Miért neki van elsőbbsége? (kresz)
a jobbkéz-szabály, és a kanyarodási szabály szerint is én mehetnék, vagy akár egyszerre, mert nem akadályozzuk egymás útját. szóval miért a B mehet előbb? már végképp nem értem az egészet :/
Te azért jelölted a másodikként választ, mert véleményed szerint a B jelű jármű neked ad elsőbbséget a jobbkéz-szabály alapján, míg te az A jelű járműnek, ezért az elhaladási sorrend az lesz, hogy B - te - A. De a valóságban te a B jelű jármű útját nem keresztezed, így elsőbbségi viszonyokról nem beszélhetünk.
Akik "keresztező" pozícióban vannak, az az B és az A jármű, valamint te és az A jármű.
B és A jármű esetében pedig kis ívű jobbra kanyarodás, valamint nagy ívű balra kanyarodás van, így értelemszerűen a kis ívben jobbra fordulónak lesz a nagy ívben balra fordulóval szemben elsőbbsége.
Vagyis a B fog legelőször kanyarodni, mert az A-val szemben neki elsőbbsége van (kanyarodási szabályok), majd kanyarodik az A, mert neki viszont veled szemben van elsőbbsége (jobbkéz). Végül elhaladhatsz te.
Ez egy egyenrangú utak kereszteződése, tehát jobbkézszabály van.
Elsőként elmegy jobbra kis íven a B. Az őt útja senkiét nem keresztezi, tehát ő megy elsőnek.
Másodikként elmegy az A, mivel te elsőbbséget adsz neki, hiszen jobb kéz felől jön.
Harmadikként pedig mész tovább te.
Csak, hogy értsd:
Neked NEM kell a B-nek elsőbbséget adnod. Viszont az A-nak KÖTELEZŐ elsőbbséget adnod. Tehát meg kell várnod, míg A elhalad. Viszont A elsőbbséget ad B-nek. Tehát B halad át először, utána A te meg vársz a sorodra.
A kresszben ezt a pár dolgot jól jegyezd meg ( persze a többit is)És ebben a sorrendben
- Jelzőlámpa
- útjelzés
- tábla
- jobb-kézszabály
Amennyiben jelzőlámpa van az az elsődleges, ha nincs, akkor az útjelzést figyeled és így tovább. Itt ebben a példában egyenrangú utak találkoznak, hiszen nincs elsőbbséget adó tábla, és nem látsz útjelzést sem.
Először elmegy a B, mert kis ívben kanyarodik*jobbra*, /hiába vagy Te neki jobb kézre/ Ezután el kell engednek a neked jobb kézre lévő nagy ívben*balra* kanyarodó A járművet. És ezután mehetsz majd Te.
( Egyébként a valóéletben, lesz, olyan, hogy csak "Te és a B jármű lesz" és lesz kellő rutinod, akkor mehettek egyszerre, persze kellő odafigyeléssel. Én általában, ha városon kívül vagyok, még jobban figyelek, mert előfordult már, hogy kint maradt a jobbra index és egymásba rohantak.( Urhidán, a motoros anyukája halt meg, akit a motoros vitt az első útján) Szóval mindig meg kell bizonyosodni róla, hogy tényleg lelassított és megkezdte a bekanyarodást.
Ezen kívül a hármas szabály az elsőbbségadásban:
1, Főuton haladó ( egyenesen haladó, ami tudjuk, hogy a kresszben relatív egyenes, az egyenes arra értendő, hogy főuton halad, ez lehet félkör alakú, elkanyarodó, girbe-gurba stb..
2, jobbra kanyarodó
3, balra kanyarodó
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!