Ha 125 köbcentis automata váltós motoron tenném le az A1-es kategóriát, akkor azzal vezethetnék egy Honda Super Cub C125-ös motort?
A Honda Super Cub röpsúlyos, vagyis automata kuplunggal van felszerelve, de lábbal kell váltani rajta a sebességeket, mint más motorokon. Ez egy félvér megoldás, de nem tudom, hogyan értelmezik.
Tudom, ha valaki automata váltós motoron tanul meg vezetni, az csak automatát vezethet, erről egy kiegészítő korlátozás is bekerül a jogosítványba. Na de ténylegesen pont nem a sebességváltás az, amit meg kell tanulni, rá kell érezni, hanem váltáskor a kuplung és a gáz egyensúlyának a helyes használatát, hogy ne fulladjon le a motor. A Super Cub esetében ez ugyanolyan lehetetlen, mint egy teljesen automata, CVT-s robogónál. Ha járó motornál üresből betesszük egyes fokozatba, semmi sem történik, ugyanúgy jár tovább a motor, csak egy bizonyos gázadás után már el is lehet vele indulni.
Szerintem tök egyértelmű a jogszabály: automata váltó.
Nem tudom, mit nem értesz ezen.
Automata a váltó a Cubon?
Nem.
Neked kell váltogatni a sebességet?
Igen.
Mi nem világos ezen?
1-es!
Pont amiatt nem teljesen egyértelmű, mert a jogszabályban nyilvánvalóan nem számoltak azzal a lehetőséggel, hogy van olyan motor, amin lábváltó mellett automata a kuplung. Na és ha valaki egy Super Cubot vezetve teszi le az A1-es kategóriát, akkor mit csinálnak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!