Fellehet rakni egy kocsit ötödikbe úgy, hogy gázt nem nyomunk csak finoman engedjük ki a kuplungot?
Hát... az Actros-t csak poénból írtam, de mindjárt kifejtem, mert ennél bonyolultabb a válasz.
Elvileg lehetséges, de nem minden gépkocsinál.
Mert ugyebár mi az alapjárat? Az alapjárat az a legkisebb üresjárati (tehát terhelés nélküli) fordulatszámon történő motorüzem, legalábbis a belső égésű motornál, aminél a motor még éppen képes károsodás nélkül, a környezetvédelmi normáknak megfelelően üzemelni. Ugyanis az alapjárat tök felesleges, csak a motor rendelkezésre állása miatt van rá szükség, ezért terjednek a start-stopok. Viszont a sok mellékhajtás, gondolok itt a generátor, szervószivattyú, klímakompresszor, légsűrítő és társaikra megkövetelik, hogy legyen egy alapjárati szabályozás, hogy ha ezek terhelik, (pl. bekapcsoljuk a fényszórót és a generátor terhelést kap) ne fulladjon le a motor. A fordulatot szabályozó mechanika, de még az elektronika sem mindig tudja, hogy mi a terhelés, csak azt érzékeli, hogy csökken a fordulatszám így beavatkozik, benzinesnél levegőt ad, dieselnél töltést növel. De ez most nem is érdekes. A lényeg, hogy az ötösbe tett autóval való finom induláskor ezt a fordulatszámot próbálja tartani. Hogy tudja-e az attól függ, hogy mennyi gázt tud adni.
Actrosnál még nem próbáltam. Nem is jutott eszembe, de ahhoz amúgy is annyi minden kell. Jó idő, szélcsend, tiszta sík út, optimális abroncsnyomás. Majd, ha hangárba megyek :P De rakottan tuti nemindulna el, legalábbis szerintem, az üres traktor... azt már el tudom képzelni.
Nos, ki van próbálva az Actros. :) 1844-es V6-os, kéttengelyes traktor, egy üres félpótkocsival, felső 8-ból (vagyis 16-ból) elindul szép lassan gázadás nélkül, de azért türelmesen kell kezelni a kuplungot :) Alapesetben nem engedibetenni álló helyzetben felső 8-ba, úgy kel felváltani, megállni, majd nem kivenni sebességből.
Nem én próbáltam ki, hanem egy jó barátom éppen ma, mert kértem, ha van módja, ő is próbálja ki. Tehát teljesen megbízható forrás. Ő ráadásul majd mindennap ezt vezeti, tehát ismeri is az adott kocsit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!