Mennyire nehéz dolog egy generátor feszültségszabályzó cseréje?
Közepesen. A legtöbb autóban már integrált szabályoz van nem úgy mint annó a Ladákban.
Ehhez ki kell venni a generátort. A legtöbb autó motorterében nincs ehhez bálteremnyi hely. Tehát nem mindig két perces mutatvány. Előfordul hogy ezt-azt bontani kell. Ha ez megvan, szét kell szedni a generátort. Az én autómon a generátor végén van a vákuumpumpa is. Tehát azt is le kell venni. Utána tudod cserélni. Van ahol forrasztani kell hozzá. Utána mehet minden vissza. Nem egy agysebészet, de nem árt ha van affinitásod a szereléshez.
A kérdésedből ítélve, én a helyedben szervizre bíznám!
Már a 2-es gofokban is "integrált" volt, bár azért nem nevezném integráltnak, csak a generátoron kapott helyet, de kb 2 csavarral kiszedhető. Intgráltnak azt nevezném, ha teljesen ki kell belezni a generátor, hogy hozzájussunk.
Szóval én ezeket a régi boschokat ismerem, meg a fordban valeó generátoron cseréltem eddig.
A bosch rém egyszerő, olyan formája van, mint egy régi végfoktranzisztor TO-3-as tokozása, csak ne lábai vannak, hanem kilóg 2 bronzkefe.
Általában egyben cserélik, de egyszer cseréltem benne bronzkefét szénre, egy szerelő ajánlására. (a boltban csalami deelejt volt éppen kéznél, amivel nem akart tölteni). A régi elkopott, ő meg azt mondta, ha szenet rakok, akkor az nem fog elmenni 100 ezreket, de leagalább nem koptatja el a csúszógyűrűt.
És akkor elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy csúszógyűrű. Ez is elég szépen tud kopni, és ezt már otthon nem lehet kicserélni, ha mér nóutot evett bele a kefe.
Volt nálunk egy cég, oda bevittem a generátort, ők leszedték a gyűrűket, újat préseltek rá forrasztották a vezetékeket, centírozták és tesztelték.
Fordtól a valeón a csere annyival volt rükkösebb, hogy ott ha jól emlékszem, ki kellett szedni a generátort, és asztalon cserélni rajta a szabályzót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!