Sárgarendszámos autót csak PÁV-val szabad vezetni?
Tehát pl. egy Taxi amit valaki használ taxizásra, viszont valaki más néha privát használná. Vezetheti sima B jogsival? vagy kell hozzá a Páv3 is?
pl.: [link]

Ez nem egészen igaz.
A sárga rendszám a teher és személyfuvarozó vállalkozóknak kell ma is, nem pedig divat. Ehhez külön vizsgát kellett letenniük. Sárga rendszámmal személy vagy teherfuvarozási szolgáltatást végezhetnek. A PÁV a hivatásos jogosítványkategóriákhoz kell. Ez azt is jelenti ezzel együtt, hogy ez a munkaköre. Ha a sárgarendszámos autóval nem szolgáltatást végez, akkor egy páv nélküli B-s is vezetheti, hiszen Ő nem szolgáltat és nem is hivatásos sofőr.

21:50
Gondolkozz azon amit írtál!
"A sárga rendszám a teher és személyfuvarozó vállalkozóknak kell ma is, nem pedig divat."
Ez megszűnt.A teherautók,buszok,taxik is fehér rendszámmal gurulnak.Pl Waberer's melyik új autójukon látsz sárga rendszámot?Pedig az a cég erősen a díj ellenében történő árufuvarozásból él......
"A PÁV a hivatásos jogosítványkategóriákhoz kell."
Ez sem igazán áll meg.A mentőt,és a rendőr autót PAV 1-el lehet vezetni,pedig B kategóriás jogsi is elég hozzájuk (Mercedes Sprinter;Opel Astra;Lada Niva).

1. hsz vok!
"Ha a sárgarendszámos autóval nem szolgáltatást végez, akkor egy páv nélküli B-s is vezetheti, hiszen Ő nem szolgáltat és nem is hivatásos sofőr."
ez hülyeség... akkor ha én egy sárgarendszámos kamionnal dolgoztam és megyek vissza a telephelyre (üresen) ugye akkor már nem végzek szolgáltatást...tehát akkor ezek szerint amit te irtál akkor azt a bizonyos kamiont akkor már olyan is vezetheti akinek csak B kategoriája van???? mert sztem NEM!

A sárga rendszám már tényleg nem kötelező ez igaz.
Mint írtam "A PÁV a hivatásos jogosítványkategóriákhoz kell." A B is lehet hivatásos. Hiszen az a fogalakozása. Nem csak a C, C+E, D.
"...A mentőt,és a rendőr autót PAV 1-el lehet vezetni." Nem. PÁV 1 csak akkor kell hozzá, ha használod a megkülönböztető jelzéseket. Ha nincs PÁV 1-ed, akkor a jelzéseket nem használhatod és le kell takarni.
1.esnek:
"...akkor már olyan is vezetheti akinek csak B kategoriája van????" Taxiról volt szó. Értelemszerűen a kamionhoz C vagy C+E kategória kell.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!