Ha 125-ös mocival járok,50-es papírokkal (ugyebár rendszám nélkül) És megfognak a rendőrök mire lehet számítani? (többi lent)
125 ccm motort szeretnék venni 50-es papírral, már csak azért is mert 50essel csak a forgalmat tartanám fel, no most, ha megfognak a rendőrök és kiderül hogy 125-ös a moci mire lehet számítani? Mennyi pénzbüntetés? Jogsit elvennék? Amúgy B kategóriára van jogsim...
Minden választ meghallgatok, írjatok bátran!
Mielőbbi válaszaitokat előre is köszi!
a legrosszabb esetet írom le.
Balesetezel, mondjuk ne ma te hibádból. Ugye kivizsgálják a járművet is, kiderül a turpisság.
A biztosítód nem fizeti majd ki a kárt (hiába nem a te hibád volt).
Mivel nincs forgalmi a motorhoz, se műszaki vizsga, se rendes biztosítás 60-150 ezer.
Nincs jogosítványod a megfelelő kategóriára-> eltiltás.
És ez nem szabálysértés, hanem bűncselekmény, mert okirathamisítás.
A kevésbé rossz eset:
Szimpla igazoltatás.
Rendőrnek gyanúja van, kötelez téged egy vizsgálatra, amin meg lehet állapítani a motor űrtartalmát, teljesítményét. Ez vagy úgy történik, hogy helyben trélerre rakják a motorodat és a vizsgálat végén majd visszakapod (természetesen kapsz róla papírt, hogy a tiéd a motor, és XY időpontban kobozták el tőled). Vagy egy későbbi időpontra odarendelnek a vizsgáztató állomásra. Ha nem jelensz meg, akkor természetesen "bűnösnek" számítasz kapásból.
Szóval a rosszabb eset, hogy mondjuk 50 km-re vagy otthontól, és szépen felpakolják a trélerre a motorod, aztán lehet gyalogolni:D
Ha bebizonyosodik a vizsgálaton, hogy 125-ös a gépezet, akkor amit fizetned kell:
- a tréler, a szállítás, a tárolás és a vizsgálat díja
- a bírság
Ezek már egyenként sem kicsi tételek, együtt szerintem tuti 100e Ft felett vannak, de akár a 200e-t is közelíthetik (Ha esetleg kicsit gonoszabb a rendőr, akkor pár hétig még a telepen tartja a motorod a vizsgálat után, természetesen a te költségeden, mielőtt elvihetnéd.)
Azt nem tudom, hogy a B-s jogsid is ugrik-e, hogy hogy A-ra nem szerezhetsz majd jogosítványt 2 évig, az szinte biztos (eltiltanak a jogosítvány megszerzésétől)
Plusz elköveted a biztosítási csalás BŰNCSELEKMÉNYÉT is. Ezért már nem csak pénzbírság, hanem akár letöltendő börtönbüntetés is járhat! Persze ha nincs priuszod, akkor nem fognak bevarrni a börtönbe. De a pénzbírág jókora lesz. Ezt a pénzbírságot természetesen úgy értem, hogy a fent említett bírságon FELÜL kell majd megfizetned. Tehát kapsz egy jókora összeget, amiért nem volt adott kategóriára jogsid. Plusz kapni fogsz egy jókora összeget a biztosítási csalás miatt. Mennyinél is tartunk? 300-e körül...? Plusz a biztosító is követelni fog rajtad egy csomó fedezetlenségi díjat, és az tuti, hogy náluk tiltólistára kerülsz:)
Szerinted ez megéri?:) És ehhez nem kell más, mint hogy akár egy picit is gyanús legyen a rendőrnek. Én mint laikus már azt észreveszem, ha egy Simson-on 60-as henger van. Akkor szerinted ha a rendőr mondjuk direkt ezt ellenőrzi, akkor mennyi idő alatt veszi észre, hogy nagyobb gépet hajtasz, mint kellene?:)
Valamokkának igaza van, bár hozzátenném, hogy soha nem hallottam még olyanról, hogy valakit szivattak volna a 70-es simson miatt. De sok embertől hallottam, hogy 70es robogóval állították meg, látta a rendőr és nem foglalkozott vele.
De azért egy jó 2T 125-ös motor lehet akár már 30 Le felett is, amivel nyugodtan téphetsz 130-140 körül. Az azért már adhat okot a szívózásra.
És ha teszem fel 70ccm-es a motor akkor is ugyanez lenne? Itt egy példa:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!