Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Mi a tapasztalat etanol...

Mi a tapasztalat etanol használatáról? .

Figyelt kérdés
1.4-es 12 szelepes 14 éves fiat brava-t vettem amiben van etanol átalakító. Amikor megvettem etanol volt benne csak eléggé dadogott míg be nem melegedett. Egy mikrokapcsolóval lehet benzinről etanolra váltani. A kérdésem az hogy megéri csak etanolal járnom városi használat mellet és a téli indítást hogyan tehetném megbízhatóvá? . Hogyan lehet az átalakítót beállítani hogy ne dadogjon?Előre is köszönöm a segítséget.
2011. jan. 29. 08:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Az átalakító csak vakítás és lehúzás, talán a befecskendezésbe beleszól, több anyagot juttat a levegőhöz, más haszna aligha van.

Azért dadog, mert az etanol nem olyan illékony mint a benzin, így nehezebben ég, főleg hidegben, télen tankolj mellé benzint felesbe és könnyebben fog indulni.

2011. jan. 29. 11:19
 2/13 anonim ***** válasza:
0%
csak benzin! nagyon károsítja a motort!
2011. jan. 29. 11:46
 3/13 sibylla válasza:

Az etanol-átalakítás tulajdonképp azt jelenti, hogy a motornak "megtanítják", hogy hogyan viselkedjen, amikor a benzintől némileg eltérő viselkedésű etanolt tankolnak bele. Ez abból áll, hogy megváltoztatja a befecskendezési időt, valamint a gyújtás jellegmezőjét.

A téli indítással azonban gondok lesznek, hiszen az etanol a hidegindításban elmarad a benzin mögött, tehát a javaslatom a leghidegebb téli hónapokra (fagypont körüli indítás) vagy egy kis plusz benzin, esetleg hidegindító spray használata, vagy pedig a benzines üzemmódra átváltás a biztosabb indulás érdekében. A gazdaságosságot természetesen a hidegen/melegen megtett útvonal aránya határozza meg. :-)

2011. jan. 29. 12:17
 4/13 anonim ***** válasza:
Fiat paliom van 1,6 16V nem szereti az etanolt és én sem!Az etanol egy fos!Legalább 50 rongy az átalakítás és soha nem hozza be az árát mert amennyivel olcsóbb annyival többet is fogyaszt belőle.Benzines autóba benzin kell!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2011. jan. 29. 12:24
 5/13 anonim ***** válasza:

Kérdező: Írnak itt hideget meleget, de csak az egyik válasz volt értelmes...

Kérdés: milyen elektronika van az autódban? (megnézheted, ha keresel a motortérben egy kis dobozt, ami a központi injektorra megy rá egy négy vezetékes csatlakozóra, a motortérrel szembeállva, rád merőlegesen néz, kicsit jobb oldalra néz.

Ez azért fontos, mert tudni kellene, hogy startprogramos-e az átalakító, vagy potméterrel lehet állítani a hidegindítást.

Ha flexfuel nevezetű átalakító van benne, akkor annak is van egy potija, amit a műszerfalra szoktak beépíteni, a potmétert teljesen feltekerve érdemes indítani, de írd meg milyen, és elmondom hogyan könnyítheted meg az életed etanollal járva. A sok hülyeségre meg ne hallgass, hogy tönkreteszi a motort. Várom a válaszod.

2011. jan. 29. 13:07
 6/13 anonim ***** válasza:

Tehát kedves utolsó szerinted semmilyen káros hatása nincs a motorra? Én mondok párat:

- bizonyos gumi és műanyag alkatrészek oldása (pl.:tömítések)

-könnyen köt vizet magához akar levegőből is

-mivel alkohol ezért mindig tartalmaz valamennyi vizet ami korróziót okoz.

-remekül oldja a szennyeződéseket, éppen ezért kb 3x cserélhetsz is üzemanyagszűrőt

-1kg benzinhez 14,7 kg levegő szükséges, 1 kg etannolhoz ha jó emlékszek 9,4 kg levegő, tehát etanolból többet eszik

-nem rendelkezik annyi kenéssel sem, mint a benzin

stb

Én csak egy pár indokot mondtam, hogy miért ne használjon az ember etanolt, nem véletlenül ugrik a gyári garancia E85 tankolásakor.

