Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Milyen fordulaton használhatom...

Milyen fordulaton használhatom tartósan a diesel autóm?

Figyelt kérdés
Nos, van egy 2.2 literes dízelem, amit alapvetően keveset használok, de mikor használom, akkor nagy utakat megyek vele. Ezen utakon sokat megyek német pályákon, 400-500kmet biztosan. Nos ott tartósan 160-al szoktam hajtani ahol lehet, efölé nem nagyon szoktam menni, mert nem szeretném széthajtani. 160-nál 6.ban 2900-at forog, ezzel a fordulattal lehet tartósan használni? Nem szeretném kínozni, de ha nem árt neki, akkor nem szívesen tüttyögök 130-al végig.

jan. 28. 08:43
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
90%

Annak a motornak bőven jó a 2900 fordulat, és a tempó is.

Egyébként, egy motornak alapvetően nem a fordulat árt, hanem az, ha nincs megfelő kenése és hűtése.

Ha ez a két dolog tökéletes, nem árthat neki a fordulatszám hosszútávon sem.

jan. 28. 09:34
 2/14 anonim ***** válasza:
79%
Jobb körülmény nem is lehet egy modern dízelnotornak mint amit említettèl.
jan. 28. 09:49
 3/14 A kérdező kommentje:

Utolsónak

Irónikusan értve, vagy ténylegesen?

jan. 28. 09:55
 4/14 anonim ***** válasza:
75%
Ténylegesen! Az egyenletes autópálya tempó a legjobb! Üzemmeleg olaj és víz, állandó fordulatszám! A 2900 fordult meg se nem sok, se nem kevés!
jan. 28. 10:02
 5/14 anonim ***** válasza:

Valószínűleg a 2.2tdci motorról, vagy a Biturbó HDi-ről lesz szó.

Ezeknek a motorolnak meg sem kottyan. Ezeknél ez a kényelmes utazótempó. Azért egy jó dízelnél teljesen mást jelent a 160as sebességhez tartozó fordulatszám, mint a benzinesekhez.

A legjobb üzemben használod egyébként! Ne aggódj, nem àrtasz neki:)

jan. 28. 10:46
 6/14 Morzsi007 ***** válasza:

Amíg nem megy pirosba, addig jó.

Mivel egyenletesen tartod a fordulatot, így nincs kitéve nagy erőhatásnak, szemben azzal, ha gyorsulgatnál, lepadlózod 130-ról 160-ra többször is. Ez hosszútávon nem is csak a motornak, de minden másnak sem tesz jót. Mégegyszer mondom hosszútávon, többször. 😁

És igen, kenés legyen, ez minden szitura igaz, olajszínt ellenőrzés legyen meg pár havonta.

jan. 28. 11:00
 7/14 A kérdező kommentje:

Utolsó kettő válaszadónak.

Igen, 2.2 HDi Biturbo 173 paci.

Nos, szoktam gyorsulgatni, olyankor 2500-3000-es fordulaton tartva gyorsulok fel 160ig. Akkor már azért érezhetően húz is persze. Ami nem esett jól neki tegnap, az a sport fokozat volt. Kissé szerintem buta hozzá az automata váltója. Felpörgette 4000ig, és alig mozdult valamerre csak bőgött. Aztán kivettem sportból, és mintha megcsúszott volna a váltó, elkezdett felváltani egyet, aztán vissza. Megfogadtam hogy többé nem erőltetem ezt neki, mert nem igazán úgy működik ahogy kell. Már ha ettől nem lett baja a váltónak, bár azért ennél strapabíróbbak ezek. Butus a váltó, az a helyzet.

jan. 28. 11:08
 8/14 anonim ***** válasza:

Nekem is 6.ban 2900 fordulat 160nál és semmi baja nincs 400 ezer km feletti futás.

Egyébként mondhatod nyugodtan Magyarországot is mivel itt is mindenki annyival megy.

jan. 28. 12:16
 9/14 A kérdező kommentje:
Tényleg németben nyomom vele, mert nem otthon élek. De ha megyek haza, akkor otthon is 150 körül utazom.:)
jan. 28. 12:35
 10/14 anonim ***** válasza:

#7 Igen, 50%-ban biztos voltam benne, hogy a Biturbó HDI-ről lesz szó:) Az a motor bivalyerős! Szerény véleményem szerint a legjobb a kategóriában, de pont az aisin váltó az, ami nem szereti a kis fordulaton törtető nagy terhelést. Azért mégsem egy duplakuplungos Dsg váltó na:)

Megnyugtatlak, a sport fokozat a legtöbb autóban egyébként nem csinál semmit, max a váltókat hülyíti meg. Autópályán 100-ról már egész jól terhelhető, gondolom pillanatok alatt eléri a 150-160as tempót. Ez a motor+váltó párosítás erről szól, többet nem szabad várni tőle.

jan. 28. 13:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!