Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Jogositvany ervenyessegi...

Jogositvany ervenyessegi ideje kontra kategoria ervenyessege: nalatok is elter a datum?

Figyelt kérdés

Most olvastam egy cikket, csak veletlen botlottam bele. A cikk arrol szol, hogy becsapos a jogositvany. Az elejen az ervenyessegi ido hosszabb idore szol, mint a hatuljan kategoria ervenyessegi datum. A peldaban 3 honap volt az elteres, es irja, hogy sajnos a hatoldalon szereplo datumot kell figyelembe venni. Megneztem en is gyorsan a frissen megszerzett jogsimat es latom, hogy nekem egy ev az elteres!:( Paromet is megneztem, neki is egy ev az elteres. Viszont M, T, kategoriaknal a datum meg egy evig jo, tehat kabe megegyezik az elolapon szereplo datummal. (Na sokra megyek vele...)

Azon spekulaltam, hogy hogyan johetett ez ki es mi ertelme van akkor a kartya ervenyessegi idejenek.

En ugy szereztem meg a jogsit, hogy 1 ev volt korulbelul, mire meglett (2011 juliusaban sikerult a kresz, aztan megcsinaltam a rutint-akkor meg kellett-, de sajnos a forgalmi nem sikerult az ev vegen es anyagi okok miatt szuneteltetnem kellett a temat. 2012 juni elejen ujra nekialltam es juli elejen sikerult a vizsga).

Szoval arra gondoltam, hogy emiatt lehet ekkora elteres. A parom szinten egy ev alatt tette le. O meg '96-ban rakta le, de '95-ben kezdte a honvedsegnel. (Ingyen megvolt neki, egyik evben volt a kresz, es mivel o nem fert bele az ingyen vezeto-oktatasba, igy kovetkezo evig varnia kellett)

Szerintetek emiatt lehet az elteres? Parom is mopedet meg vezethet egy evig a b kategoria lejarata utan.

Akarhogy is nezem, ez irto nagy kiszuras. Ezek szerint mindenkinel lagalab 2-3 honap elteres van, akarhogy is nezem, 10 evnel kevesebb idore adjak ki a jogsit:( Igazsagtalan:( (na jo, nem tudok vele mit csinalni, de akkor is bosszanto)

Nalatok hogy van, aki emlekszik a datumokra kabe, annak is igy jon ki, mint nekem?

2012. aug. 12. 15:34
 1/8 anonim ***** válasza:
nekem rendes volt az ocsmányirodás néni, mert az EÜ alkalmasságimhoz igazította a jogsi teljes érvényességét. igaz, ezzel veszítettem pár hónapot, de legalább egy apró figyelmetlenség miatt nem fognak megbacni a rend éber őrei :)
2012. aug. 12. 15:42
 2/8 anonim ***** válasza:
78%

A jogosítvány személyedet azonosító okiratként is használható. Erre való az előoldalon található érvényességi idő, amely a kiállítást követő 10 évig érvényes alapesetben.

A kategóriaérvényesség pedig attól függ, hogy az orvos mennyi időre állapította meg az egészségügyi alkalmasságot. 10-5-2-1 évre korlátozhatja. Ez alapján ütik be a kategória érvényességét.

Az orvosi érvényességet általában a születési időhöz kötik. Ha te az adott évben a születésnapod előtt mész, akkor a kategóriaérvényesség -1 év (azaz 10 évnél tovább nem adhatják), vagyis ha te július 1-jén születtél, és 2012. március 30-án kéred a jogsid, akkor a jogosítványod azonosító okmányként 2022. március 30-ig jó, és ha az orvosit 10 évre kaptad, akkor az nem 2022. március 30-ig, hanem 2021. július 1-ig lesz érvényes - ez a kategóriaérvényesség.

Ha 2012. augusztus 1-jén mész, akkor okmányként 2022. augusztus 1-jéig lesz érvényes, a kategóriád pedig 2022. július 1-ig.

Ennek az az oka, hogy ha te 2012. március 30-án 2022. július 1-ig érvényes kategóriával kapnád, akkor a kategóriaérvényességed több mint 10 év lenne.

2012. aug. 12. 15:46
 3/8 anonim ***** válasza:

nálam pl. 6 hónap az eltérés.

A kategória érvényesség az orvosi alkalmassági kiállításának az évfordulóján jár le. A jogsi érvényessége pedig a sikeres forgalmi vizsga időpontjához van kötve.

annyi a lényeg hogy ha lejár pl. a b kategória attól még használhatod a jogsit személyi igazolvány helyett illetve vezethetsz vele segédmotor-kerékpárt és kerti traktort. persze csak addig amíg le nem jár a jogsi érvényessége is.

2012. aug. 12. 15:48
 4/8 A kérdező kommentje:

Megneztem az orvosi alkalmassagi papiromat. Valoban egyezik napra pontosan a jogsi hatoldalan szereplo datummal. Julius kozepen jar le 2021-ben mind a ketto, egyebkent novemberi szuletesu vagyok. Az orvosi alkalmassagit meg napra pontosan 2011 julius kozepen csinaltattam, tehat az en orvosom nem igazitotta a datumot a szuletesi datumomhoz.

Tehat tulajdonkeppen ugy jartam, mint az elso hozzaszolo, hogy a kategoria lejarati datumoat az orvosi alkalmassagi lejaratahoz igazitottak.

4 nap elteressel egy ev van a ket lejarati datum kozott:(

Paromnak meg most neztem, 10 honap.

Szoval tulajdonkeppen 10 ev helyett 9 evre kaptam jogositvanyt.., pech.

A valaszokat nagyon szepen koszonom, igy mar vilagos, miert az elteres.

Az erdekesseg az, hogy en juli 3-an vizsgaztam, de 10-e van rairva a jogsira, meg a vizsga igazolasomat is hamarabb kaptam meg, mint 10-e. Szoval ez is elter:D

2012. aug. 12. 16:48
 5/8 anonim ***** válasza:

Nekem 5 évnyi az eltérés, mivel az orvosit már csak 5 évre kapom, a kártya meg 10 évig jó!

NIncs figyelmetlenség, de ha mégis elfelejteném a lejáratot, akkor a magyarorszag.hu figyelmeztet e-mailban 30 nappal a lejárat előtt!

Ez amúgy is hasznos, mert a műszaki vizsgára, útlevélre, mindenre figyelmeztet!

:D

2012. aug. 12. 17:09
 6/8 anonim ***** válasza:
Apósnak még cifrább, mert személykocsira (B) 5 évet kap, a "C"-re "D"-re csak kettőt, és a kártya meg ugyanúgy 10 évre szól! Ráadásul a hivatásost nem is lehet a körzeti orvosnál csináltatni!
2012. aug. 12. 17:12
 7/8 A kérdező kommentje:
Akkor aposod hogy csinalja? Ha a 2 ev lejar, lehet ugyanazon a kartyan hosszabbitast kerni? Ra lehet nyomni egy kiegeszito datumot? Vagy mikor lejar a 2 ev, akkor uj kartyat csinaltat, ezt ketszer, migy a b le nem jar? Aztan mikor az 5. ev eltelt, akkor ujra csinaltat egy kartyat, de a ra kovetkezo evben megint hosszabbitania kell, mert lejart a 2 ev a masik kategoriara?
2012. aug. 13. 10:19
 8/8 anonim válasza:
Tegnap 5.000 forintért én is megtudtam, hogy a kettő fogalom nem ugyanaz. Így kicsit drágábban van a meghosszabbítás..
2013. jan. 5. 11:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!