Kezdőoldal » Közlekedés » Autók, motorok » Amikor az autósok a szabadságg...

Amikor az autósok a szabadsággal érvelnek nem demagóg ez tőlük?

Figyelt kérdés
Ha mondjuk egy várost zöldítenek gyalogos és kerékpár barátabbá teszik, akkor jönnek a szabadság ellenességgel, mintha az autózás lenne a szabadság utolsó bástyája. Miért tesznek úgy mintha az autó akkora nagy kincs lenne? Miért szabadság ellenes az a felfogás, hogy ne használjanak annyi autót, hanem alternatív közlekedési módszerrel is próbálkozzanak?
dec. 2. 13:32
1 2 3
 1/24 Telelő Teve ***** válasza:
74%

Mert az alternatív közlekedési eszközök nagy része béklyóba ver. Kérdezz meg bárkit, aki élete első 20-30 évében mondjuk biciklizett meg gyalogolt és utána letette a jogsit.

A gyalogos és kerékpáros közlekedés támogatásának semmi köze a zöldítéshez - kérdezz meg egy kerékpárost, hogy szeretne-e e platánfákat a bicikliút közepére. Hát nem szeretne - ő is egy nyíl egyenes, más közlekedőktől mentes sávot szeretne ahol lehet haladni. Egy szép nagy aszfalttengert.

dec. 2. 13:50
 2/24 anonim ***** válasza:
100%

Mert mindenkinek az a szabadság utolsó bástyája, aminek az elvételét a mindennapokban a legjobban megérezné. És az 1-es nagyon jól elmondta, hogy nem az a zöldítés, hogy mindenhova kerékpársávot csinálok, ráadásul ezekkel az oszlopokkal, hogy még ha SENKI nem jön ott, szabályos motoros is beragadjon a sorba, mert nem fér el.

Zöldítés az lenne, ha tényleg zöldterületek lennének, és gyalogos-kerékpáros zónák ami nem csupa aszfalt és beton. Persze a gyalogos-kerékpáros zónában meg a lakó-pihenő övezetekben nekem a szabadságomat pl. az sérti, hogy ezeket elvileg úgy kell kezelni, hogy a kerékpárosé és a gyalogosé az egész, de gyalogosként meg sem moccanhatsz anélkül, hogy ne legyen halálfélelmed a kerékpárosok miatt. Tehát ott meg a kerékpáros a gonosz, ahogy a kerékpárosnak az autós.

dec. 2. 14:21
 3/24 anonim ***** válasza:
100%

Adok egy feladatot. Én már tudom a választ, mert ez a go-to példám, de ne nekem higgy, inkább nézd meg magad.

Az én kedvenc helyem az országban a Mátrában van, Sástón szoktam megállni és onnan túrázni. Na, nézz egy tömegközlekedős túrát oda. Vedd figyelembe az alábbiakat:

1) Milyen sűrűn megy járat?

2) Kell-e átszállni?

3) Mennyi a menetidő oda-vissza?

4) Mikor indul az utolsó járat hazafelé?

5) A járatokat figyelembe véve, mikor kéne indulnod reggel, mikor érnél haza este és ez mennyi szabadidőt hagyna neked a túrázásra?

Én leírom, hogy ez nekem hogy néz ki autóval, egy konkrét példát mondok 2 évvel ezelőttről: délelőtt 9-kor találtam ki, hogy talán menni kéne, még tűnődtem egy kicsit, 11-kor indultam el, fél 1-kor ott voltam, saját igényein szerint jártam egy jót, 4-kor indultam haza, 6 előtt otthon voltam.

Az én példámat hasonlítsd össze a kérdéseimre kapott válaszaiddal. Aztán beszélgessünk... 😉

dec. 2. 14:43
 4/24 anonim ***** válasza:
100%

Azért mert egyik oldalról valóban az autózás a szabadság "utolsó bástyája" a hétköznapi emberek számára.

Gyalogolni limitált távolságot tudsz, időigényes és erősen befolyásolja a komfortot az időjárás.

Bicikli, motor szezonális dolog, szintén limitált távolsággal és kényelemmel. Plusz ott sem hagyhatod az utcán mert viszik a c-k.

Tömegközlekedés meg erősen változó, de inkább negatív tényező. Sok helyen az utazóközönség szintén c-kből áll, egyszerűen nem vagy biztonságban mellettük. Főbb villamos, metró és vasútvonalakon még csak-csak oké a dolog. Mindenhol máshol gyakorlatilag felejtős.

dec. 2. 15:26
 5/24 anonim ***** válasza:
100%
Eleve ne beszéljünk már akármilyen barát zöldítésről, amikor annyit csinálnak, hogy a meglévő sávokat szűkítik le, hogy se a kerékpáros, se az autós ne tudjon biztonságosan közlekedni. Ez hol zöldítés?
dec. 2. 15:28
 6/24 kutyafule4 ***** válasza:
51%
Az autós szabadság ott kezdődik, ahol a tömegközlekedés/bringa/roller már kevés, a vicces az, hogy pont a városban nincs szó ilyesmiről. Pár kilométeres sugárban az esetek nagy részében teljesen élhetőek, illetve egyébként nagyobb távon a vonat + bringa/roller is működhet, bár főleg a bringa esetében már problémásabb.
dec. 2. 15:35
 7/24 anonim ***** válasza:
35%

Magyarországon ez kb csak Budapestre lehet érvényes, mert a vidéki nagyvárosokban alig vannak ilyen problémák, lehet majdnem mindenhová kocsival eljutni.

Sajnos a magyar nagyon lusta, sokan a wcre is kocsival járnak.

Én bpesten élek, hétköznap nem is használom az autót, kb bárhová eljutok ésszerű időn belül bkk-val, nyáron meg biciklivel.

Szóval ez csak lustaság és státusszimbólumozás kérdése.

Mellesleg elfelejtik hogy tőlünk nyugatabbra sokkal durvább a helyzet, ott a nagyvárosokban olyan korlátozások vannak hogy ijaj, szóval ja, demagógia.

dec. 2. 15:41
 8/24 anonim ***** válasza:
34%

"Szóval ez csak lustaság és státusszimbólumozás kérdése"

Szerintem ebben nincsen semmi "státusszimbólumozás", egyszerűen csak az esetek nagy részében kényelmesebb, gyorsabb, biztonságosabb az autó, mint bármi más.

A lustaság megint érdekes kérdés. Időt spórolni lustaságnak számít? Mert én szeretem hasznosan eltölteni az időmet a lehető legkevesebb holtidővel. Ha a tömegközlekedés gyorsabb használom azt, de általában nem gyorsabb.

dec. 2. 16:09
 9/24 anonim ***** válasza:
75%
Azt hozzátenném, valahogy az összes autóellenes ismerősöm örömmel veszi, ha felajánlom, hogy hazafurikázom a seggét, vagy segítek neki elvinni valamit, miközben az autóban ülve hallgatom tőlük az autóellenes szöveget :D
dec. 2. 16:11
 10/24 mindentudó99 ***** válasza:
88%
A kerdező vajon tudja hogy Budapesten kivül is élnek emberek? Kétlem valószínű sose hagyta el a városhatart. Falun nem luxus vagy nagyzási hóbort az autó hanem létkérdés.
dec. 2. 17:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!