Utólag hogy szerelnek be tolatóradart?
Vannak ilyen készletek, amikben van pár darab érzékelő, egy feldolgozó egység, kijelző és vezetékek. Meg jó esetben útmutató hozzá.
Ilyen készletből van mindenféle, a gagyitól a profiig, a 2 érzékelőstől (amit csak a rendszám mellé teszel) a 8-10 érzékelősig, a sima csipogóstól a kamerás-képernyősig.
Csak pénz kérdése - láttam már Chevrolet Sparkba építve is, pedig abba aztán felesleges.
2012. okt. 10. 23:16
2/12 A kérdező kommentje:
A kijelző az mire jó? Ha nem tolatókamera, akkor mit jelez ki ? Kocsi melyikre része milyen messze van? És hogyan rögzítik az érzékelőket? Meg mi az, ami gagyinak számít, honnan érdemes foglalkozni vele? Én 4 érzékelősöket néztem.
Megfúrják a lökhárítót és úgy rögzítik az érzékelőket. Ezeknek a vezetékei belemennek egy "dobozba". Ez a doboz kap egy testet, valamint a tolatólámpa pozitívát. És rá van kötve egy "csipogó", ami csipog. Tömören, ennyi.
2012. okt. 10. 23:25
A kijelző távolságot mér. Annyira azért nem ügyesek ezek a szerkentyűk, hogy megmondják, melyik sarok mennyire van a faltól/oszloptól/másik autótól, általában csak egy számértékkel vagy mindenféle színes LED-ekkel jelzik, hogy a legközelebbi akadály milyen messze van. Mellette szokott még lenni csipogó is, ami az akadály közeledtét egyre gyorsabb pittyegéssel jelzi. Óriási élmény, mikor már a koppanás előtt 30 centivel átmegy a vészes közelséget jelző folyamatos sípolásba, aztán az ember ugyanúgy centizhet szemre, mint tolatóradar nélkül.
2012. okt. 10. 23:32
5/12 A kérdező kommentje:
És ahol fúrják a lökhárítót, ott nem kezdhet el rozsdásodni?
Műanyag, keménygumi ritkán rozsdásodik. Szerintem semmit nem érnek ezek a szerkezetek. Sem a drága, sem az olcsó. Mint írták, a 30 centit is vészes közelségnek jelzik. Pedig épp az lenne az értelme, hogy a nagyon szűk helyre segítsen beállni.
2012. okt. 10. 23:37
"És ahol fúrják a lökhárítót, ott nem kezdhet el rozsdásodni?"
A műanyag lökhárítók általában nem rozsdásodnak, ha mégis, akkor baj van. Manapság ugyanis általában ilyenek vannak az autón, a régi acél lökhárítókra nem szerelnek tolatóradart. Az érzékelő kicsi, könnyű darab, elég csak a lökhárító héjához rögzíteni, az alatta található merevítést nem fúrják meg (az mondjuk tudna rozsdásodni).
2012. okt. 10. 23:45
8/12 A kérdező kommentje:
Gondolom a kérdésből látszott azért, hogy teljesen hülye vagyok a témához. :D
Sebaj, azért van ez az oldal. :)
Szóval ilyen készletek vannak 8 és 80 ezer forint közötti összegért - szerintem sokkal jobb abból a pénzből inkább gyakorolni. Akár bójákkal egy üres placcon ha annyira nem megy.
2012. okt. 11. 00:14
10/12 A kérdező kommentje:
És pl egy 8 ezres készlettől mit várjak? Vagy nem is érdemes foglalkozni vele?
Kapcsolódó kérdések: