Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az hogyan lehetséges, hogy az...

Az hogyan lehetséges, hogy az akkun keresztül mérve multiméterrel 13.3-4 körüli értéket mutat míg a szivargyújtón keresztül a kis kütyü 14-et mutat?

Figyelt kérdés

Eddig mindig egyforma értékeket mutatott mindkettő, azért kellett a szivargyújtós megoldás, hogy figyelemben tudjam tartani, volt rá példa, hogy sajnos rossz generátorral közlekedtem aztán emiatt ott maradtam valahol.

De most arra lettem figyelmes, hogy akksin keresztül 13.3-4 között ugrál fogyasztó nélkül, fogyasztóval 13.2 körül, de a szivargyújtós kütyü meg 14.0 illetve fogyasztókkal 13.9 et mutat, miért van ekkora eltérés két hely között? Illetve eddig miért volt jó mindkét helyen most meg itt is ott is mást mutat?

tegnapelőtt 11:37
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:

Ha jól értem, nem ugyanazzal a műszerrl méred szivargyójtónál, hanem multiméter az akksihoz, és van egy ilyen digitkijelzős bedugható vacak.

Próbáld meg a multiméterrel a gyújtóban mérni, garantálom, hogy nem fogsz többet mérni, mint a sarun.

Az ok az, hogy eleve ezeke a pár ezer forintos multimétereg igazából csak saccométerek, egy labor multiméternek csak az erősítő fokozata (ic) nem jön ki ennyiből.

Azok a szivargyújtóba dugható kütyük még még ennél is minimalisztikusabbak, így ne csodálkozz.

Annyira jó, hogy látod, hogy folyamtosan esik a fesz menet közben, vagy tartja, vagy emelkedik, ebbő látod, hogy tölt-e, vagy merül.

De az értékre ne vegyél mérget, hogy pont annyi, mint amit mutat.

tegnapelőtt 13:57
 2/15 A kérdező kommentje:
Én ezt értem, tudom, hogy ezek nem olyan megbízható dolgok, csak én azt nem értem, hogy ez eddig miért volt jó és most miért nem? Mi történhetett?
tegnapelőtt 14:01
 3/15 anonim ***** válasza:
Hőmérséklet változott? Elsőre az áramkör hőfüggőségére gyanakodnék.
tegnapelőtt 14:03
 4/15 anonim ***** válasza:

Lehet, hogy pontatlanul mér a kis kütyüd. Első körben mérd meg a szivargyújtóban a feszültséget multiméterrel is.

Ha így is ugyanezt tapasztalod, akkor lehet, hogy a generátortól az akkuig jelentős feszültségesés van.

Pl. egy rossz csatlakozás az akkusarun okozhat ilyet.

tegnapelőtt 14:04
 5/15 anonim ***** válasza:
0%

4 már hogy tapasztalhatná ugyanezt?

Elolvastad rendesen a kérdést, meg amit mondtál?

1. Itt nem esik, hanem növekszik a sarutól a szivargyújtóig. Ehhez negatív ellenállás kéne, amin negatív az esés.

2. A jelenség terheletlen állapotban is fennáll. Feszültség csak akkor esik, ha áram is folyik. Nyitott elágazás nélküli huroknál a "levegőben lógó" pontok közt mindig a hurokban levő forrás feszültségét mérjük. Mindegy, hogy ohm, vagy kOhm nagyságrenben van az átmeneti ellenállás.

tegnapelőtt 14:16
 6/15 anonim ***** válasza:
29%
Multiméterben nem merül az elem?
tegnapelőtt 15:13
 7/15 anonim ***** válasza:
A multimeter szerintem rosszul mer, 13,3-13,4V toltofeszultseg nagyon alacsony.
tegnapelőtt 15:36
 8/15 krwkco ***** válasza:
48%

"az akkun keresztül mérve multiméterrel 13.3-4 körüli értéket mutat"

A pólusokon mérted? Próbáld meg a sarukon. Vagy azt, hogy van-e feszültség a pólus és a rajta levő saru között.

A fizikai magyarázat az lehet, hogy az egyik saru rosszul érintkezik. És az aksi felé folyó áram feszültségesést okoz.

tegnapelőtt 15:50
 9/15 A kérdező kommentje:

Multiméter az jó mert a másik autóval is teszteltem és ott jó volt a töltés.

Sarun illetve pólusokon, kasztnin is mértem és ugyanaz.

tegnapelőtt 15:55
 10/15 anonim ***** válasza:

Ennyi sok önfelkent villanyszerelőt. Megmagyarázzák, hogy feszültségesésből a végén majd több jön ki mint ami bemegy.

Nem vagytok semmik. :DDD

A szivargyújtős fillére kütyü egy vicc, ennyi a történet.

tegnap 12:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!