Ha szépen kérem, valaki ezt elmagyarázza nekem? (KRESZ)
Se a magyarázat nem passzol a képhez, se a megoldás nem tiszta (nekem). Szerintem nekem van elsőbbségem, mivel én vagyok a kocsihoz képest jobb oldalt, a kocsi ugye elsőbbséget ad a balról jövő villamosnak, de mivel én vagyok hozzá képest jobbra, ezért én megyek először és a villamos másodjára. Nem?
A megoldás jó, a magyarázat és a magyarázat megoldása viszont nem.
A "B" jelű járművel szemben "jobbkéz-", az "A" jelű járművel szemben pedig a "kanyarodási-szabály" szerint alakulnak az elsőbbségi viszonyok. Ez alapján először a villamos (A) halad el, mivel két, szemből érkező, balra kanyarodó esetén a villamosnak van elsőbbsége, ezt követően Ön halad el, mivel a másik (B) jármű a jobbkéz-szabály alapján elsőbbséget ad Önnek, és végül a B jelű jármű halad tovább a kereszteződésen.
1,Egyenrangú utak kereszteződésénél ELSŐBBSÉGET KELL ADNI a balról érkező villamos részére
1,A balra bekanyarodó VILLAMOS ELSŐBBSÉGET AD a szemből érkező és egyenesen továbbhaladó vagy jobbra bekanyarodó jármű részére
2, Balra bekanyarodó járművel ELSŐBBSÉGET KELL ADNI a szemből érkező, balra bekanyarodó villamos részére :
A megoldás, hogy elsőbbséget adsz Te is és a másik autó is a a villamosnak, majd a másik a B autó neked, és végül a B megy
1,villamos
2,Te
3,B
"Ha "Ön,B,A" a sorrend, akkor én mehetek először, vagyis nincs elsőbbségem"
De. Ponthogy ilyenkor lenne neked elsőbbséged. Viszont a kérdés nem az, hogy kivel szemben van neked elsőbbséged, hanem, hogy kinek kell elsőbbséget adnod. A leírás viszont tényleg hibás.
Pár alapdolog: a villamost nem kényszerítik arra, hogy jobbkézt adjon, mert akkor minden sarkon le kéne lassítania, bele őrülne. Ezért van a balról jövő villamosnak is elsőbbsége.
Ha ugyanabba az irányba kanyarodtok, akkor alapból a helyzet meghatározatlan lenne (megegyezés alapján), ekkor annyiban kedveznek a villamosnak, hogy kiemelik és azt mondják a villamos menjen előbb, egy villamossal "nem szerencsés alkudozni".
Amúgy tiszta hülyeség a kresz-nek ezen része: nem tudom miért nem lehet mindig fixen, akármilyen helyzetben a villamosnak előnye. Miért kell ez a vacakolás hogy egyszer így, egyszer úgy...
A leírás hibás, a jó megoldást már mondták:
Villamos (mert nem ad jobbkezet és egyirányba kanyarodtok, így ő mehet elsőnek), majd Te (jobbkezed kapsz), majd a harmadik autó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!