Ha több motorolaj van az autóban, jobb a kenés?
Szerelőtől hallottam egykor, hogy mindig a maximum közelében tartja a nívópálcán az olajat mert akkor jobb a kenés. Igaz ez? Egy öreg Passat-ot hozott fel példaként amivel rendszeresen 200-at ment. Amúgy gépészmérnöki diplomája is volt az embernek. Elvileg tudta mit beszél.
Vagy a minimum közeli olajmennyiségből is elő tudja a motor állítani a kellő olajnyomást, amivel megfelelően tud kenni? Egyszóval amíg nem ég az olajnyomás jelző lámpa addig nem lehet gond?
Hogy van ez?
Rengeteg ostobaságot hallottam már gépészmérnököktől.
Ez is közéjük sorolható.
Egyáltalán nem lesz jobb a kenése ha alapból sok olaj kerül a motorra akkor teljesen mindegy hogy tele van a tartály vagy nincs mert akkor ott már baj van.
Abba igaza van hogy jobb ha maximum közelében van mert így nyugodtabban indulhat el az ember.
Nagyjából mindegy hogy minimumon vagy maximumon van ilyen szempontból, ez így nettó hülyeség.
Nincs kedvem kisregényt írni, hidd el hogy nem véletlenül vannak a köpenyes emberkék a motortervező részlegen, minimum és maximum olajszinttel is ugyanolyan kenést kap a motor.
Persze, ha több benzint töltesz bele akkor megy nagyobb lesz a teljesítménye.
Az olajozórendszer ugyanakkora nyomást állít elő 5L olajból mint 5,5L olajból, attól hogy több olaj van benne nem lesz nagyobb teljesítményű az olajpumpa.
Az olajba jól tudom, hogy a főtengely, vagy annak sonkái is belecsapkodnak? Ilyen módon lehet, hogy több olajat tud felspriccelni, és valamennyi különbség van. Lehet még jelentősége nagy kanyarsebességnél, ahol alacsonyabb szinten a olaj félrefolyása miatt kialakulhat rossz kenés.
Én általában cserekor max-ig töltöm, de minimum közelébe nem engedem, ha esetleg valamiért fogyna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!