Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Tapasztaltabb motorosokhoz...

Tapasztaltabb motorosokhoz pár kérdés?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Szóval lenne pár kérdésem, mivel nem nagyon értek a motorokhoz, viszont szeretnék megtanulni pár dolgot.

Abszolút kezdő vagyok, jogsi és aztán egy késöbbi motorvásárlás elött állok. Kezdő motornak gondoltam, egy Honda cbr 125-öt vagy egy Aprilia rs 125-öt. Először is a kettő közül melyiket ajánlanátok? Miért van az, hogy mindkettő 125ccm és mégis az egyik 14Le a másik 34Le (10kw, 23kw teljesítményű)? Aztán, az hogy két ütemű vagy 4 ütemű befolyásolja-e azt, hogy mit lehet tankolni bele? A kétüteműbe keveréket kell?

Biztos kérdezek hülyeségeket, de hát valahol elkell kezdeni, és gondoltam ennek a legjobb módja, ha tapasztaltabbakat kérdezek.

Ezenkívül olyan kérdésem lenne még, hogy a biztosítás kb mennyi? Itt is úgy van mint az autóknál, hogy számít, hogy milyen régóta van jogsid, mióta közlekedsz balesetmentesen, hányéves vagy stb? Illetve az átíratás, múszaki vizsga hasonlóan zajlik mint az autóknál?

Köszönöm ha végigolvastad és válaszolsz is!

2011. jún. 5. 13:47
 1/2 anonim ***** válasza:

Ha abszolút kezdő vagy akkor szerintem érdemesebb lenn valami "szoci" motorral kezdeni ( Simson, Mz, Jawa), de még a CB 125 se rossz, de az elején előfordul hogy csúszol vagy esel vele, akkor érdemes egy filléres, nem túl szép motort nyúzni az első évben, olyat amilyen nem sajnálsz ha össze vissza lesz törve, horpadva az RS-t semmiképpen se ajánlanám, túl nagy ló egy kezdőnek.

Aztán 2 vagy 4 ütemű legyen, te döntsd el, a 2 ütemű egyszerű konstrukció, általában erősebb is és jobban gyorsul de hamarabb tönkremegy, hangosabb, meg persze keverékkel üzemel amit nem lehet kapni úgyhogy a kúton keverheted megfelelő arányban a 2T olajat a benzinnel.

a 4 ütemű bonyolultabb meg kb köbcentihez képest fele olyan erős mint a 2 ütemű, de nyomatékosabb, kisebb sebességet is jól bírja, és ha nem ölöd a gépet akkor örök élet meg egy nap és halk, általában könnyebben is indul és a 4T gépek nagy rész önindítós, ebbe csak sima benzin kell

2011. jún. 5. 15:24
 2/2 anonim ***** válasza:

Ja ezt kihagytam

a 2 üteműek gépeket lassan leírják, már a 90-es évek óta a 2 ütemű gépek életét üzemórában adják meg, és ha lejár akkor teljes belső csere ( henger, dugattyú, gyűrűk, csapágyak, még talán főtengely is )

Talán az Mz volt az utolsó 2 ütemű ami nem üzemórás, ami 15-20 évet is üzemel komolyabb felújítás nélkül, az RS 125 nem tudom menny üzemórát bír, de nem hiszem hogy 120-nál többet, ami napi használat mellett kb 2 év alatt le is jár, utána költhetsz annyit a motorfelújításra mint a motor árának a fele

a 4 üteműnél ilyen gond nincs, ott csak jó benzin és jó olaj kell bele amire mindig figyelni kell hogy időben ki legyen cserélve.

2011. jún. 5. 15:38

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!