Majd ha a motorokat etanolhoz tervezik akkor etanolt tankolok bele.

2011. jan. 29. 16:00
 7/13 anonim ***** válasza:

1.4 12 szelep 96-os Fiat Braváról beszélünk. Garancia hol van egy 14 éves autón?

oldószer: Nem metilalkoholról beszélünk

benzinnek milyen kenése van szerinted? Maximum ólomhelyettesítővel lenne valamilyen kenése, vagy olajjal keverve.

vizet igazad van, megköthet. csak a benzinkutakon is tankolhatsz vizes benzint, az se teszi tönkre a motort, maximum többet eszik belőle.

Etanolból többet eszik, ez igaz, százon átlag egy literrel többet, mint benzinből.

További ellenérvek?!

Elnézést, hogy nem mindenki osztja a te véleményedet.

Igaz, hogy csak 3 éve szerelem be ezeket az átalakítókat... szinte semmi tapasztalatom nincs velük... te jobban tudod.

2011. jan. 29. 16:41
 8/13 anonim ***** válasza:

Ja igen, üzemanyagszűrő kimaradt. Lecseréljük a szűrőket átlag ezer km után, a legtöbb esetben értelmetlenül, csak a biztonság kedvéért. Mivel ELTÖMŐDHET a szűrő, ha az autót rendkívül koszos benzinnel járatták etanol használat előtt.

A legtöbb esetben majdnem teljesen tiszta szűrőket cseréltem le. Egy-két autót hoztak eddig vissza, de azt is csak beállítási hiba miatt, általában hidegindítási gondokkal, amihez meg kellett növelni a hidegindítási dúsítást.

2011. jan. 29. 16:44
 9/13 A kérdező kommentje:
Az autóban Powertuning PT-e85 de luxe etanol átalakító van az üzemanyag szűrő valóban nem volt koszos de lecseréltem...az átalakítót nem én szereltettem be így vettem...az utastérben lévő kapcsolóval tudom etanolról benzinre kapcsolni...ha fele-felébe tankolok akkor is kapcsoljak át etanol üzemre??..Sajnos egyáltalán nem ismerem a kütyüt:-DD...előre is köszi a segítséget
2011. jan. 30. 15:09
 10/13 anonim ***** válasza:

Ha fele-fele üzemanyaggal jársz, nem szükséges bekapcsolni az átalakítót. Ez nem egy nagyon bonyolult átalakító, ha leveszed a hátulját, van benne 2 potméter. Az egyik általában piros festékkel van szinezve, azt nem kell bántani. A fehér potméter a hidegindítója, ha azt koppra tekered, nem lesz bajod a hidegindítással sem. (4db csavar tartja a hátlapját, amit egy késsel kipattintva tudsz leszerelni. Nm kell tőle félni, az egész elektronika bele van öntve a műanyag házba. Télen, ha 100% etanolt használsz, a hidegindító poti legyen teljesen feltekerve, és beindulás után, kb 10-15 másodpercig hagyd alapjáraton (az a 2000-2500-as fordulat a központi injektor miatt van) pöfögni. A másik megoldás, hogy kb 10% benzint is tankolsz az etanolhoz, amivel kiküszöbölheted a dadogását a motornak. Persze több mint 60% etanolhoz be kell kapcsolva lennie az elektronikának. Ha 50% etanollal jársz, és nehézkes a hidegindítás, érdemes bekapcsolni az elektronikát indítás előtt, és kikapcsolni, kb 10-15 másodperccel a hidegindítás után.

Egyébként elméletileg a lambda elszegényíti a keveréket, ha benzinnel jársz, és be van kapcsolva az elektronika, csak sokan ezt nem tudják, és plusz takarékosságból tesznek kapcsolót az elektronikára.

2011. jan. 30. 17:26
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!