Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Forgalmi vizsgán szabad...

Forgalmi vizsgán szabad "lemondani az elsőbbségről"?

Figyelt kérdés

Tudtommal nincs ilyen lehetőség a KRESZ-ben, hogy lemondunk az elsőbbségről. A vizsgabiztos többek között arra kiváncsi, hogy tudjuk-e a KRESZ-t. Ha lemondunk az elsőbbségünkről, még ha erre való jelzést is is lát (kar, illetve fényjelzéd) kötelességből behúzhatja azt, hogy nem ismertük fel az adott szituációban az elsőbbségünket.

Ez valóban így van?

ma 17:10
 1/6 anonim ***** válasza:

A kérdés jogos...de...ne feledd a vizsga az vizsga.

ne mondj le semmiről, mert hülyén néz ki, pláne, ha szopatni akarnak...te közlekedj úgy, ahogy kell, vizsgán ne dőlj be mindenféle integetésnek, villogásnak..

ma 17:27
 2/6 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem a logikád. Ha lemondasz az elsőbbségedről, akkor azt jelenti, hogy te tudod, hogy neked van elsőbbséged, ezért mondasz le róla. Akkor nem tudod a KRESZ-t, ha állsz és vársz a másikra, miközben neked van elsőbbséged.
ma 17:28
 3/6 A kérdező kommentje:

2. Értem, hogy mit nem értesz.

A kérdés arra vonatkozott, hogy a vizsgabiztos figyelembeveheti-e az elsőbbségről való lemondás tényét, ha ilyen fogalom nincs a KRESZ-ben? Mivel neki ebben az esetben azt kell figyelnie, hogy a vizsgázó tanuló betartja-e az elsőbbségre vonatkozó szabályt, ami kitér arra is, hogy halad akkor, amikor neki van elsőbbsége.

Tehát a tanuló hiába tudja, hogy neki van elsőbbsége, illetve a vizsgabiztos is MAGÁNEMBERKÉNT tudja, hogy a tanuló tudja, hogy neki van elsőbbsége, mert lemondott róla, de a vizsgabiztos a vizsgán vizsgabiztos minőségben van ott, nem magánember minőségben.

Ez olyan, mint amikor már hamarabb teszed ki üresbe az autót megállás előtt és az gurul még (azt hiszem 30 centi a "megengedett"), de úgy, hogy már a motorfék miatt sincs értelme sebességben tartani felengedett kuplunggal, akkor meg kell buktasson amiatt, hogy "nem vetted észre, hogy rögzítetlenül gurul az autó".

ma 18:51
 4/6 anonim ***** válasza:

Le szabad, sőt örülnek is neki, főleg ha mondjuk busz részére mondasz le az elsőbbségedről, vagy esetleg még teherautónak. De ne úgy értsd hogy a buszt kiengeded a buszmegállóból.

Hanem van pl. egy kereszteződés, te vagy a védett úton, és a busz kanyarodna ki jobbra a védett útra, de mivel hosszú stb. átlógna a szembe sávba, ahol te jössz, balról szabad, és mögötted is jönnek, akkor a kereszteződés előtt megállsz úgy hogy a busz kényelmesen átlógva a te sávodba ki tudjon kanyarodni, villantasz neki, ő kikanyarodik, megköszöni, te pedig folytatod az utad.

2-3 éve volt az utolsó forgalmi vizsgám, E-kategória, előtte kérdeztem én is az oktatót az ilyenről, ő mondta hogy magasabb kategória részére le lehet mondani, tényleg olyan helyzetben ahol megkönnyíted a másik fél dolgát.

Vizsgabiztos pl. nekem külön kiemelte hogy milyen szépen oldottam meg hogy a buszt kiengedtem.

ma 19:07
 5/6 A kérdező kommentje:

4.-es. A buszmegálló öbölben kiállni próbáló menetrendszerint közlekdő buszt lakott területen belül, amennyiben hirtelen megállás nélkül megtehető, egyébként is ki kell engedni. Sőt, meg is buktatnak, ha nem teszi meg a tanuló.

Egyébként úgy tudom, hogy a vizsgabiztosoknak ugyan valóban papírforma szerint kellene eljárniuk, de pont, hogy sokszor jóindulat miatt kivételt tesznek és nem buktatnak meg olyan dolog miatt ami miatt papír szerint meg kellene, de gyakorlatban meg tudják ők is, hogy egy adott dolog hogy működik és ha azt látják, hogy egyébként jól vezet és felelősségük tudatában átengedhető, akkor át is engedik.

ma 19:20
 6/6 A kérdező kommentje:

Az előző írásomat kiegészítve, tehát engem az érdekelt a kérdésemmel, hogy mi a "papírforma" erre vonatkozólag.

Függetlenül attól, hogy hogy kellene eljárnia a vizsgabiztosoknak, én is inkább azt gondolom, hogy igyekeznek a logika szerint eljárni és nem feltélten a kőbe vésett szabályok alapján. Azaz, ha lemondunk az elsőbbségről, még ha igaz is az, hogy ilyenkor "az elsőbbségre vonatkozó szabályok nem tudása miatt" (papírforma szerint) meg kellene, hogy buktasson, valószínűleg nem fog, mert látja, hogy logikus volt elengedni az adott helyzetben mondjuk, akivel szemben elsőbbségünk volt.

ma 19:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!