Mért jobb a nagyobb felni alacsonyabb gumi oldalfalmagassággal?
Az autómhoz 17, 16 és 15"-os méretben is van gyári felni. Értelemszerűen a 17"-os felnire alacsonyabb oldalfalmagasságú gumi kell, a 15"-osra magasabb, ballonosabb.
Azt tudom, hogy az alacsonyabb de szélesebb gumi jobban tapad, de rosszabbul tűri az úthibákat. Viszont a 15"-os gumi majdnem fel annyi mint egy 15"-os felnire való.
Normál, utcai felhasználásnál van gyakorlati jelentősége vagy érezhető vezethetőségbeli különbség, abból a szempontból, hogy melyiket veszem?
Lehet, de az engem nem igazán érdekel, hogy ha padlógázzal gyorsítanék, akkor néhány tized másodperccel lassabban érném el a 100-at.
Ezt a felnit adták hozzá, kidobni nem fogom és másikat venni, csak emiatt.
Már majdnem 2 éve így használom, teljesen megfelel.
Előnye : gyorsabban lehet vele kanyarodni , jobban érzed magad alatt az utat (ezt most értse mindenki,ahogy akarja..)
Egyes gyártóknak ez a betgsége ez a 'peres gumi' tehát,hogy ráteszi,mert jól néz ki ,és még alá is támasztják,hogy ez mennyivel jobb. De valójában inkább a hátránya a több , arról nem is beszélve,hogy a legtöbb autóra teljesen,de teljesen indokolatlanul pakolják rá. Régen ilyeneket sportautókra pakoltak rá,akikor kérdés,volt,hogy 220-nál kanyarban megcsúszik-e vagy sem , ma meg rárakják egy 200 LE-s 1600 kilós BMW-re is , mert az átlagembert be lehet vele hülyíteni. Én se vitatom,hogy jól néz ki, de a legtöbb autón,ha látom már csak nevetek rajta,mert nem tudom komolyan venni.
Én is köszönöm a válaszokat! Én most gondolkoztam, hogy a gyári 16-os felnit (205/55R16) cseréljem 18-asra ami felférne. Csak amiatt aggódtam, hogy jobban nézne ki és valóban jobban reagálna kormányzásra, viszont én nem is röhögök azon, hogy nem versenyautókon vannak ilyen felnik bár szerintem mindegyik autón jól néz ki hanem félek tőlük inkább. Ugyanis annyira nem látok már szinte a legtöbb utcai autón gumit még hogy ha az egy MPower BMW is amivel már azért lehetne menni versenyezni, de utcai használatra ilyesztő, hogy szinte semmi gumi nincs a felnin.
Én nagyon szeretnék 18-as felnit, de inkább maradok a 16-osnál mert az jobban fogja bírni az úthibákat, kíméletesebb a futóműnek, besegít neki. Hatalmas felniket amiken szinte alig van gumi már nem mernék felrakni már csak azért sem mert egyrészt a futóműnek se tesz jót, ha a futóműnek rosszabb akkor nekem is mert biztos én is érezném vezetés közben de leginkább csak belegondolok abba, hogy ha egy nagy kátyúba belemegyek a 16-osssal akkor is fáj, nem hogy a 18-assal mennék bele, ott szerintem már a felni is eldeformálódna. Nekem ezek a nagy felni/kis oldalfal gumik olyanok, mint hogyha csak felnin mennének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!