Milyen feltételekkel lehet az autóm youngtimer?
Egyszerű: azt mondod rá, hogy youngtimer és onnantól kezdve az. Itthon a youngtimer nem létezik külön kategóriaként, jogszabályi szintű szabályozása csak a muzeális minősített autóknak van. Ez kicsit más, mint amire te gondolsz.
Van viszont az MNHJR, avagy a Magyar Nosztalgia- és Hobbijármű Regiszter. Itt van "MNHJR minősített youngtimer" kategória, amiből azonban szépen ki fog öregedni a Ladád, mert az a 25 év alatti autóké. De sebaj, a 25 év felettiek az "MNHJR minősített veterán" kategóriába tartoznak. Ez azonban csak annyi előnnyel jár, hogy olcsóbban köthetsz rá biztosítást. A muzeális minősítésből járó egyéb előnyök (adómentesség, OT-rendszám igénylése, regisztrációs adó alóli mentesség) nem járnak vele együtt. Ha az autód megkapja a minősítést, bekerül az MNHJR-be, aztán olcsóbb lehet a KGFB-d bizonyos biztosítóknál (én meg nem is használok sok betűszót egy mondaton belül).
De ez sem biztos: nekem például évek óta olyan kedvező a biztosítási díj az ezeréves Zsigulira, hogy az egyszerű KGFB-vel olcsóbban jövök ki, mintha a kedvezményes "veteránbiztosítás" mellé még tagsági díjat is kellene fizetnem.
Youngtimer "cím" nincs. Azt csak úgy mondják arra, ami elmúlt 25 éves.
Egyedül biztosítást tudsz kötni rá, de csak évfordulókor.
Ez az, hogy nem tudom én se, mire kérik el a 7000 Ft-ot. Azért mert benne vagyok az adatbázisban? Én is ezért nem csinálom meg, pedig az én gépen 34 éves.
Előző voltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!