Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » A helyemben vennétek most...

A helyemben vennétek most használt autót (amit csak a szabad ég alatt tudok télen tartani) vagy várhatok vele jövő évig?

Figyelt kérdés

Tanácsra lenne szükségem.

Van egy Skoda Fabia 1.2 htp-m 2006-os és check engine-es de nincsenek látható problémái (olajfogyasztás minimális) illetve 355e km van benne. Check engine hibakóddal használom már 1,5 éve szóval egyéb gondot nem okoz.

Most olvastam, hogy jövőre a használtautók árai is feljebb fognak menni.

Naponta 2x50km-t ingázom és a későbbi autómnak megbízható típusnak kell lennie. Honda Civic/Toyota Auris-ban gondolkoztam melyeknek átlagára 2.5 millió most, de nekem is kb. ennyi pénzem van kocsira. Azonban ha most vennék is egyet, a Skoda-t még használnom kellene amíg tudom, mert így gazdaságos. A másik autó pedig csak a szabad ég alatt lehetne ami nem olyan szerencsés neki (egy garázs van).

Ti mit tennétek a helyemben?

dec. 7. 12:12
1 2
 1/12 Mad Max2 ***** válasza:
100%

Télen olcsóbbak a használtautók, mert ilyenkor kisebb a kereslet.

+ Jövőre a Nagy Márton féle gazdaságpolitika miatt valószínüleg megint meg fog lódulni az infláció, ami a használtautók árában is meg fog mutatkozni...

Tehát nem érdemes halogatnia vásárlást

dec. 7. 12:26
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Nem értem, miért nem opció, hogy eladod a Skodát, ahogy megvan az új autó? 🤔
dec. 7. 12:26
 3/12 krwkco ***** válasza:

"Ti mit tennétek a helyemben?"

Rendelnék egy olcsó OBDII interface-t és kiolvasnám a Skoda hibakódját. Lehet, hogy csak egy 20-30 ezerből megoldható gondja van. Pl. egy lamdaszonda csere kell. De így nem tud levizsgázni és valószínűtlen, hogy értelmes pénzért el lehetne adni valakinek, aki csak egy működő akármilyen autót akar. Viszont, ha nagyon rozsdásodik és a következő műszaki előtt bontóba küldenéd, akkor tárgytalan. (Bár egy párezer forintos OBDII olvasó mindenképpen hasznos.)

Ami a másik autót illeti, egy jól előkészített vétel többet ér, mint az áremelkedés. Folyamatosan kellene figyelni az ajánlatokat, sok autónak utánajárni. Ez szerintem jobb, mint a hátralevő néhány téli hónapban erőltetni a vételt.

Amúgy egy autónak nem árt, ha a szabadban áll és csak mondjuk hetente egyszer használják, amikor nincs latyak az utakon.

dec. 7. 12:29
 4/12 A kérdező kommentje:
#2: Nem az én tulajdonomban van (sajnos ő nemrég meghalt), nem adhatom el, üzembentartó vagyok, hagyatéki tárgyalás meg nem volt még (folyamatát sem tudom). Ettől függetlenül is azt gondolom, hogy ameddig a Skoda üzemképes addig gazdaságos használnom az amortizációs tényező miatt.
dec. 7. 12:32
 5/12 anonim ***** válasza:
Olyan drágán tuti sajnálnám az autót az utcán több hónapig állni. Szerintem nyáron vegyél ha akarsz, ha télen csak állna.
dec. 7. 13:19
 6/12 anonim ***** válasza:
28%
Várhatsz, megengedem.
dec. 7. 13:44
 7/12 Telelő Teve ***** válasza:
0%
Az új autó árak is esnek - típusok amiket év elején még 12 millióért vesztegettek ma már 8 millióért akcióznak. A használt árak is csökkenni fognak - Nyugat-Európából százezer számra fognak bejönni a használt, városokból kitiltott EURO3/EURO4/EURO5 dieselek. Nem szabad felülni a sok lúzer használtautó neppernek aki 2024-ben televette a flasztert drága kocsikkal. A magánszemélyek által szabott árak a mértékadók, nem a kereskedéseké.
dec. 7. 16:00
 8/12 A kérdező kommentje:

#7: Akkor most ki hazudik?

[link]

dec. 7. 16:12
 9/12 Telelő Teve ***** válasza:

#8: Hát lehetőleg ne a gazdasági bulvársajtónak.

Itt találsz hiteles újautó árindexet - 2022 vége óta folyamatosan esik - idén is jelentős volt a csökkenés: [link]

Használtautó árindex - a villanyautók 3000 €, a dieselek pedig átlagban 2000 €-val lettek olcsóbbak az egy évvel ezelőttihez képest, de a benzinesek árai is estek 1000 €-t: [link]

dec. 7. 16:32
 10/12 mindentudó99 ***** válasza:
Hs a Skodát pl még 5 évig életben tartod a másik ott fog rohadni? Mi értelme ennek az egésznek? Vagy ha meg is veszed a jobbat miért nem tartod azt a garázsban addíg míg a másikat hajtod? Ezt se értem.
dec. 7. 16:39
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!