Autóvásárlás előtt állunk. Melyik lenne a legjobb? Dízel vagy benzines?
Kérdező:
Függetlenül attól, hogy engem nem izgat milyen autót veszel, de:
Miért gondolod a gázt "gányolásnak"?
Egyrészről gyk. bármelyik márkaszervíz beszerel neked gázt és vannak náluk is sokkal profibb erre szakosodott szervízek, akár hengerenkénti gázbefecskendező rendszerekkel. A józsi bácsi sufnitunning LPG gázon már kb. 10 éve túl vagyunk
Másrészt nem értem, hogy attól, hogy valaki jól keres mért ne járhatna gázzal? Én inkább elnyaralom azt a 4-500e forintot amit meg lehet spórolni évente gázon, minthogy egóból járjak benzinnel.
Harmadrészt vannak gyári CNG (cseppfolyós földgáz) autók (nyugaton egyre gyakoribbak, mert hihetetlen olcsó és környezetbarát!). Pl. ez:
Ez a kocsi szerintem amúgy tök jó :)
Nézd nyugaton szinte minden utamon találtam gond nélkül kutat (igazából keresni sem kellett nagyon).
Itthon kb. a kutak 20%-ánál van autógáz, ami ha azt nézzük nem kevés. Nekem pesten pl. 5 km-es körzetben 3 kúton is tudok tankolni gázt.
Ha normális gázszettbe ruházol be akkor a tartállyal, az engedélyeztetéssel és a munkadíjjal (meg természetesen a gázszettel) 250 körül ki lehet jönni (ha hengerenkénti injektoros az autó - ha karburátoros akkor kb. a feléből).
Normális szervízben pedig a gázszetter jár 2 év vagy 100.000 km teljeskörű garancia.
Ha azt nézed, hogy egy átlag benzines autó 7L-t eszik vegyesbe 100km-en (vagyis 435ft-os átlagárral számolva ez durván 3000 ft / 100 km) az gázzal 8,5-9et fog. Legyünk szigorúak, 9L gáz ára pedig 9 * 224 ft jelenleg, ami durván 2000 ft / 100 km.
Tehát nagyjából egy ezrest spórolsz / 100 km.
Vagyis ha 250.000 Ft-ért szereltettél be gázszettet akkor 25.000 km-en jön vissza az ára a dolognak és utána 10 ft-ot spórolsz km-enként.
Az elején azt írtad évi 30.000-et mész és 2 évig van nálad egy autó az 60K km. 25e alatt térül meg az átalakítás, vagyis 45.000 x 10 ft = 450.000 Ft-ot sprólsz meg 2 év alatt.
Nem különösebben szoktam más pénztárcája után érdeklődni, sőt, örülök is neki ha van még olyan, akinek havi 19e forint nem is pénz, de én arra szoktam gondolni, hogy ennyi lóvéból már kijön egy luxusnyaralás vagy egy kellemes egy hét Egyiptomban 2 főnek.
Persze továbbra is azt veszel amit jónak látsz :)
Illetve azt se felejtsd el, hogy egy beépített gázszett értéknövekedést jelent az autónak mikor el akarod adni!
Nézd csak meg milyen kevés gázos autót árulnak mostanság (nem véletlen nem akarják őket eladni...) és mennyivel könnyebb őket eladni normális áron, mint egy tök ugyan olyan benzinest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!