Autószerelést meglehet tanulni hobbiként otthon?
Szeretném megtanulni hobbiként az autószerelést, felújítást, festést és stb. mint motron mint autón. Ez lehetséges lenne és hogyan?
15 éves vagyok, úgyhogy van időm. Nem szeretném ezt foglalkozásomként.
Lécci segítsetek, hogy már most elkezdhessem.
Nem hiszem, hogy meg tudnál tanulni EGYEDÜL autót szerelni. Ami ezeken az áltudományos TV csatornákon megy, az bohóckodás. Ennek az autókereskedőknek is láttam egy vagy két részét, szerintem nevetséges amit csinálnak. Meg ahogy mondta is az előttem szóló, olyan hülyeségeket tudnak fordítani, hogy csak nézek. Onnan nem fogsz tudni megtanulni ez 1000%. A könyv az megint olyan, hogy valami információd lesz a dologról, de ezek tényleg csak alapok.
Mondjuk az alapoktól kell kezdeni. Az iskolában is onnan kezdtük. Motorok fajtái, működési elvük, felépítmények, folyadékok, szerkezettan stb, stb. Ezek jók, mert legalább valami fogalmad lesz róla, hogy mi micsoda. Ha ránézel egy alkatrészre, akkor tudd, hogy mi micsoda rajta és miért van úgy ahogy kéne. Ettől még nem fogsz tudni autót szerelni, de ha már tudod, hogy mi micsoda az autóban, akkor az már egy lépés. Képben vagy. A szerelési útmutatók megint olyanok, hogy nagy segítség tud lenni, csak te nem veszed hasznát, ha nem tudod mihez felhasználni. Abban általában csak a szokottól eltérő technikák és a szerelés menete van leírva. És nincs elírva, lépésről lépésre, csak mondjuk az, hogy kösd le a féltengelyt. Mert a könyv írója feltételezi azt, hogy van egy alap információd, amivel te dolgozol. Ez nem egy csináld magad IKEA bútor.
A másik. Nem tudom, hogy apád vagy a családodban, ismerősi körödben van-e valaki, aki autószerelő. Ha igen, akkor itt hagyd is abba az olvasást...várj még ne, hozzá menj és legyél nála minél többet munka közben, és idd minden szavát, tanulj tőle amit tudsz. Ennyi, abbahagyhatod :-)
Ha nem. Akkor meg apádnak kell mélyen a mellényzsebébe nyúlnia. Mert az autószerelést nem lehet könyvből megtanulni, főleg nem a fényezést. Mert ahhoz pénz kell. Kell egy alany, amin tudsz gyakorolni. Kell hozzá szerszám amivel tudsz gyakorolni, és kell hozzá alkatrész. Na most ez egyik sem egy 500 Ft-os tétel. Az egyik ez, a másik meg hogy kicsi vagy hozzá. Júúúj mit mondtam, rohadjak meg, te már nagy vagy és kemény és fuuuuu. Nem. Akkor is kicsi vagy. Mert nem tudom, hogy milyen fizikumú vagy (erős és mint a bika tudom), de nem tudom, hogy húznál le 100 Nm nyomatékkal egy csavart. És azt nem szabad cibálni, csak izomból húzni. Takk-takk. ;-)
Meg az autó amúgy sem egy könnyű dolog, az alkatrészei sem azok. Mert bizony néha kell izmoskodni az autóval.
Aztán a következő dolog, ami szemet szúrt nekem az az volt, hogy: "Nem szeretném ezt foglalkozásomként."
Hm. Ezt nem értem. Ha nem akarod, hogy ez legyen a szakmád, vagy nem szeretnél vele komolyabban foglalkozni, akkor minek? Annak úgyis csak mókolás lesz a vége. Akárki akármit mond. Mert jó, hogy elszerelgetsz egy alap szinten, de ez olyan dolog, hogy ebben kell élni. Az, hogy lecseréled az olajat az nem autószerelés. Minek akarsz fényezni? Van hozzá olyan pormentes műhelyed, netán kamrád ahol tudnál fényezni. Van egy jó kapacitású kompresszorod meg pisztolyod? Mert ez sem 2 Ft.
Teddy hengerrel meg ecsettel nem lehet ám festeni. Vagyis lehetni lehet, csak minek. Meg most, ha azt nem mutatja meg neked senki, hogy hogyan csináld, nem tudod kitől ellesni akkor megint nem mégy semmire, mert már maga a festék sem olcsó.
