Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Felszerelhetem a rendszámtáblá...

Felszerelhetem a rendszámtáblát máshová is?

Figyelt kérdés
A kérdésem az lenne, hogy autón az első rendszámtáblát felszerelhetem a lökhárító alsó bal vagy jobb sarkába? Tehát nem a gyárilag arra kialakított helyén kapna helyet hanem oldalt valahol lent. Lehetséges ez? Szólhat érte valaki, rendőr vagy bárki más? Ha igen akkor mi az előírás a felszereléséről?
2012. nov. 20. 19:17
 1/5 anonim ***** válasza:
Nyugodtan. Nincs megadva sem alsó mérethatár,sem az hogy melyik oldalra teszed.
2012. nov. 20. 19:22
 2/5 anonim ***** válasza:

ezt találtam

A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásnak műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet határozza meg a hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó szabályokat. A következők szerint:

„Hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

27. § (1) A jármű - az e célra kialakított helyre - a jogszabályban előírt hatósági jelzést feltüntető táblát (rendszámtábla, azonosítási tábla) kell felszerelni.

(2) A gépjárműre, a mezőgazdasági vontatóra, a lassú járműre és a pótkocsira a szabványos „H” betűt feltüntető államjelzést a jármű hátsó részén, jól látható helyen és úgy kell elhelyezni, hogy az államjelzésnek a hatósági jelzéssel való összeolvasását kizárja.

Hatósági jelzések elhelyezésére vonatkozó további műszaki feltételek

28. § (1) A gépjárművet, a mezőgazdasági vontatót, a lassú járművet és a pótkocsit úgy kell kialakítani, hogy arra a hatósági jelzés - a (2) bekezdésben foglalt rendelkezéseknek megfelelően - felszerelhető legyen.

(2) A hatósági jelzést, illetőleg annak tartószerkezetét a lassú járműre elöl, az oldalkocsi nélküli motorkerékpárra és a pótkocsira hátul, a többi gépjárműre és a mezőgazdasági vontatóra elöl és hátul, a jármű hosszirányú függőleges felezősíkjában, vagy attól balra, oldalkocsis motorkerékpárra az oldalkocsin elöl, a motorkerékpáron hátul úgy kell elhelyezni, hogy a hatósági jelzés síkja a jármű hossztengelyére merőleges és megközelítően függőleges helyzetű legyen, a járművön túl ne nyúljon, legalsó pontja az úttest szintjétől legalább 0,30 méter, legfelső pontja az úttest szintjétől legfeljebb - amennyiben a felépítmény szerkezeti kialakítása ezt lehetővé teszi - 1,50 méter magasságban és olyan helyen legyen, ahol könnyen leolvasható.”

2012. nov. 20. 19:31
 3/5 A kérdező kommentje:
Ez biztos? Mert igazából találtam valami írást hogy 30 centire kell lennie a földtől.
2012. nov. 20. 19:31
 4/5 A kérdező kommentje:
Ja igen, én is ezt olvastam, de ha mégsem e szerint lenne feltéve, akkor csesztethet érte valaki is?
2012. nov. 20. 19:33
 5/5 anonim ***** válasza:

Tudod-e, hogy arendőrség "bevételei" 10 milliárddal vannak elmaradva a tervezettől?

Persze tudom, hogy nem minden rendőr ismeri a szabályokat, de valami idegesebb közeg biztos meg fog találni miatta! A lényeg a bevétel!

2012. nov. 20. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!