, a másik a fogaskerekeken keresztül hajtódik. Az esetek többségében a harmadik henger nem hajtott(amelyik hátul van, és most a képen nem látszik) A hátsó henger magasságának állíthatónak kellene lennie, hogy a lemez átmérőjét be tudd lőni. Az első hengerek közül az alsót tudnod kell le-föl állítani attól függően, hogy milyen vastag lemezt szeretnél hengerelni. És vékony lemezekhez elég a kézi erő is (max kb 1.2 mm lemezvastagság). A csövek kiválasztásánál figyelembe kell venned, hogy milyen átmérőt szeretnél hengerelni. Ha pl 80 mm lenne a kész méret, ahhoz neked maximum 70 mm cső a megengedett, ugyanis a lemez valamennyire visszarugózik a hengerlés után. De minél vékonyabb a henger, annál gyengébb is, és ha túl hosszú csövet szeretnél hengerelni, akkor a két vége talán jó lesz, de a közepe "nyitott", és hordó alakot fogsz kapni.
ui.: Én a helyedben ha nem értenék ehhez a szakmához, akkor keresnék egy hozzáértőt, vagy vennék használtan egy hengerítőt.
Amúgy a lemezhajlító és a lemezhengerítő gép teljesen más.
A kérdező ilyesmi szerkezetre gondolt:
(ez is zártszelvényből van :))
A lemezhajlító pedig ez:
Igazából egyik sem egy bonyolult szerkezet. Nyilván nem feltétlen kell annyi állítási lehetőség mint ami a képen lévőn van.
De ha pl kúposra(vagy milyenre) akarsz lemezt hajlítani akkor a görgők 2 végét külön kell tudni állítani.
Ezt meg úgy a legegyszerűbb kivitelezni ha pl önbeállós csapágyat használsz, akkor csak a csapágyházat kell 2 irányba tudni mozgatni a görgő 2 végén egymástól függetlenül.
crx-es , remélem ennyi infóból már van egy tervrajz a fejedben. Mert ha nincs akkor inkább hanyagold a dolgot.
(megtervezni azért nem fogom neked, ingyé legalábbis nem :D )
Na azokhoz meg nem kell nagy. Vagy 30 cm elég lenne nem?
Én azt tanácsolom hogy látogass gyakran olyna MÉH-telepeket ahonnan engednek vasat ki is vinni. Ott igazából a csapágyakon kívül mindent be lehet szerezni hozzá.
A bolti ár töredékéért. De megfelelő minőségben.
(pl nemrég boltban kapható állapotú 1m-es M10-es menetes szárra bukkantam :D )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!