Hány fokig ültök motorra? Ma majd' befagyott. Most nézem, hogy volt vagy 5 fok reggel.
Nekem a hőmérséklet nem szokott akadály lenni, volt már, hogy -10 fokban is ráültem a motorra. Van vastag kabát, gyapjú pulóver, bundás csizma - ha teljesen beöltözöm, úgy nézek ki, mint a Michelin reklámembere, de ez semmiség ahhoz képest, hogy nem fagyok meg.
Két dolog szokott csak visszatartani a motorozástól. Az egyik a szél: ha úgy fúj, mint tegnap, hogy letöri a kisebb ágakat a diófáról, akkor már a 10-15 fokos hőmérséklet is hideg. A másik nagy hátráltató tényező az eső: kellemes tavaszi időben is teljesen átfagy az ember, ha elázik a motoron.
Ha neked nem kényelmes ilyen hidegben motorozni, akkor ne ülj rá csak azért, mert más megtette. Nekem sem volt az a kimondott kéjutazás olyan hidegben, de tudtam, hogy vannak olyan vastag ruháim, amiben nem fogok megfagyni. Meg egyébként sem vagyok érzékeny a hidegre, jól viselem.
Az a nagy gond a hidegben motorozással, hogy az ember úgy általában lehet, hogy jól viseli a hideget, de az ízületei nem. Ha felveszel egy kabátot és jól aláöltözöl, még 0 fok környékén sem akarsz megfagyni, mert nem fázik a felsőtested. A térdeid viszont ilyenkor is ki vannak téve a hidegnek és ezt sajnos sokkal kevésbé érzed. Aztán meg 10-20 év múlva jelentkeznek a folyamatos hidegben motorozás jelei: folyamatosan fájó, a terhelést egyáltalán nem bíró ízületek.
Szóval figyelni kell arra, hogy deréktól lefelé is jól felöltözz. A hidegben jóformán csak azt érzed meg, ha "majd' lefagy a lábad", vagyis a lábfejed fázik. A térded és a bokád viszont sokkal érzékenyebb.
Nekem is -10 volt eddig a legkevesebb amikor közlekedtem vele, de 20 fok felett szeretek igazán motorozni.
Tegnap pl. egy műszaki előtt álló gép fékjét próbálgattam a 15 fokban az utcánkban, persze dzsekit nem vettem fel, úgyhogy ma arra ébredtem hogy fáj a torkom. Egyszerűen fel kell öltözni, még ha csak 40-nel gurulsz oda-vissza egy 300 méteres szakaszon..
Nem papírkutyaság kérdése, hosszútávon komoly eü. károd lehet abból ha ilyen időben is egy szál pólóban meg munkásgatyában tolod, mint itt felénk a 15-16 éves suhancok.
Hát én most nyáron csináltam jogsit. A motorom meg jó estben is 1 hónap múlva lesz kész...
De van motoros ruha, termo bélés bele aztán szerintem úgy elég jól lehet bírni.
Egyébként motoroztam már télen. Motoros ruha nélkül csak vastagon felöltözve, -10°C még kibírható volt :)
(bicajjal meg -20°c, szélcsendben, és -17 erős szélben úgyhogy hamarabb ráfagyott a víz a farmernadrágra minthogy az átázott volna :D)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!