Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Az normális, hogy ilyen...

Az normális, hogy ilyen gyakran olajat kér?

Figyelt kérdés

Használok egy 2018as Octavia-t (2.0 TDI) mint céges autót.

116 ezer km-t ment.

Amióta nálam van, 9 hónapja, már többször kért olajat.

És nekem úgy tűnik, mintha rosszabbodna is.

Mikor először vettem neki, összesen 12 ezer kilométerre elég volt neki az 1 liter olaj (2x fél literes részletben lett bele töltve, 6 ezer km-enként kérte).

A második alkalommal mikor vettem 1 litert, az már csak 6 ezer km-re volt neki elég (ezt mondjuk sok részletben töltöttem bele, mindig csak keveset, amikor épp kérte, 2-2,5 decit.

A flotta kezelő azt mondja, valami baja van, mert egyáltalán nem szabadna még olajat kérnie egy ilyen autónak.

Én ismerősöm szerint pedig dízel kérhet még ennél gyakrabban is.

A kollégáimat is kérdeztem, nekik már a legújabb Octavia-k vannak, és néha ők is töltenek bele olajat, szóval akkor talán nem abnormális.

De pl. van a családban egy 18 éves benzines Octavia, az eddig életében 1x kért csak olaj utántöltést, 3 évvel ezelőtt.

De gondolom a dízel más.

dec. 11. 23:26
1 2
 1/17 Telelő Teve ***** válasza:
58%

A modern benzin és diesel motoroknál is normális az olaj utántöltés. Annyira igyekeznek lecsökkenteni a hengerfal és dugattyú közötti súrlódást a fogyasztáscsökkentés érdekében, hogy bele van kalkulálva az üzembe hogy minden ütemnél egy kis olaj amit a lehúzó gyűrű már nem tud eltávolítani elég a hengerben.

Ennek semmi köze ahhoz a fajta olajfogyasztáshoz ami régi motoroknál a kopásból és tömítetlenségből eredt.

dec. 11. 23:34
 2/17 anonim ***** válasza:
73%

Nem normális.

Gondolom az előző használók tipikus "céges octavia" stílusban vezették.

Hidegen széttaposták, friss olajat meg 30 ezrenként látott a márkaszervizben (jó esetben).

dec. 11. 23:45
 3/17 anonim ***** válasza:
40%
Nem normális. Olajat évente vagy 10000 km után cserélünk, ez idő alatt nem fogyaszthat annyit, hogy utána kelljen tölteni.
dec. 12. 00:00
 4/17 anonim válasza:
52%
Máshogy működnek ezek a motorok. Mármint ezek az új motorok. Nekem egy leon cupram van én is elég sokat cserelem az olajat (de ez nem az új a cupra) de így elsőre 6000 km az kicsit meredeknek tűnik, én is cserélek annyi idő alatt bőven..de egy 2018 as autótól másra gondolna az ember..én azért utána kérdeznék mondjuk akinek van hasonló évjáratú a kezemben haver stb..jobban at nézném..max egy értelmes szerelőt megkérdeznek
dec. 12. 02:27
 5/17 anonim ***** válasza:
55%

Nem a súrlódás, meg mindenféle konteó miatt zabálja az olajat, hanem mert egyszerűen gagyi anyagból van összerakva.

2015-ös most szétszedett autó, még csak jelzés sincs a gyári dugattyúgyűrűn.

Végek között vagy 1mm hézag, futott a motor vagy 170 ezret.

Ment bele német Mahle.

dec. 12. 02:58
 6/17 anonim ***** válasza:
34%
Minosegi gyartonal nem normalis. Egy vw csoportos autonal sajnos "normalis", vagy megszokott.
dec. 12. 06:20
 7/17 anonim ***** válasza:
52%

Dehogy normális, az előző 2019-es volt (MKIV), egyik se kért olajat cserék között a többi céges közül sem, pedig volt 80-230k km között minden, mikor leadtuk már. Az új 2024-esnél meg még nyilván bejáratós mindegyik, de szintén nincs olajprobléma senkinél.

De most tényleg inkább hiszel a neten szakértővé képződött jóskapistának, mint a flottakezelőnek?

Írásban legyen meg, hogy te jelezted az olajproblémát, de a flottakezelő elutasította javítást, mert szerintük ez normális. Aztán kész. 2018-as autó, jó eséllyel egy éven belül úgyis kicserélik...

dec. 12. 07:21
 8/17 anonim ***** válasza:
Szomszéd is unokája is itt töltögette a Octaviájába, pedig az nem is dízel, ha jól emlékszem 0W20-as olajat, ami szinte már olyan híg mint a víz . Elmondása szerint 10 ezrenként kér 1 litert. Az is céges, de csak ő használja új kora óta.
dec. 12. 08:51
 9/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, ment a zöld pipa mindenkinek.

Én 0w30-at szoktam bele venni.

Már megrendeltem az új ugyanilyen autót, úgyhogy valamikor jövőre megkapom.

Kíváncsi vagyok, az majd hogy kér olajat.

dec. 12. 10:28
 10/17 anonim ***** válasza:
100%
Az 180 lóerős változatoknál szokott talán ilyen gond lenni. A 150 lovasra tudtommal nem jellemző. Egyébként ez még nem tragikus mértékű, bár kicsivel több, mint amit normálisnak neveznék.
dec. 12. 10:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!