Gumiabroncsok használati ideje?
Szóval ha van egy használt gumiabroncs, akkor azt miért úgy adják meg, hogy pl. 2 évet még elmegy? Miért nem úgy, hogy x km-t elmegy?
Tisztában vagyok vele, hogy kb. 5 évig megbízható egy gumiabroncs, de nem mind1, hogy évente 5000 vagy 50000 km-t mennek vele.
Az, hogy kb. 5 évig használható egy abroncs azért van mert az anyag minősége idővel változik. (avasodik, keményedik - főleg téli gumiknál szempont, korrodálódhatnak az acél szálak amikre az abroncsokat építették).
A másik szempont amit figyelembe kell venni, az a futófelület barázdáltsága. A KRESZ úgy írja elő, hogy személyautón olyan abroncsot tilos használni amelyiknek a teljes futófelületén a barázdák mélysége nem éri el az 1.6 mm-tert.
Egyrészt az élettartama miatt, ami 5évig, vagy a futófelület elhasználódásáig szól. Hiába 3éves, ha tükörre kopott, és hiába tökéletes a futófelület, ha 15éves és fel van keményedve.
Másrészt meg más stílusban és sebességgel vezetek én, meg egy 70es öregúr, nálam nem bír annyit mint nála.
Az éves futásteljesítmény viszont mindegy.
1: Igen, arra gondoltam, az 5 évnél. Tudom, hogy annyi a megengedett, ez tiszta :)
2: Szintén, ahogy az előzőnél, tudom, hogy a 2 nem függ össze, illetve a vezetési módtól is függ.
Futásteljesítmény miért mind1? miért nem úgy van, hogy odaírják, hogy normális használatnál 10000km-t megy még....ne értsetek félre nem kötekedni akarok, sem megváltozatni az "eddigi rendszert", csak sztem úgy pontosabb lenne :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!