Érdemes magasabb oktánszámú benzint tankolni?
Régóta érdekel ez a kérdés, de még nem találtam rá választ.
Ha egy 95ös oktánszámú motorba 100-as oktánszámú benzint tankolok, az jelent különbséget?
A magasabb oktánszámú üzemanyag jobban bírja a kompressziót, de ezt "észreveszi" a motor?
A nagyobb oktánszám csak megadja a lehetőséget nagyobb teljesítmény elérésére, magában nem ér semmit.
Magasabb értékű üzemanyag magasabb sűrítési nyomást visel el öngyulladás előtt. Pl nagyobb kompresszió viszonyú motorban tudod használni, vagy a turbo nyomást tovább tudod növelni.
10-es! Már el is kezdtem a kimutatások kidolgozását valamint gyorsulási teszteket is fogok végezni. Ez sok munka de megéri! Hiszen ezek a legfontosabb dolgok az életben. (Nem amúgy, de zavar ha egy benzin megtud romlani például) :DDDD Ja várjál jó ember, hát már valaki valami hasonlót megcsinált helyettem. https://www.youtube.com/watch?v=xuO0t2ywKko
"Azért azt az 5 lóerőt meg 6 Nm plusz ember legyen aki megérzi. Ettől függetlenül biztos jobb a motornak a 100-as ahogy mondták is. De aki csak azért veszi mert erősebb tőle az autó hát elhanyagolható." Ezt nem én írtam, hanem egy kommentelő! Ez így van és nálam sem ez a fő prioritás.
De ha már egy normális minőségi olajat használok, amit amúgy a sok városozás miatt 8-ezrenként cserélek, akkor nyilván nem a legf@sabb benzint fogom tankolni. Emiatt pedig én kérek elnézést és sajnálom, ha ezzel megbántottalak. Talán inkább ezt a pénz cigire is piára fogom ezentúl költeni és a sportolást is abba hagyom.. :(
16-os! Inkább az látszik, hogy arra nem figyelsz amit az előzőekben írtam, hogy nálam nem ez a fő prioritás és az eltérés egyértelműen minimális. Hiszen ha valakinek nagyon fontos a fogyasztás, akkor vehet kis autót, kis köbcentivel, kis fogyasztással. Ha meg a gyorsulás, akkor meg vehet kis tömegű autót sok lóerővel. A lehetőség adott mindenkinek.
De ha már egy normális minőségi olajat használok, akkor nem a legf@sabb benzint fogom tankolni és zavar ha egy üzemanyag megtud romlani. Remélem, hogy ez így végre átjön.
"A két üzemanyag között ugyanis oktánszámban, és persze árban van különbség. A 100-asban kevesebb a káros anyag. Használata során a szelepek nem koszolódnak el annyira, és olyan gyorsan, mint a „normál” benzin esetében"
Legjobb tudomásom szerint pedig rendszeren ellenőrzik a kúton az üzemanyagok minőségét, de javítson valaki, ha tévedek.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!