Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Melyik a tompított fényszóró,...

Melyik a tompított fényszóró, távolsági-, menetjelző lámpa?

Figyelt kérdés
nem vagyok ezekkel tisztában, kresz vizsga előtt állok. a távolsági az tudom az a vakító amit nem lehet felkapcsolni, ha velünk szemben jönnek. de az amit állandóan fel kell kapcsolni az melyik? és azt lakott területen belül is fel kell vagy csak lakott területen kívül?
2009. júl. 14. 19:58
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
100%
A tompitottat kell használni lakott területen belül ha a látási viszonyok megkívánják pl:szürkület,eső.És lakott területen kívűl MINDIG.távolságit lakott területen kivül szabad és csak akkor ha a többi közlekedőt nem zavarja.
2009. júl. 14. 20:11
 2/16 anonim ***** válasza:
95%
Igen, a távolsági fényszóró ami vakít, kb 250 m-re világít el asszem. a tompított az, amit általában használunk, ez 50 m-re világít. Használni lakott területen kívül minden napszakban kötelező, lakott területen belül csak rossz látási viszonyok (eső, sötétség, stb.) esetén. A menetjelző alatt szerintem a helyzetjelzőt érted, ezt sötétben kell használni, ha olyan helyen álltál meg az autóval, aol nehéz Téged észrevenni. Teszem azt ha megállsz például a puszta közepén pisilni az út szélén este, akkor azt érdemes felkapcsolva hagyni (első "kattintás" a fényszóró kezelőgombján), mert így tudod elkerülni, hogy valaki beléd rohanjon, mert nem lát. Így elkerülöd a saját autód összetörését, és megóvod a többi közlekedő épségét.
2009. júl. 14. 20:14
 3/16 A kérdező kommentje:

Értem akor a tompítottat azt l. t. kivül mindig és belül csak szürkületben vagy rossz látási viszonyoknál.

Lehet hogy a helyzetjelzőre gondoltam :D, nem tudom nem vagyok tisztában a fogalmakkar, nincs nálunk autó, sőt férfi sincs aki elmagyarázná.

2009. júl. 14. 20:26
 4/16 A kérdező kommentje:
Akkor a helyzetjelzőt csak megállásnál kell? és amikor lerobbanunk és kiteszük az elakadást jelző 3szöget akkor a helyzetjelző az amit még fel lehet kapcsolni?
2009. júl. 14. 20:27
 5/16 anonim ***** válasza:
Igen de van az autón elakadásjelző(ha bekapcsolod minden írányjelző villog)A háromszöget lakott területen belül nem kötelező kirakni,lakott területen kívül 150 métere autópályán 250 m kell kirakni.A helyzetjelző nem azonos a nappali menetjelző lámpával.A menetjelző lámpa a gyujtás ráadásával automatikusan bekapcsol és így nem kell nappal a tompitott fényszórót bekapcsolni.(este igen)A menetjelző nem minden autóban található a többségben nincs.
2009. júl. 14. 21:02
 6/16 anonim ***** válasza:
100%
A legtöbb autóban nincs menetjelző lámpa, de amelyikben van, ott lakott területen kívül nappal használhatod az a tompított helyet (a tompítotthoz képest kis teljesítményű, így kevesebbet fogyaszt vele az autó). Ha ez nincs, akkor lakott területen kívül mindig használnod kell a tompítottat, este és korlátozott látási viszonyok mellett lakott területen belül is. A távolságit csak lakott területen kívül használhatod, és ott is csak akkor ha nem vakítasz vele senkit (a távolsági csak minimálisan nagyobb teljesítményű a tompítottnál, de a paraboloid tükör fókuszpontjában van így jó messzire világít).
2009. júl. 14. 22:13
 7/16 A kérdező kommentje:

köszönöm értem, mostmár. :)

Még egy kérdésem lenne :)

A személyszállítás résznél van: Miért számít két 10éven aluli gyermek egy személynek? Pl. ha 5személyes az autó akkor lehet benne 4felnőtt meg 2db 10éven aluli? ezt nem értem,de ha 5személyes akkor csak 5hely van :(

2009. júl. 15. 06:55
 8/16 anonim ***** válasza:
Nem lehet ugyanis komoly szabályok vannak a gyermekek utaztatására.35 kg-ig vagy 135cm-es magasságig Mindig gyermekülésben kell utaztatni amit megfelelően rögzíteni kell!Ha 35 kg-ot vagy a 135cm-es magasságot elérte akkor ülésmagasító használata megengedett!Tehát ez a 4 felnőtt 2 gyerek kombináció akkor működött amikor a régi autók (lada,trabant,wartburg stb)nem rendelkeztek hátul biztonsági övvel és az egyik felnőtt ölében így utazhatott az egyik gyerköc.De most már kötelező a biztonsági öv hátul is.tehát öt öv öt személy.
2009. júl. 15. 13:01
 9/16 A kérdező kommentje:
Értem, akor ez még régi szabály. hát átírhatták volna :D
2009. júl. 15. 16:06
 10/16 A kérdező kommentje:

Még egy utolsó kérdés! :)

A BUSZ sávban autóval is lehet közlekedni és nem csak akkor ha kanyarodni akarunk?

2009. júl. 15. 16:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!