Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Kamionoknak pót illetve...

Kamionoknak pót illetve szállítmány nélkül mennyi a fogyasztása?

Figyelt kérdés
A neten rengeteg oldalt lehet találni ezzel kapcsolatban, de csak 25 tonnás áruval. Arra lennék kíváncsi, hogy önmagában egy 10 tonnás vontató mennyit ehet?
2011. dec. 15. 14:47
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:

Attól függ milyen motor van benne.

Meg hogy meddig van a tank?? Mert nem gondoltál bele hogy 1000 literes a tankja. 1 liter kb 1 kiló :P ...

2011. dec. 15. 23:54
 12/24 A kérdező kommentje:

15.000 köbcentis az a "gázolajtemető" (szerintem nem az, ennyi erővel rengeteg más közlekdési eszköz is az - többek között temérdek autó is), és valóban, plusz egy tonna a tízhez a teli tank miatt. :)

De még mindíg nem tudni, mennyit esznek üresen. Ok, EU traktorok 20 alatt is elvannak, de csőrös amerikai társaik? Nagyon megdobja a plusz 1500-2000 cm3 és a két tonna?

2011. dec. 16. 17:15
 13/24 anonim ***** válasza:

Nem, nálunk is vannak 16 literes vontatók, és szólóban azok sem esznek többet mint a 12 literes társaik.

A 10-11 tonnában benne van a gázolaj is. Nekem a dupla-tankos Magnum (1280liter)szólóban, teletankolva 7,8-7,9 tonna.

Beszélgettem egy kollégával egyszer, ő Scania R164 580-nak járt ( 630LE-re volt chippelve ), 40 tonna össztömegben az átlagfogyasztása 31 literre jött ki. Nekem a 430as Magnum 40 tonnánál nem nagyon megy 32alá, ráadásul a hegyet se úgy mássza, mint az előbb említett. És az övé +4400ccm . Ebben a kategóriában a nagyobb motor előny is lehet. Dolgoztam olyan Stralissal, amiben Cursor11-es motor volt (10300ccm, 430LE). Menni nem ment úgy, mint a Magnumom ( 12000ccm, 430Lovas MACK motor ), viszont 42 litert kajált átlagban.

Amerikaiakból szerintem a Volvo VT780at lenne érdemes összevetni az FH16-tal,mivel ugyanazzal a motorral és váltóval készül(t).

Az újabb amcsi gépek traktorban tuti nem esznek max 1-2 literrel többet európai társaiknál. A régebbiek (a kevésbé fejlett motor miatt) viszont tuti jóval többet esznek.

2011. dec. 16. 21:14
 14/24 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kimerítő választ! Megnéztem, ez a VT 780 eszméletlen szép! Bár (még) nem találtam a fogyasztásáról adatokat, azért örülök, hogy a nagyobb motor nem feltétlen növeli az étvágyat. Úgy néz ki, itt is érvényes az, ami a 70-es évekbeli tepsikre igaz - ha nagyobb a motor, az ugyanakkora tömegű kasztnit könnyebben mozdítja meg, és kevesebbet kell erőlködnie, mint egy nála jóval kisebb/gyengébb motorral tenné, vagyis nem nő a fogyasztása (max egy keveset a köbcenti miatt, de nem lényegesen).
2011. dec. 17. 00:01
 15/24 anonim ***** válasza:

Szép bizony! Ehhez volt szerencsém élőben:

[link] :)

2011. dec. 17. 10:39
 16/24 Napkiraly ***** válasza:
Igazgatóit kapsz ha elfoglalod vele az összes helyet a suli előtt
2011. dec. 18. 17:35
 17/24 A kérdező kommentje:

Jó tudni, hogy kicsiny hazánkban is vannak ilyen szép madárkák! :)

Napkirály, azt hiszem nem értem.

2011. dec. 19. 01:32
 18/24 A kérdező kommentje:
Tévedtem - értem már! :) Nem, félreértettél, nincs gyermekem. :)
2011. dec. 19. 01:34
 19/24 Napkiraly ***** válasza:
Hétvégi autónak elmegy, de gazdaságtalan (mondjuk ez hétvégi autónál nem annyira releváns). Hétköznapra nem használnám, főleg parkolás miatt
2011. dec. 19. 11:27
 20/24 A kérdező kommentje:
Az lehet, hogy te nem használnád, de nem ez volt a kérdés. :) Nem "autókázás" végett kérdeztem, hanem rengeteget látok pót nékül futni az utakon (vagy a neten, videókban), emiatt érdeklődtem, hogy az azokat üzemeltetőknek megéri-e? De az itt kapott válaszok alapján simán. Írtad, hogy "gazdaságtalan". Ez szerintem egyáltalán nem igaz. Pl. mennyire gazdaságos egy tíz tonnás húsz literes szabadon futóval szemben (szigorúan önmaga, vagyis ha nem visz semmit, mondhatnánk így értelmetlen a létezése - míg ha árut vinne, az teljesen más) egy olyan német, vagy angol presztizsmárka, mely szintén egy embert visz (általában) és ugyanúgy benyeli a húsz, esetenként ennél több litert? Ráadásul ehhez még hozzájön, hogy általában 2-7 éves periódus után dobják ki a szemétre, és jöhet az újabb autó legyártása - éljen a környezetvédelem! :) (De valóban, egy C1-eshez, vagy IQ-hoz képest tényleg sokkal többet eszik a drága tíztonnás).
2011. dec. 19. 17:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!