Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A Vankel motor együtemű?

A Vankel motor együtemű?

Figyelt kérdés

xD

egy másik kérdés: http://www.youtube.com/watch?v=bt9NGA0GhQo

mi akar ez lenni? 6 ütemű???

2011. jan. 8. 21:21
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

:D írom: az első ütemre amelyik képet belinkelted: a szívás. szívja a keveréket, de ha jobban megnézed, a dugattyú más oldalán végzi a robbanást és a sűrítést. és a kipufogást is ugyanabban az időben. miközben sűríti a keveréket, a többi oldala szív, kipufog, robban megint ugyanazon idő alatt, amikor robban, közben a többi része kipufog, szív, sűrít.

amikor kipufog, a kipufogással együtt végzi a szívást is, sűrítést is, robbanást is.

tehát mindent egy udőben végez. nincs olyan időtartam, amikor ne végezne valamit mind a 3 oldala. és ha mind a 3 oldala mindig végez valamit, egyszerregyszerre mennek az oldalai, tehát egyszerre végzik az ütemeket.

említetted, hogy a 4üteműnél is egy hengerben mindig robbanás megy végbe. na de ahhoz 4 henger kell neki. a Wankel motornak ehhez nem kell 4 henger hogy minden ütem tartalmazzon egy robbanást.

ehhez, (hogy minden ütem tartalmazzon egy robbanást)egy kétüteműnek két hengerre lenne szüksége (nagyjából ezért kétütemű). egy négyüteműnek ehhez 4 hengerre lenne szüksége, hogy minden ütemben legyen egy robbanás. nyilván ebből köbetkeztethetünk, hogy négyütemű. a Wankel motornak ehhez elég egy henger. tehát? :P (kértem időpontot fogorvoshoz :D )

2011. jan. 9. 19:32
 12/15 anonim ***** válasza:

Van benne logika, de mégis négy ütem. Hiszen egy kétütemű, sőt még egy 4 ütemű motornak sem kell feltétlenül megegyező hengerszámúnak lennie. Nem egy 4 ütemű motor van (pl. fűnyírókban) ami négy ütem mellé 1 hengeres. Ilyen alapon kijelenthető lenne, hogy az 1 hengeres motor 1 ütem, a 2 hengeres két ütem, a három hengeres 3 ütem, und so weiter...

A Wankel motor éppen ezen tulajdonsága (valamint, hogy nem vertikális mozgásból alakít horizontálist, hanem horizontálisból horizontálist) miatt tud annyival erősebb lenni a rendes Otto, illetve dugattyús motoroknál. Például a 2004-es Mazda Rx-8as 1.3 literre 231 lóerőt tud simán szívómotorként.

(Rövid szösszenet is van fent a Wikipedian [link] )

2011. jan. 9. 19:42
 13/15 A kérdező kommentje:

két henger=kétütem, négy henger=négy ütem......

tisztába vagyok vele, hogy ez nem így van, és, hogy az ütem egyáltalán nem függ a hengerszámtól.

fordítva kéne elképzelni a dolgokat: pl. egy kéthengeres motornak két üteműnek kell lennie ahhoz, hogy minden ütemben kapjon robbanást. de természetesen egy kétütemű motor lehet négy hengeres, egy, két, akár 3 hengeres is. semmi köze ennek ahhoz, hogy hány ütemű. az előbb említett feltételek meghatározásához szükséges számon tartani a hengerszámot. minél több henger kell ahhoz, hogy minden ütemben legyen robbanás, annál több ütemű a motor. ha 1 henger elég ahhoz (lehet több is, de elég egy), hogy elvégezze a 4munkaütemet, akkor (véleményem szerint) együtemű motorról van szó. ebből következtettem, hogy a Wankel motor egyhengeres lehet.

ez nehéz szülés volt :D a felébe majdnem belekeveredtem én is :D

2011. jan. 9. 22:30
 14/15 A kérdező kommentje:

bocsánat, bele is keveredtem xD az utolsó két szó nem "egyhengeres lehet" akart lenni, hanem "együtemű lehet".

még írnék két példát, hogy könnyebb legyen elképzelni.

ha egy motornak négy hengeresnek kell lennie ahhoz, hogy minden ütemben legyen egy robbanás, akkor az a motor négyütemű.

vagy (ez már azthiszem volt):

ha két hengerre van szükség, hogy minden ütemben legyen robbanás, akkor kétütemű motorról van szó.

2011. jan. 9. 22:36
 15/15 anonim ***** válasza:

Egy henger végzi a négy ütemet.

Itt a videó:

[link]

2020. okt. 12. 20:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!