Miért akar lefulladni a motorom ha rákapcsolom a világítást?
A fő gond az hogy gyárilag az elektromos rendszert nem tervezték túl, csak épp akkorára amekkora elegendő.
Ennyi év után meg már nem képes leadni akkora teljesítményt mint még új korában. Elég ha pár Wattal kevesebbet ad le, az már nem elég a világíráshoz és a gyújtáshoz.
Megoldás lehet a fényszóró égőjét kisebbre cserélni, bár akkor meg látni nem fogsz sötétben.
Vagy esetleg a helyzetjelzőket átalakítani LED-esre. Ezzel is lehet pár W-ot spórolni.
De legjobb sz ha le tudod cserélni a generátort valami jobbra.
Ilyen téren jobb az ha külön gyújtótekercs van és a gyújtás a motor többi elektromos részétől független.
Nekem úgy rémlik hogy akkumulátor gyújtása van. Szóval egy dinamó fesz szabályzón keresztül tölti az aksit és minden az aksiról megy. Még a gyújtás is.
És pl lekapcsolt világítás mellett aksi nélkül be se lehet rúgni mivel a dinamó nem termel elég szuflát(betolni be lehet, akkor már elegendő a fordulat)
A fő gond meg szerintem azzal a fényszóró izzóval van.
Nem tudom hogy a gyárilag milyen való bele, de szerintem kb fele ilyen teljesítményű.
Persze azzal kevésbé lehet látni, de legalább megy a motor.
LED-es világítás csak akkor szabályos ha E jelzéssel ellátott LED-es izzót teszel a gyári helyére. Namost ilyet találni neked megfelelő foglalattal és feszültségértékkel kétlem hogy fogsz. Ha meg mégis azt jó drágán.
Viszont egyszerűen megoldható a dolog. Egy, már kiégett izzót összetörsz és a foglalatából szépen kiszedsz minden feleslegest.
Aztán a foglalatba beépítesz nagy fényerejű ledet/ledeket vagy teljesítmény ledet (power LED) ellenállással együtt persze.
Aztán ezt csak beteszed a gyári izzó helyére és örülsz hogy még nagyobb fényerőt is ki lehet hozni kisebb teljesítménnyel :)
Ha műszakira kerül a sor akkor meg szépen kicseréled. Meg pl tartalékizzó is lehet normál izzó.(bár ha mondjuk teszel egy feszültségkorlátozó IC-t is (80ft kb) a LED-es izzóba akkor az nemigen fog tönkremenni. )
jó, lehet hogy generátora van meg 12 v-os.
De a lényegen nem változtat. Márpedig azon hogy akkumulátor gyújtásos. (ha nem az lenne akkor, mivel teljesen független minden a gyújtástól így nem fulladozhatna)
Azt kétlem hogy 180w lenne. Modern Vape gyújtás 100w-os...
Aksi egyébként jó benne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!