750 kilól össztömegű futót kb mekkora autó tud kényelmesen elhúzni?
Értem a dilemmádat és nincsenek jó híreim.
Feltételezem,hogy sima "B" jogsid van - azzal pedig nem vontathatsz autót,ahhoz "E" is kellene...
A jogsid ugyan 3500 kg megengedett össztömegről szól de a húzó autónak nehezebbnek kell lennie mint a vontatmánynak.
Vagyis pl.: 1800 kg-mal húzhatsz 1700-at.
Mely utolsó számból levonva a futó súlyát csak Smart kaliberű fér bele a keretbe...
Sőt!
Balesetes,motor nélküli kettévágott FÉL autót húztam amikor a rendőr megállított és megbüntetett,mondván,hogy a húzott autó a forgalmija adatai szerint közel 2 tonna és ezzel jócskán túlléptem a megengedett határokat !
Nem tudom honnan kívánsz autót behozni de lábon a leggazdaságosabb.
Busszal vagy repülővel 10-20 ezerből eljutsz akár 2000 km.-t is,onnan pedig kinti biztosítást takaró kéthetes ún. "collrendszámmal" haza.
De akár EU-kompatibilis magyar bérelt "P" rendszámot is vihetsz magaddal.
Sok sikert !
nem szeretnék autót vontatni, egy egyszerű lószállítót kellene elbírnia a járgánynak :)
a második válaszolónak: a lószállítók ráfutófékesek
második vagyok:
Vontatásra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek
21. § (1) Arra nézve, hogy a jármű vontathat-e és ha igen, hány darab és milyen pótkocsit, a hatósági engedélyben foglaltak az irányadók.
(2) A pótkocsi (pótkocsik) össztömege nem haladhatja meg a vontatásra használt
a.személygépkocsi össztömegét,
b.autóbusz össztömegének a felét,
c.tehergépkocsi össztömegének az 1,4-szeresét,
d.vontató, mezőgazdasági vontató és lassú jármű össztömegének a négyszeresét, e bekezdés rendelkezései a félpótkocsira nem vonatkoznak.
(3) Üzemi fék nélküli könnyű pótkocsi gépjárművel, mezőgazdasági vontatóval és lassú járművel abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű 68 kilogrammal növelt saját tömegének a felét.
(4) Ráfutó fékkel felszerelt pótkocsi abban az esetben vontatható, ha a pótkocsi össztömege nem haladja meg a vonó jármű össztömegének a háromnegyedét.
Plusz nézd meg ezt az oldalt innen idéztem:
Továbbá neked kell tudnod, hogy egy ló milyewn súllyal rendelkezik illetve általában egy futó. ( öszesen 750kg ) Így visszaszámolva ki lehet számítani milyen tömegő vontató jármúvet kell választanod.
Kb. egy 2 literes 100-120 LE motorral rendelkező minimum 1,2 tonnás kocsit kell keresned, szerintem.
Minél nagyobb ccmes.
És ha dízel mégjobb.
Az eddig általam látott lószállítók zömét terepjárók húzták - gondolom nem véletlenül.
Egy kéttonnás összkerekessel sokkal inkább mozgatható egy ilyen mint bármelyik személyautóval.
A dízel a múlté,a jövő zenéje a gáz.
Pl.: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!