Hogy tudok egy tizedmásodperc alatt sebességet váltani?
Az autóversenyzők hogy csinálják, hogy a másodperc tö9rt része alatt váltogatnak fel-el? És nem látszik, hogy amikor elengedik a gázt, lassulna akár 1 km-t is az autó.
Amikor én megpróbáltam, hogy leugrom a gázról, kuplung, és megint tövig a gázt, annyit értem el, hogy abban a másodpercben lefulladt az autó :)
Akkor a forma-1-es versenyzők hogy tudnak olyan gyorsan váltani?
Néhány újabb utcai sportkocsiban van ilyen "lepkés" váltó, de az is az F1-ből lett integrálva.
Az F1-ben tövig nyomják a gázt, csak fékezéskor nem, és az elektronikus motorvezérlés leszabályozza váltáskor.
Az utcai automata (vagy félautomata, tehát kuplung nélküli) autókban sem kell elvenned a gázt váltáskor. Az autó arra az 1 tized másodpercre computer vezérelve megoldja a dolgot.
Amúgy sok utcai autóban van ilyesmi, a BMW-kben triptronicnak, az audikban autotronicnak hívják. Az én automban váltókar van (előre ill. hátra kell lökni rajta egyet fel és le váltáshoz), de pl.: haverom 7-es BMW-jében a kormányon volt egy ugyan ilyen váltó, maga felé húzva lefelé, eltolva felfelé váltott a kocsi.
A mai korról már mindent leírtak előttem, de azért annyi kiegészítést tennék, hogy 30 évvel ezelőtt ez nem volt így.
Akkor még kellett kuplungolni, és ugyanúgy tudtak baromi gyorsan váltani. Hogy hogyan csinálták? Nagyon nagyon sokat gyakoroltak hozzá. A kuplungot elég volt kevesebbet nyomni, mert sokkal magasabban volt a fogáspontja, illetve úgy volt megoldva, hogy kisebb erővel is elég volt taposni... Tehát a pedálok kialakítása olyan volt, ami alapból támogatja a gyors váltást. Ettől persze még egy átlag ember ugyanúgy nem tudna ezekkel sem gyorsabban váltani. Meg kell tanulni hogy lehet gyorsan váltani, és sok gyakorlás árán már menni fog gyorsan. Illetve az is fontos hogy a szekvenciális váltónál nem kell keresgetni a sebességet, hanem csak tolod előre vagy hátra a botot, ami még gyorsabbá tudja tenni a váltást (illetve a váltókar útja is rövidebb)
Érdekességképpen linkelnék néhány videót:
http://www.youtube.com/watch?v=s0ieRNmgxiA
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!