Jogosan büntet meg a rendőr, ha lakott területen belül KÖDLÁMPÁT használok? Tudtommal módosult a törvény? Igaz ez?
Figyelt kérdés
2012. jan. 18. 14:30
1/13 anonim válasza:
Azért nem büntethet, mert LAKOTT TERÜLETEN BELÜL használtad, csak azért, mert nem indokolták a látási viszonyok, pl. sűrű köd, sűrű hóesés. Ez persze szubjektív, de minimális ködben még nem szabad használni, mert vakít.
KRESZ 44. § (4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelző ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják.
(2) Álló járművön - a forgalmi okból megálló járművet kivéve - tompított fényszórót csak erős ködben vagy sűrű hóesésben szabad használni; távolsági fényszórót, ködfényszórót használni tilos.
2/13 tetro válasza:
mondjuk én nem is értem, miért használja boldog boldogtalan a ködfényszórót állandóan. azt sem értem mondjuk ez másokat miért zavar.
3/13 anonim válasza:
Nos, miért zavar. Azért, mert a városban az autók általában elég közel haladnak egymáshoz. Folyamatosan figyelsz előre és közbe a pofádba világít a ködlámpa, ami 21 Wattos. Az első, pedig a szembejövőt vakítja, ami szintén nem jó. Én úgy gondolom, hogy elég ritkán van olyan köd, hogy ne lehessen meglátni kellő távolságból a tompított fényszóróval közlekedő autókat, stb.
4/13 anonim válasza:
ködlámpa nem21W hanem 55W. Na meg csíkban világítja az utat, ha jól van beállítva, az tuti senkit nem zavar, mert esélye sincs vakítani. Egy rosszul beállított lámpa zavar, egy jól beállított nem, lehet az ködlámpa, xenon, akármi. (na jó a refi zavarna)
6/13 tetro válasza:
ezt nem értem én sem. nem használok ködlámpát, ha felesleges, mert minek. nem akarok ettől menő lenni. viszont ha valaki ködlámpával jön szembe, az nem igazán vakít el engem. éltem egy ideig Dél-Amerikában. ott este külterületen reflektorral jár mindenki. akkor is ha jön szembe valaki. az első egy héten azt gondoltam hogy ezek hülyék. aztán amikor egyszer csak megjelent előtte éjszaka egy ló két lábon az úton, akkor rájöttem, hogy igazuk van :D
7/13 anonim válasza:
megérdemled...ha indokolatlanul használtad...
8/13 anonim válasza:
Az első ködlámpa nem vakít,ha igen akkor az nagyon szarul van beállítva.Amúgy meg ha félsz a büntetéstől akkor lakott területen kapcsold le a ködlámpákat és nem leszel megbüntetve.
9/13 anonim válasza:
Dehogy vakít. Ha vmi földhöztapadós sportgépben ülsz, és szemben veled jön egy SUV bekapcsolt ködlámpával, akkor talán vakít ja, de két átlagos méretű/magasságú autó esetén semmiféle vakításról szó sincsen.
10/13 anonim válasza:
Ha nem vakít és nem zavaró, akkor vajon miért nem szabad használni normál fényviszonyok között? A hátsó igenis zavaró, ha sűrű a forgalom, és közel mennek egymáshoz az autók. Anélkül is zavarhat a fénye, hogy a szó szoros értelmében vakítana.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!