Terhesség elsö hetében puffadás? Lehet h babás vagyok msot lennék 11 napos ma kezdödött de már 4-5 napja fáradt vagyok más tünetem nincs. Tapasztalatok?
A 2. héten kialakulnak a peteérés feltételei.
A petefészkek megkezdik a pete érlelését, mely tüszőrepedés után elindul a petevezetéken át a méhbe. Ez a következő vérzés kezdete előtt kb. 12-16 nappal történik.
(Ha egynél több pete érik be, van esély az ikerterhességre.)
Megfigyelhetőbb ebben az időszakban, hogy a hüvelyváladék áttetszőbb és hígabb, sőt néhányan még enyhe hasi fájdalmat is éreznek az ovuláció alatt.
Javasolt a családban előfordult betegségek áttekintése. A terhességi és szülési komplikációk mintegy 75 %-a behatárolható, kiszűrhető ezáltal.
Nem sok változás tapasztalható még a testben, de néhány nő már érzi magán a terhesség korai jeleit (vagy ezek közül néhányat):
Havi menstruáció kimaradása
Fáradékonyság, gyengeség
Émelygés, hányinger
Érzékeny mellek, mellfeszülés
Gyakori vizelési inger
Megváltozott íz és szagérzékelés
Fémes íz a szájban
A mellbimbó udvarának sötétebbé válása
Terhesség hétről hétre: 3. hét
A 3. héten megtörténik meg a beágyazódás.
Miután a pete egyesül a spermiummal, megkezdődik a 7-10 napos vándorút a méhbe.
Azonnal megkezdődik a sejtosztódás, amely az út folyamán végig tart.
A beágyazódott petesejtet blasztocitának nevezik, átmérője 0,1-0,2 mm.
A beágyazódás hatalmas hormonális változással jár. Sok kismama leküzdhetetlen álmosságot érez a következő hetekben, és jelentkezik az első hányinger, émelygés, fejfájás is. A tünetek kellemetlenek, de a kis életkezdemény védelmét szolgálják. Engedj nyugodtan a késztetésnek, a ha teheted, aludj egyet!
Ebben az időszakban pecsételő vérzés jelentkezhet, ami miatt nem kell aggódnod, ez normális. A szervezet elkezdi termelni azt a hormont, EPF-et (Early Pregnancy Factor – Korai Terhességi Faktor), amely megakadályozza, hogy az anya szervezete idegen szövetként kilökje magából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!