Az első ködlámpának milyen funkciója van azon kívül, hogy rontja a látást ködben? Pozitív tapasztalatok?
A ködlámpának elméletileg a legalsó, talajtól néhány 10 cm-re terjedő sávban kellene világítania, függőlegesen keskeny sávban, vízszintesen szélesen terítve. Ekkor a köd alá tudna bevilágítani és az aszfaltról visszaverődő fény segítségével homályosan ugyan, de látnád, mi van előtted.
Csak itt van egy nagy technológiai probléma. Ahhoz, hogy a ködlámpa ezt tudja, alacsonyra kell beépíteni. Ha alacsonyra építed be, akkor a felverődő kavicsok és a járdaszegélyek hamar összetörik, úgy meg nem sokat ér. Ha magasabbra építed, nem árt neki annyi minden, csak akkor meg belevilágít a ködbe és nem látsz semmit. Az autógyártók inkább az utóbbi megoldást választják, ráadásul így a lámpatesteket jobban tudják integrálni, ami nekik olcsóbb is, ezért nem érnek semmit a gyári ködlámpák. A mai, integrált lökhárítók esetén pedig elég nehéz a lökhárító alsó peremére utólagos ködfényszórót barkácsolni. Így marad az erőlködés...
Van gyári ködlámpám, én érzek különbséget, ha tényleg köd van, egy-egy ködös időben való közlekedéskor nem érzékeltem hogy a szembejövő ködlámpája zavarna viszont a tompított lámpák között rengeteg zavaró van, de ahhoz köd sem kell az mindíg úgy van. Igazából nem emlékszem olyanra hogy ködlámpa elvakított volna. Ködben meg ha 3m helyett 5-öt látok akkor is jobb.
El tudom képzelni hogy esetleg nem gyárilag felszerelt ködlámpák zavarhatnak másokat.
Hát, ha te egy ködlámpapár fejlesztési, felszerszámozási és gyártási költségéből kihozol egy éjjellátó berendezést, akkor alighanem villamosmérnökök százai fognak félistenként tisztelni... :-)
(aztán majd megkeresnek a fekete öltönyös, napszemüveges, furcsa akcentussal beszélő urak, hogy lenne pár kérdésük a találmányoddal kapcsolatban...)
Fényérzékelős fényállítós lenne ám :D
Meglehetne úgy is oldani a dolgot, hogy emberi szemmel nem látható fényt nagy teljesítményű fényforrásból széjjelkürtölné az autó, aztán már csak egy olyan szemüveg kéne amivel látható az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!