Kamionoknak pót illetve szállítmány nélkül mennyi a fogyasztása?
Attól függ milyen motor van benne.
Meg hogy meddig van a tank?? Mert nem gondoltál bele hogy 1000 literes a tankja. 1 liter kb 1 kiló :P ...
15.000 köbcentis az a "gázolajtemető" (szerintem nem az, ennyi erővel rengeteg más közlekdési eszköz is az - többek között temérdek autó is), és valóban, plusz egy tonna a tízhez a teli tank miatt. :)
De még mindíg nem tudni, mennyit esznek üresen. Ok, EU traktorok 20 alatt is elvannak, de csőrös amerikai társaik? Nagyon megdobja a plusz 1500-2000 cm3 és a két tonna?
Nem, nálunk is vannak 16 literes vontatók, és szólóban azok sem esznek többet mint a 12 literes társaik.
A 10-11 tonnában benne van a gázolaj is. Nekem a dupla-tankos Magnum (1280liter)szólóban, teletankolva 7,8-7,9 tonna.
Beszélgettem egy kollégával egyszer, ő Scania R164 580-nak járt ( 630LE-re volt chippelve ), 40 tonna össztömegben az átlagfogyasztása 31 literre jött ki. Nekem a 430as Magnum 40 tonnánál nem nagyon megy 32alá, ráadásul a hegyet se úgy mássza, mint az előbb említett. És az övé +4400ccm . Ebben a kategóriában a nagyobb motor előny is lehet. Dolgoztam olyan Stralissal, amiben Cursor11-es motor volt (10300ccm, 430LE). Menni nem ment úgy, mint a Magnumom ( 12000ccm, 430Lovas MACK motor ), viszont 42 litert kajált átlagban.
Amerikaiakból szerintem a Volvo VT780at lenne érdemes összevetni az FH16-tal,mivel ugyanazzal a motorral és váltóval készül(t).
Az újabb amcsi gépek traktorban tuti nem esznek max 1-2 literrel többet európai társaiknál. A régebbiek (a kevésbé fejlett motor miatt) viszont tuti jóval többet esznek.
Szép bizony! Ehhez volt szerencsém élőben:
[link] :)
Jó tudni, hogy kicsiny hazánkban is vannak ilyen szép madárkák! :)
Napkirály, azt hiszem nem értem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!