Milyen autó van 300 Mátyás királyért?
Nem. Ez nagyon relatív, hogy kinek mi a fontos. Sőt, vannak ennél fontosabb paraméterei is a motornak. Mint például a forgatónyomaték. Számomra ez sem egy másodlagos szempont, nem úgy mint mondjuk a fogyasztás, vagy a formaterv. És azért a lóerők száma "valamelyest" enged következtetni milyen nyomatékos motorral állunk szemben.
Azt jó, ha tudod, hogy nem nem mindegy mekkora kaszniban van egy kis motor. Lehet, hogy egy Hyundai i10-ben elcsörömpöl a kis egy literes motor, de ugyanez egy nagyobb kaszniban már édes kevés lesz. Tonna felett én szívem szerint nem is szerelnék semilyen autóba 1,4-esnél kisebb motort. Bár manapság a downsizing jegyében minél kisebb lökettérfogatú motorokból akarnak minél nagyobb teljsesítmény elérni, csak arra nem gondolnak, hogy ezzel milyen lehetetlen karakterisztikájú lesz az a motor, és mennyire lerövidül az élettartama. Az egy tévhit, hogy ki lökettérfogatú motor keveset eszik. Ez valamilyen szinten igaz, igenám, csak nem mindegy miben. Mert egy nagy kasznit, mondjuk teltházzal mozgatni, lehet, hogy izzasztóbb egy kis motornak mint egy nagyobbnak. Én lehet, hogy ez a kis motor az erölködésével többet, de legalább ugyanannyit fog inni mintha egy nagyobb motor lenne a helyén. És cserébe nem is megy úgy ahogy egy autónak kéne, csak egyenes vonal egyenletesen mozog. Tudom, a közúton nem is kell menni, csak utazni, meg nem kell előzgetni, meg nem kell 100-on lenni 5-6-7 sec. alatt, de néha szükség van az erőtartalékra, és ez akár életet is menthet. Előzzünk kamiont, kerüljünk csak egyszer olyan helyzetbe, hogy jó lenne még a szekér elé + 40-50 ló. Normálisan közlekedve egy 1,8-as kiforrott motrral is lehet 7 literből eljárni. Meg lehet az 1,4-essel is 12 litert beveretni. Nem a levegőbe beszélek, itt van papíron, ha érdekel. Szóval nem-nem kell 100+ ló, sokan megvannak nélküle az utakon, én csak a tapasztalatom mondtam el, ez csak egy vélemény, a döntés a tekezedben van. Jó kocsit akarsz, vagy szépet?
Lehet szép is meg jó is, csak az nem 300 Matyi.
Persze az is izlés kérdése, hogy kinek mi a szép... Szerintem például egy régi 240-es Volvo is szép, valaki meg semmit nem lát benne.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!