Ami szerintem élhető megoldás lenne, az az lenne, hogy veszel egy Ladát. Papírok nélkül, vagy lejárt papírokkal. És azt elkezdeni megcsinálni. A Lada jó, mert olcsó (megvenni és az alkatrész is olcsó hozzá), könnyen szerelhető, átlátható, 4t, hátul hajt, jó vele örömködni, nehezebb vezetni mint a mai autókat és orosz. :-)
Na és akkor azt szépen megcsinálhatod. Szerszám se kell hozzá olyan nagyon sok.
De, ha nincs senki aki megmutassa, akár az olyan alapvető dolgokat mint, hogy hol tedd alá az emelőt, vagy azt, hogy mit csinálj, ha nem lazul egy csavar, akkor csak a kedved fog elmenni tőle, meg egy rakás pénzt kidobsz a semmire. Ide meg nem rohangálhatsz minden kérdéseddel, mert úgysem fognak tudni segíteni neked. Vagy aki tudna, annak meg lehet, hogy nem lesz kedve, pont nem olvassa a kérdésed... Soroljam?
Ha annyira érdekel és szereted a témát, akkor meg el kell menni autószerelőnek, lehet, hogy kiábrándulsz belől és mégsem fog tetszeni. És ha nem ilyen irányba tanultál? 15 éves vagy. Érettségi után is el lehet menni autószerelőnek.
Egyébként meg engedd meg, hogy belekössek még utoljára a helyesírásodba: nem "lécci" hanem légyszi’, vagy legyetek szívesek.
Na, ennyit akartam.
Azért sokmindent el lehet sajátítani a netről, könyvből.
Ha valakinek Ladája van mondjuk egyik kedvenc oldalamon is sokminden le van írva alaposan ( [link] de minél komplikáltabb vagy ritkább a járgány, annál nehezebb.
Amíg nincs saját kereseted addig még nehezebb. Ha van Simsonod és megcsináltad, akkor léphetsz tovább, pl. elcserélheted 125-ös MZ-re vagy 2T Trabira. Mondjuk ha vannak papírok, akkor át kell íratni, a szüleid pedig nem fognak örülni hogy nagyobb motor/autó van otthon, mert tudják hogyha megcsinálod, akkor menni is akarsz majd vele, szóval először illik megbeszélni velük.
Szerintem maradj a motoroknál, relatíve egyszerűbb.
A fényezés viszont nehéz dió ha tényleg szépre akarod. Én dolgoztam olyan cégnél ahol voltak fényezők, amikor tudtam náluk lógtam, segítettem előkészítésben is, fújtam is. Most ott vagyok, hogy én fogom fújni a következő motoromat, de egy autónak azért nem állnék neki.
Pedig van kompresszor, pisztoly, garázs..
Az Autókereskedők pedig vicc. Ha valakinek nincs elég tapasztalata, akkor képes elhinni hogy amit mondanak 100%-ig igaz. Van ami jó benne, de néha elég gányolásízű a mutatvány. Meg persze van hasznuk: ha piaci áron számolnák a munkaóráikat nagyon lecsökkenne a haszon.
Meg kéznél van minden szerszám, ha nincs szereznek. Te pl. kitől kérnél rugóösszehúzót ha nekiállnál egy Lada hátsó hídját szétbontani?
Emlékszem milyen boldog voltam amikor hazahoztam az első Pannoniámat, még aznap elkezdtem mosni, szétbontani, előkészíteni javításra. Aztán 2 évbe telt mire eredeti állapotába került és átment a műszakin, mert közben iskolába is jártam, dolgozni is kellett, a barátnőm sem örült ha helyette egy fémizével foglalkoztam..
Persze amikor mondjuk szombat délelőtt gurulok vele, akkor néznek az emberek hogy "micsoda masina", utánafordulnak, de ha tudnák mennyi kínlódás van benne, akkor azért lehet azt gondolnák hogy "na ez az emberszabású sem normális"...
Nagybátyám autószerelő és fél baráti köröm autókkal foglalkozik. Festeni is lenne hely meg felszerelés, nem is komolyan szeretném ezt csak alapok.
Hogy ha felnővők akk legalább tuggyam mi az az autó.
:D
Kezdd mondjuk itt, a többit meg igazán megbeszélheted a nagybátyáddal, ha már adott egy ilyen lehetőséged.
(Yeah, I know, zombiposzt)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!