Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Robogóban kontrasztrugót és...

Robogóban kontrasztrugót és görgőket cserélni bonyolult munka?

Figyelt kérdés

Abszolut szűz vagyok még motorszerelésben, de magam akarom megcsinálni, nem akarom szerelőhöz vinni. Milyen szerszámokat készítsek elő, s h kezdjek hozzá? Esetleg vki le tudná írni a menetét mindkét műveletnek? (típus: Malaguti F12)

Előre is köszönöm!

U.I. Tudom, youtubeon vannak videók a görgőcseréről, de jobb lenne ha vki le tudná irni, kontrasztrugóról pedig nem találtam, azt sem tudom, hol keressem.

2012. ápr. 18. 21:47
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Leveszed a robogó oldalát.

Látni fogsz két tárcsa féleséget.

Az elsőt (ez a variátor) egy 17-es dugókulcsal lehet levenni a főtengelyről.

(NE a hűtőbordáknál támaszd ki csavarhúzóval elfordulás ellen, hanem egy haverodat kérd meg, hogy fogja meg a másik oldalon egy ronggyal a lendkereket.)

Ezt egy müanyag burkolat takarja pár csillagcsavar rögzíti.

Miután sikerült lelazítani lehúzod a külső szíjtárcsát (a lamellássat) utána a szíjat leakasztod a főtengelyről (ha nem jön le könnyen akkor kétkézzel az ujjaiddlal benyúlsz a kupung szíjtárcsáji közé, és magad felé húzod. ekkor a szíj beljebb csúszik, így könnyen levehető), és lehúzod a variátort.

Egy tárcsa, és a hátulján egy fedél van. Ebben vannak benne a görgők. kiveszed a régit, be az újat.

A kuplungot úgy egyszerű levenni, hogy valaki húzza a hátsó féket...

Miután a csavart levetted, le tudod húzni a harangot, és magát a kuplungot.

Egy 32-es hatlapú anya tartja össze az egészet. Ezt is hatlapú dugókulcsal kell lelazítani, lerakod az egészet a földre rálépsz, és meglazítod. Vigyázz mert benne van a rugó, az egész kuplung feszültség alatt van, így szétugorhat, és megsérülhetsz.

Miután szétszedted meglátod a nagy rugót. Kicseréled, és mehet össze.

Ha van nyomatékkulcsod akkor a 32-es anyát 50Nm

A két 17-est 45Nm-re kell meghúzni.

Ha nincs akkor nagyon erősen.

(erre figyelj, mert balesetveszélyes ha nincs rendesen meghúzva!És elég költséges is lehet)

Mikor a kuplungot, variátort szeded le/szét figyelj mit honnan vettél le, és ugyan oda rakd vissza.

Nem bonyolult meló. Csak a meghúzásra kell odafigyelni.

(érdemes szíjat is cserélni. Ha nincs rajta nyíl akor úgy rakd fel, hogy a felirat ami rajta van kifelé nézzen. Vagyis, hogy ne fejjel lefelé kelljen elolvasni.)

2012. ápr. 19. 00:11
 2/11 anonim ***** válasza:

Ha a variátort szeded szét akkor van benne 3 kis műanyag biszbasz, csúszópapucsnak hívják. ezekre vigyázz..

Nézd meg nincsenek-e elkopva.

A szereléshez sehol ne használj zsírt, tisztítsd meg benzinnel, vagy féktisztítóval az alkatrészeket szétszerelés után.

Lehet, hogy nem 17-es és 32-es a csavarok mérete amit írtam, de általában ekkora a robogóknál.

Miért akarsz rugót cserélni?

2012. ápr. 19. 00:19
 3/11 anonim ***** válasza:

Görgőt már cseréltem. Nekem is Malaguti F12-esem van.

Miután leszedted a deknit akkor látni fogsz a főtengelyen egy anyát. Ezt úgy tudod letekerni ha valahogy ellent tartasz. Van egy speciális szerszám : [link]

Ezt megrendeltem és ezzel blokkolni lehet a variátort, mégpedig úgy hogy a berúgóracsnira teszed, a két végét meg a blokkhoz csavarozod.

