Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Ha csúszik a kocsi a jégen,...

Ha csúszik a kocsi a jégen, nem szabad ellenkormányozni. Ez igaz?

Figyelt kérdés

csak mert régen hallottam ezt valahol, hogy jégen nem olyanok a szabályok mint aszfalton, a gyakorlott vezető barátom meg fel van háborodva, hogy én hülyeségeket beszélek. (mivel tényleg hogy nézne ki, hogy jobban tudnám mint ő...)

de azért szeretnék tisztán látni.

2011. dec. 8. 15:43
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

kedves utolsó

ha gázt adsz neki és ellenkormányzol mikor használod a kéziféket? vagy hogy van ez?

2011. dec. 8. 18:40
 12/15 anonim ***** válasza:
A kézifékkel idézem elő a megcsúszást.Majd ezt követöen ellenkormányzok és nyomom a gázt.Álltalában nálam 80-100km/h-t mutatott az óra de természtesen nem mentem ennyivel mindössze csak 35-40el.A lényeg az, hogy hiába pörög a kerék de ettöl függetlenül még "huzza" az autót.Megcsúszás esetén kuplungot nem szabad nyomni mert azonnal megszünik a hajtáslánc és a kerekek közt a kapcsolat és az autó irányíthatatlanná válik és bekövetlezik a baleset.
2011. dec. 8. 18:56
 13/15 anonim ***** válasza:

Én voltam csúszótréningen, ahol gyakoroltunk pár szitut, és én a következő konklúziót vontam le:

- egyrészt a linkelt videó a sokkal jobb indulatú hóra vonatkozik és nem jégre!

- a vezetést instruktor csinálta, és nem olyan aki még életében nem vezetett ilyen körülmények között...

- ha soha nem próbáltad még az ilyen vezetést, egyetlen dolgot tehetsz, amit talán a legkönnyebb megvalósítani: mindent elengedsz, nem csinálsz semmit! És ezt komolyan mondom. Bármit csinálsz, csak ront a helyzeten. Ha a jégen úgy akarnál kormányozni (főleg hirtelen) mint száraz úton, már benne is lennél az árokban. Fékezni tilos. Persze lehet itt gázzal játszadozni meg ilyenek, de ahhoz rutin kell és gyakorlat. Ha soha nem próbáltad, garantálom hogy nem fog menni.

Szóval a kormányt max. úgy fogod ahogy volt, vagy ha nagyon akarsz, egészen kicsit, de ténleg csak hajszálnyit tekerni. De az ember ösztönös lény, úgyis úgy belakap mint barom, mint ahogyan már 232323 alkalommal csinálta, ami viszont garantált megpörgést eredményez.

Persze ki lehet védeni mindent, de ahhoz ezek kellenek:

- legyél felkészülve (lélekben és agyban) arra hogy csúszni fog az autó

- tudd pontosan mit kell csinálni, rutinból menjen

- amikor érzed hogy elkezd menni a segge, már késő. Ha megnézed a videón is látszik hogy épp hogy elindul a kocsi segge, már korrigál is. CSakhogy ő instruktor. Te átlag emberként mikor már észreveszed, késő. Akkor már csinálhatsz bármit, reszeltek! Jégen kb 2* olyan gyorsan történnek a dolgok mint hóban.

Én a tréningen mire felfogtam hogy mi van, már 3* megpördült a kocsi és ott voltam a pálya szélén.

Szóval szépen elengedsz mindent (egyébként még ezt is nehéz megcsinálni, mert ösztönből a fékbe taposnál), kormányt fogod és ennyi. Hagyod hadd csússzon, előbb utóbb meg fog állni az autó.

És egy tréning nem tréning, egy alkalomtól ez nem fog reflex-szerűvé válni. Kb havonta kéne gyakorolni.

Legalábbis szerintem...

És persze a szokásos örök igazságok: menj lassabban!

2011. dec. 8. 22:23
 14/15 A kérdező kommentje:

köszi

a barátom olyan, hogy ellenkormányoz eszeveszetten pontot akartam a végére.

2011. dec. 9. 18:42
 15/15 anonim ***** válasza:

"

hogy ellenkormányoz eszeveszetten

"

Na hát pont abból lesz akkora megpörgés, hogy öröm lesz nézni...

A videón is látszik, hogy ellenkormányzás címszóval épp hogy csak teker rajta egy kicsit. Jégen még ennyit sem kell. Kb. annyira kell eltekerni, mint amikor van előtted egy hosszú padka, mész egyenesen, és szép nagy távon akarsz a padka mellé állni. Centibe ezt így nem tudom kifejezni, de mondjuk a kormány kerületén mért max. 6-10 centi, semmiképpen sem több!

Persze gokartnál lehet tekergetni eszeveszetten a kormányt, abból nincs gond, megcsúszik a gokart, jó móka, stb... Ugyanezek az alapelvek persze jégen is működnek, csak tök más méretekben... Viszont mivel ezekhez a méretekhez az emberek 99,9%-a nincsen hozzászokva, azt hiszi hogy az a jó mint amit a gokartnál csinál. Hát nem. Legalábbis szerintem.....

http://www.youtube.com/watch?v=Y0-hARi7i10&feature=related

02:55-től tessék nézni. Tudja hogy csúszni fog a kocsi, számít rá, 2-esben megy gyök kettővel (max. 30), alig fordít a kormányon, és már meg is csúszott mint a sz*r....

Én kipróbáltam hogy hagytam simán motorfékkel fékeződni az autót, nem csináltam semmit. Persze, belemész az előzőbe, esetleg kicsúszol az útról, de legalább nem pördülsz át a másik sávba, nem mész másnak komolyabban.

Tessék lassan menni és megfelelő távot tartani, és akkor nem kell ilyeneken filózni...

De hogy a kérdésre valós választ is adjak:

Ez a srác nagyon ügyes, de ne felejtsük el, hogy itt is készül rá, tudja hogy meg fog történni, nem váratlanul éri:

http://www.youtube.com/watch?v=uFdbPTnpOfA

De bizony Ő is besokkal néha. Készül rá, tudja hogy be fog következni, gyakorlatban van, és mégis úgy megpörög, hogy öröm nézni... Pedig még diktálnak is neki! 40el!

Amúgy az lenne a cél, hogy rögtön ellenkormányzol, és amikor eltekerted a kormányt, azonnal tekered is vissza, majd megint az eredeti irányba, és megint vissza. Csak mindezt baromi gyorsan, és úgy hogy még mielőtt éreznéd hogy merre megy a kocsi segge. Ha megvárod amíg megy, már késő, ott már semmit sem tudsz csinálni...

A rántópadnál is az a titok, hogy abba a pillanatban hogy érzed hogy megrántotta az autót, már tekered is a kormányt. Én volt hogy később tekertem (direkt). Esélytelen. 1 sec kihagyás, és már lehetetlen lett volna megfogni....

Beült mellém az instruktor srác a tréningen. Néztem mit művel. Hát az állat, ténleg mindent csinál. gáz, kormány, kuplung, járt a keze lába mint a motolla. De neki ez a "szakmája", heti szinten csinálja.

2011. dec. 10. 03:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!