Vezérműszíj cserénél kell az AC pumpát is cserélni, amikor azzal nincs gond?
Az AC-pumpát nem kell cserélni a vezérműszíjjal együtt, mert a legritkább esetben hajtja a vezérműszíj. Na, jó, a szíjas kocka-Ladán igen, de ott sem kell cserélni.
Szerintem a vízszivattyúra avagy vízpumpára gondolsz. Nos, itt a gyártó előírása a mérvadó: vannak, akik előírják a cserét minden egyes vezérléscserénél és vannak, akik csak felülvizsgálatot kérnek. Ettől viszont nem szabad önhatalmúlag eltérni, ne akard jobban tudni, mi biztonságos a motornak.
A vízszivattyút újabban általában a vezérműszíj hajtja, a kötelező cserét tehát azért írják elő, mert a vízszivattyú csapágyának sem végtelen az élettartama és ha egyszer megszorul, viszi az egész vezérlést. Nem csak a szíjat és szíjkerekeket kell cserélni utána, de szerencsétlen esetben a hengerfejet is szétverheti a motor, ha a szivattyú megszoruló görgője miatt átugrik a szíj. Vagyis hiába jó még a szivattyú, adott élettartam után kötelezően cserélni kell, hogy a szíj következő csereperiódusát is biztosan problémamentesen átvészelje.
Csak sajnos itthon ezt sokan elmulasztják, jellemzően a "jó még az, nem szorul a csapágy" címszó alatti "ügyes" spórolással, aztán mikor a következő tulajnak elszáll a teljes vezérlés, akkor az autót szidja, hogy micsoda ipari hulladék.
Ha jól tudom itt már elektronikus a benzin szállítás, tehát a szíj nem hajt semmilyen pumpát.
Vízmpumpát a seatnal cserélni kell!!!
Ha az 1.4-es 16szelepes motor, akkot két vez.szíj, görgők, stb.
Az, amit cserélned kell az a vízpumpa.
Az AC-pumpa leánykori nevén üzemanyagszivattyú névre hallgat, és semmi köze a vezérléshez,máshol van, ráadásul elektromos meghajtású.
A vízpumpát a vezérműszíj hajtja, és nagyjából ugyanannyi idő alatt kopnak el. Teljesen indokolt a cseréje, ugyanis nem biztos hogy kibír még egy szíjat, a beálló vízpumpa viszont csúnya dolgokat okoz.
Tehát: AC pumpa: üzemanyagszivattyú, semmi köze a vezérléshez, nem kell cserélni, vízpumpa: a vezérlés hajtja, a vezérműszíjjal együtt jár le az élettartama,azzal együtt kell cserélni.
Oké, oké!! VÍZPUMPA. :)) Én kérek elnézést. Nem értek hozzá.
De kérdezzetek bármit kamerakezelésről, filmkészítésről, filmvágásról! Abban a témában otthon vagyok! :-P
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!