Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a megfelelő elindulás?...

Natureza kérdése:

Mi a megfelelő elindulás? Eddig azt hittem, nincs baj az indulássommal, de szembetalálkoztam azzal, hogy azt mondják, így leégetem a kuplungot.

Figyelt kérdés
Abszolút kezdő vezető vagyok, úgyhogy kérlek ne nézzetek hülyének a kérdés végett! Nekünk az elindulást úgy tanították az autósiskolában, hogy kuplung ki-sebesség-kézifék ki-kicsi gáz-kuplung kicsit felenged, amíg nem fog- kicsi gáz, kuplung lassan felenged és mehetünk. De mostmár totál zavaros a kép, mert ha jól tudom (és javítsatok ki, ha nem) ez lenne a csúsztaott kuplung. De mindenki azt mondja, hogy ezzel leégetem teljesen szegényt (mmint a kuplungot). Akkor hogy induljak el, h szegény kocsit ne nyírjam ki idő előtt, de azért el is induljunk és ne fulladjunk le? Szerencsére eddig egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor fulladtam le. Lett most egy autóm, ami csak az első alkalommal fulladt le max 2-szer, mert nem adtam neki elég gáz (szegénykém már 18 éves és kicsit több gáz kell neki, mint annak a viszonylag új autónak, amin az autósiskolában tanultam ). Természetesen még rengeteg kérdésem van és kérdezősködöm is sokat, hogy szegény kocsit kíméljem. Van, aki azt mondta, h a kinyomott kuplungott engedjem viszonylag gyorsan egy pontig. Majd amikor érzem, h fog (az autó picit megmoccan) ott tartsam meg, pici gáz és lassan fel a kuplung. Szóval most akkor mi is a megfelelő?
2011. febr. 21. 14:45
 1/7 anonim ***** válasza:
Dízelen tanultál?
2011. febr. 21. 14:47
 2/7 anonim ***** válasza:

Ne engedd hirtelen.

Benzinessel csúsztatás nélkül elég lassú és kínlódós lenne az elindulás. Az elinduláshoz egy kicsit csúsztatni kell, attól nem fog leégni.

2011. febr. 21. 14:56
 3/7 anonim ***** válasza:
100%
"a kinyomott kuplungott engedjem viszonylag gyorsan egy pontig. Majd amikor érzem, h fog (az autó picit megmoccan) ott tartsam meg, pici gáz és lassan fel a kuplung" Így ahogy írtad jó. Az "egy pontig"-ot pedig csak és kizárólag gyakorlattal fogod tudni megszokni. 1-2 nap városi közlekedés (a sűrűbb kuplungolás miatt) és tökéletesen fogsz elindulni nem kell aggódni miatta! Senki nem született autóvezetési gyakorlattal, persze van aki könnyebben tanul van aki nehezebben. Talán még annyi, ha van fordulatszámmérő figyeld azt (ebben az esetben forgalommentes területen gyakorolj!!!) és ne menjen a csúsztatás közben (benzinesnél)kb 1200-1300 fölé, de alá sem! a fordulat ha már felengedted nyomhatod tovább neki, így nem fog bőgni sem a motor és lefulladni sem fogsz...
2011. febr. 21. 15:10
 4/7 anonim ***** válasza:

Jól csinálod a csúsztatást.Hivatalosan úgy tanítják,hogy fogáspontig gyorsan kell engedni,majd onnantól kezdve lassan csúsztatni.Ha szükséges,akkor gázadással növeled a fordulatot.Igazából ne aggódj emiatt,majd megtanulod magadtól.Az elején senkinek sem megy.Ki hamarabb,ki később,de egyszer mindenki megtanulja.Csak rá kell érezned aztán nem lesz semmi gond.A kuplung pedig jóval többet kibír,mint azt gondolnád.Azt a néhány magasabb fordulaton való csúsztatást ki fogja bírni,amíg nem tanulod meg kezelni.Gondolj csak az utánfutó vontatására.Ott jóval nagyobb terhelést kap a kuplung.

Egyébként az amcsiknak van külön oktató videójuk,mert ők sem tudják kezelni a manuális váltót.Figyeld a faszi lábát,hallgasd a fordulatot és ezt gyakorold be Te is.Visszaváltásnál nem kell adnod gázfröccsöt és fékezés közben se nyúlj át sarokkal a gázhoz.Azt csak a profik,versenyzők illetve arcoskodók használják.Na meg az asszinkron váltóval szerelt autókban kell így,de ilyennel manapság már nem találkozni az utakon(kivéve versenyautók).

http://www.youtube.com/watch?v=Cz-AdgP83Vs&feature=fvsr

2011. febr. 21. 16:43
 5/7 anonim ***** válasza:
simán rá fogsz érezni. gyakori hiba, hogy sokáig csúsztatnak a kezdők, de ettől nem fog leégni de ha valaki nem hagyja el ezt a szokást akkor nem tesz jót az autónak. pl sokan addig csúsztatják míg kettesbe nem rakják
2011. febr. 21. 17:17
 6/7 anonim ***** válasza:

jól csinálod. Onnan tudod hogy ha égetnéd a kuplungot, hogy akkor a kuplungon levő anyag szó szerint leég (a nagy súrlódástól), és így elég büdös szaga van (bent is érezni). Egyszer próbáld meg, hogy nagy gázt adsz, és amikor csúsztatod, megartod ott, és pörgeted, hogy érezd mennyi az a gáz amikor már ég. Magadtól önkéntelenül ilyet szerintem nem fogsz csinálni, mert ehhez a hagyományosnál jóval több gáz kellene...

Pár égetést egyébként kibír, persze azért a napi első elindulás közötti teendőkbe ne vegyük bele a kuplung égetést :)

2011. febr. 21. 22:36
 7/7 A kérdező kommentje:

Sziasztok!

Nagyon köszi mindenkinek a válaszokat, lehet belőle bőven tanulni :)

Remélem, most már minden rendben lesz!:)

2011. febr. 23. 07:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!