Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Le lehet műszakiztatni autót...

Le lehet műszakiztatni autót úgy,hogy nincsen semmilyen papírom arról,hogy én vagyok az örökös?

Figyelt kérdés
Annyit tudok bizonyítani fia vagyok,de nemsokára műszaki lejár de fél év is lehet a hagyatéki. Iőközben lejár akkor letudom műszakiztatni ?
ma 11:39
 1/3 A kérdező kommentje:
Időközben
ma 11:39
 2/3 kutyafule4 ***** válasza:
61%
ma 12:02
 3/3 retektorta ***** válasza:
100%

[link]

De itt a lényeg:

Műszaki vizsgálathoz korábban kellett a tulajdonos/üzembentartó hozzájárulása is (meghatalmazás formájában), elhunyt tulajdonos esetében pedig ez nem kivitelezhető. Így maradt az a megoldás, hogy a biztosítás fenntartása mellett lejárt műszakival tárolták az autót a leendő örökösök és a tulajdoni viszonyok rendezését követően műszakiztatták le azt. Addig viszont közúti forgalomban az autó nem volt használható az érvényes műszaki hiánya miatt.

A jogalkotó pár hónapja felismerte ennek a megoldásnak az abszurditását, egy jogszabálymódosítás alapján 2025 január eleje óta nincs szükség külön meghatalmazásra ahhoz, hogy leműszakiztathassa az autót az, aki ténylegesen birtokolja és használja.

Úgy kell ezt elképzelni, hogy a jogalkotó a valósághoz igazítja az avítt szabályozást. A mindennapokban az autósok egy része olyan járművel jár, amelynek valaki más a tulajdonosa-üzembentartója. Ez viszont nem akadálya annak, hogy az egyébként is nála lévő autót - a benne lévő forgalmi engedéllyel együtt - műszaki vizsgára vigye és leszurkolja a hatósági díjat, majd elégedetten távozzon a friss vizsga birtokában.

ma 12:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!