Jogositvany ervenyessegi ideje kontra kategoria ervenyessege: nalatok is elter a datum?
Most olvastam egy cikket, csak veletlen botlottam bele. A cikk arrol szol, hogy becsapos a jogositvany. Az elejen az ervenyessegi ido hosszabb idore szol, mint a hatuljan kategoria ervenyessegi datum. A peldaban 3 honap volt az elteres, es irja, hogy sajnos a hatoldalon szereplo datumot kell figyelembe venni. Megneztem en is gyorsan a frissen megszerzett jogsimat es latom, hogy nekem egy ev az elteres!:( Paromet is megneztem, neki is egy ev az elteres. Viszont M, T, kategoriaknal a datum meg egy evig jo, tehat kabe megegyezik az elolapon szereplo datummal. (Na sokra megyek vele...)
Azon spekulaltam, hogy hogyan johetett ez ki es mi ertelme van akkor a kartya ervenyessegi idejenek.
En ugy szereztem meg a jogsit, hogy 1 ev volt korulbelul, mire meglett (2011 juliusaban sikerult a kresz, aztan megcsinaltam a rutint-akkor meg kellett-, de sajnos a forgalmi nem sikerult az ev vegen es anyagi okok miatt szuneteltetnem kellett a temat. 2012 juni elejen ujra nekialltam es juli elejen sikerult a vizsga).
Szoval arra gondoltam, hogy emiatt lehet ekkora elteres. A parom szinten egy ev alatt tette le. O meg '96-ban rakta le, de '95-ben kezdte a honvedsegnel. (Ingyen megvolt neki, egyik evben volt a kresz, es mivel o nem fert bele az ingyen vezeto-oktatasba, igy kovetkezo evig varnia kellett)
Szerintetek emiatt lehet az elteres? Parom is mopedet meg vezethet egy evig a b kategoria lejarata utan.
Akarhogy is nezem, ez irto nagy kiszuras. Ezek szerint mindenkinel lagalab 2-3 honap elteres van, akarhogy is nezem, 10 evnel kevesebb idore adjak ki a jogsit:( Igazsagtalan:( (na jo, nem tudok vele mit csinalni, de akkor is bosszanto)
Nalatok hogy van, aki emlekszik a datumokra kabe, annak is igy jon ki, mint nekem?
A jogosítvány személyedet azonosító okiratként is használható. Erre való az előoldalon található érvényességi idő, amely a kiállítást követő 10 évig érvényes alapesetben.
A kategóriaérvényesség pedig attól függ, hogy az orvos mennyi időre állapította meg az egészségügyi alkalmasságot. 10-5-2-1 évre korlátozhatja. Ez alapján ütik be a kategória érvényességét.
Az orvosi érvényességet általában a születési időhöz kötik. Ha te az adott évben a születésnapod előtt mész, akkor a kategóriaérvényesség -1 év (azaz 10 évnél tovább nem adhatják), vagyis ha te július 1-jén születtél, és 2012. március 30-án kéred a jogsid, akkor a jogosítványod azonosító okmányként 2022. március 30-ig jó, és ha az orvosit 10 évre kaptad, akkor az nem 2022. március 30-ig, hanem 2021. július 1-ig lesz érvényes - ez a kategóriaérvényesség.
Ha 2012. augusztus 1-jén mész, akkor okmányként 2022. augusztus 1-jéig lesz érvényes, a kategóriád pedig 2022. július 1-ig.
Ennek az az oka, hogy ha te 2012. március 30-án 2022. július 1-ig érvényes kategóriával kapnád, akkor a kategóriaérvényességed több mint 10 év lenne.
nálam pl. 6 hónap az eltérés.
A kategória érvényesség az orvosi alkalmassági kiállításának az évfordulóján jár le. A jogsi érvényessége pedig a sikeres forgalmi vizsga időpontjához van kötve.
annyi a lényeg hogy ha lejár pl. a b kategória attól még használhatod a jogsit személyi igazolvány helyett illetve vezethetsz vele segédmotor-kerékpárt és kerti traktort. persze csak addig amíg le nem jár a jogsi érvényessége is.
Megneztem az orvosi alkalmassagi papiromat. Valoban egyezik napra pontosan a jogsi hatoldalan szereplo datummal. Julius kozepen jar le 2021-ben mind a ketto, egyebkent novemberi szuletesu vagyok. Az orvosi alkalmassagit meg napra pontosan 2011 julius kozepen csinaltattam, tehat az en orvosom nem igazitotta a datumot a szuletesi datumomhoz.
Tehat tulajdonkeppen ugy jartam, mint az elso hozzaszolo, hogy a kategoria lejarati datumoat az orvosi alkalmassagi lejaratahoz igazitottak.
4 nap elteressel egy ev van a ket lejarati datum kozott:(
Paromnak meg most neztem, 10 honap.
Szoval tulajdonkeppen 10 ev helyett 9 evre kaptam jogositvanyt.., pech.
A valaszokat nagyon szepen koszonom, igy mar vilagos, miert az elteres.
Az erdekesseg az, hogy en juli 3-an vizsgaztam, de 10-e van rairva a jogsira, meg a vizsga igazolasomat is hamarabb kaptam meg, mint 10-e. Szoval ez is elter:D
Nekem 5 évnyi az eltérés, mivel az orvosit már csak 5 évre kapom, a kártya meg 10 évig jó!
NIncs figyelmetlenség, de ha mégis elfelejteném a lejáratot, akkor a magyarorszag.hu figyelmeztet e-mailban 30 nappal a lejárat előtt!
Ez amúgy is hasznos, mert a műszaki vizsgára, útlevélre, mindenre figyelmeztet!
:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!