Ha nem szeretnéd használni akkor valami fogót beakasztasz a külső variátortárcsa lapátjai közé.

Amikor letekerted az anyát akkor a külső varitortárcsát le tudod húzni de figyelj arra hogy az alátétek és a hézagolók meglegyenek hogy a helyes sorrendbe vissza tudjad rakni. A szíjat félreteszed és a belső variátortárcsa is lehúzható de figyelj mert szét fog esni. Nálam legalábbis így történt de egy kis logikával könnyen össze lehet rakni.

A görgőket kicseréled és mehet minden vissza a helyes sorrendben. Az anyát jól húzd meg mert ha véletlenül lelazulna akkor tönkrevághatod vele a motort.

A kuplungot nem szedtem még szét. A kontrasztrugó cserében nem tudok segíteni.

2012. ápr. 19. 20:17
 4/11 anonim ***** válasza:

"valami fogót beakasztasz a külső variátortárcsa lapátjai közé."

Na ezért vannak szétbarmolt motorok Magyarországon.

A lendkereket is úgy kell levenni, hogy lehetőleg a tekercsekhez beékelsz egy csavarhúzót kitámasztod.

A lamellás kuplungnál meg a fogaskerekek közé ékelni a csavarhúzót.

Ha rendesen nyomatékra meg van húzva a főtengely végén lévő anya akkor baszhatod a szíjtárcsán lévő lapátokat ha kitámasztod fogóval...

[link]

Készíts egy ilyet, és nem lessz gondod.

(nem kell ennyire bonyolultan. Átfúrod a gyertyát bele egy csavart, és alulról egy anyával összehúzod.)

2012. ápr. 20. 12:57
 5/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Rugót azért szeretnék cserélni, mert el van gyengülve, fékezés után nagyon lomha, álló helyzetből meg jól gyorsul stb..

Szabad kézzel meg lehet húzni biztonságosra az anyát?

Variátort blokkolni akkor végülis hogy a legegyszerűbb?

Ez a gyertyás megoldást hanyagolnám (bár tudom jó módszer) variátorblokkolóm meg nincs.

Köszi a további válaszokat:)

2012. ápr. 20. 13:51
 6/11 anonim ***** válasza:

A gyertyás megoldást miért hanyagolnád? Hibátlan megoldás.

De te tudod, akkor támaszd ki a lapátoknál csavarhúzóval.

Amúgy leírtam az első válaszban, hogyan érdemes próbálkozni a lazításával.

Ha nincs tapasztalatod az ilyenek meghúzásában akkor húzd meg amennyire tudod, és menj el a legközelebbi szervízbe. Kérj a szerelőtöl egy nyomatékkulcsot, és egy célszerszámot, húzd meg megfelelő nyomatékra, és már van fogalmad mennyi a 45Nm.

2012. ápr. 20. 18:14
 7/11 anonim ***** válasza:
Variátor és kuplungharang blokkolásra az ideális szerszám ez : [link]
2012. okt. 28. 20:14
 8/11 anonim ***** válasza:
Bár régi a kérdés ,de variátort légkulcsal a legegyszerűbb le és feltenni. Én 2esen ráverettem picit és kész. Nem nyomaték kulcs ,de nem kella lamellákat kitámasztani ami ,ha eltörik akkor 5-10ezer ft.
2014. aug. 27. 16:40
 9/11 anonim válasza:
A görgőket mindegy hogy teszem be,nincs rajra valami jelölés amire figyelni kell?
2015. jan. 11. 22:33
 10/11 anonim ***** válasza:

Én egy ilyenre ruháztam be, mert én is egyedül, otthon csinálom a robogón a szervizeket. Ezt a gépet több helyen is tudod használni. Nem olcsó, de praktikus és szerintem megéri venni egy ilyet, aki a robogóját szereti szerelni.

[link]

2017. márc. 4. 19:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!