A helyemben vennétek most használt autót (amit csak a szabad ég alatt tudok télen tartani) vagy várhatok vele jövő évig?
Tanácsra lenne szükségem.
Van egy Skoda Fabia 1.2 htp-m 2006-os és check engine-es de nincsenek látható problémái (olajfogyasztás minimális) illetve 355e km van benne. Check engine hibakóddal használom már 1,5 éve szóval egyéb gondot nem okoz.
Most olvastam, hogy jövőre a használtautók árai is feljebb fognak menni.
Naponta 2x50km-t ingázom és a későbbi autómnak megbízható típusnak kell lennie. Honda Civic/Toyota Auris-ban gondolkoztam melyeknek átlagára 2.5 millió most, de nekem is kb. ennyi pénzem van kocsira. Azonban ha most vennék is egyet, a Skoda-t még használnom kellene amíg tudom, mert így gazdaságos. A másik autó pedig csak a szabad ég alatt lehetne ami nem olyan szerencsés neki (egy garázs van).
Ti mit tennétek a helyemben?
Télen olcsóbbak a használtautók, mert ilyenkor kisebb a kereslet.
+ Jövőre a Nagy Márton féle gazdaságpolitika miatt valószínüleg megint meg fog lódulni az infláció, ami a használtautók árában is meg fog mutatkozni...
Tehát nem érdemes halogatnia vásárlást
"Ti mit tennétek a helyemben?"
Rendelnék egy olcsó OBDII interface-t és kiolvasnám a Skoda hibakódját. Lehet, hogy csak egy 20-30 ezerből megoldható gondja van. Pl. egy lamdaszonda csere kell. De így nem tud levizsgázni és valószínűtlen, hogy értelmes pénzért el lehetne adni valakinek, aki csak egy működő akármilyen autót akar. Viszont, ha nagyon rozsdásodik és a következő műszaki előtt bontóba küldenéd, akkor tárgytalan. (Bár egy párezer forintos OBDII olvasó mindenképpen hasznos.)
Ami a másik autót illeti, egy jól előkészített vétel többet ér, mint az áremelkedés. Folyamatosan kellene figyelni az ajánlatokat, sok autónak utánajárni. Ez szerintem jobb, mint a hátralevő néhány téli hónapban erőltetni a vételt.
Amúgy egy autónak nem árt, ha a szabadban áll és csak mondjuk hetente egyszer használják, amikor nincs latyak az utakon.
#8: Hát lehetőleg ne a gazdasági bulvársajtónak.
Itt találsz hiteles újautó árindexet - 2022 vége óta folyamatosan esik - idén is jelentős volt a csökkenés: [link]
Használtautó árindex - a villanyautók 3000 €, a dieselek pedig átlagban 2000 €-val lettek olcsóbbak az egy évvel ezelőttihez képest, de a benzinesek árai is estek 1000 €-t: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!