Mire kell odafigyelnem? A fagyallot hova kell toltenem?
Tavasszal vettem munkaba jarashoz egy regi Renault 19et, de eddig ezzel nem kellett foglalkoznom, h mi ujsag van a fagyalloval.
Mindig csak hallottam, h igy fagyallo, ugy fagyallo, valaki segitene pontosan hova?
Iletve ha nyari ablakmoso van benne, h szedjem ki?
10 evvel ezelott volt, igy nem igazan emlekszek mar.
De jo lenne, ha a kerdesre is valaszolnal.
Mert en ugy tudom, h csak a szelvedomosoba kell, amibe most nyari van.
Kell meg mas hova is
Nem tudom, mondták-e, de most megsúgom: a motorban van hűtőfolyadék. Ott kering a hengerek körül, a hengerfejben és ez vezeti el a sok-sok hőt, ami termelődik.
Ez nem víz, mert a víz 0 fokon megfagyna és szétrepesztené a blokkot. Itt fagyálló hűtőfolyadékot használnak, ez glikol és desztillált víz keveréke. A tél beállta előtt ezt is érdemes ellenőriztetni, mert meg lehet úszni egy motorfelújítást (a fagydugók ugyanis nem mindig segítenek).
Nem biztos, hogy rögtön ész nélkül borítani kell befelé a fagyállót a hűtőbe, előbb egy refraktométer nevű eszközzel meg kell vizsgálni, milyen a hűtőközeg fagyáspontja. Ha olyan -20-25 °C körül vagy alatta van, tökéletes, ne aggódj miatta.
Ha túlságosan magas (-10 °C fölött már nem biztonságos) vagy rettenetesen koszos a hűtőfolyadék, akkor cserélni kell. Leengeded a folyadékot, kitakarítod a hűtőt (és a fűtőradiátort is), majd feltöltöd új fagyálló hűtőfolyadékkal, amit otthon is meg tudsz keverni. Ehhez főleg a hűtő és a motorblokk leeresztőcsavarjaira, illetve a hűtősapkára és a kiegyenlítőtartály sapkájára lesz szükséged.
(illetve légy szíves, használj ékezeteket, ha megoldható, mert így nehéz elolvasni, mit is szeretnél)
Olajcsere, szűrőcsere meg a kerekekbe lett fújva mikor megvettem.
Azóta meg nem mentem vele annyit, h ismételni kellene.
Most meg nyári gumi lett cserélve télire meg ez rémlett, h figyelni kell a fagy miatt.
Neten nem találtam semmit ezért jöttem ide, gondolom ti se magatoktól álltok neki ahhoz, amihez nem értetek, hanem utánajártok.
Szal nem értem mi ez a nagy felháborodás..
Olajcsere, szűrőcsere meg a kerekekbe lett fújva mikor megvettem.
Azóta meg nem mentem vele annyit, h ismételni kellene.
Most meg nyári gumi lett cserélve télire meg ez rémlett, h figyelni kell a fagy miatt.
Neten nem találtam semmit ezért jöttem ide, gondolom ti se magatoktól álltok neki ahhoz, amihez nem értetek, hanem utánajártok.
Szal nem értem mi ez a nagy felháborodás..
Egyébként köszönöm az értelmes válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!