Seat Ibiza Cupra 6l tuning? Többi lent.
Adott lenne majd egy Seat Ibiza Cupra 6L 1.9 Tdi. Autószerelő szakmát fogok végezni. Szerintetek egy teljeskörű motor generál/tuning(kovácsolt dugó, nagyobb turbó, nagycooler, szinter kuplung, nyitott rendszer stb.) mennyi lenne HIVATALOSAN?- úgy, hogy én csinálom.
TROLLKODÓ EMBEREK MEHETNEK TOVÁBB MÁSHOVÁ!!!
Normális válaszokat köszönöm.
Alapból 160 ló szerintem kb. olyan 260-290 ló között lenne(jó chippel, és használt turbó stb.)
Szerintetek?
Igazából szerintem a Seat Ibiza Cupra nagyon jó kis kocsi.
Az 1.9TDI motorból szerintem a gyártó kihozta amit megbízhatóan ki lehet.
Amit te akarsz csinálni a kocsival gányolás, ha kell a többlet teljesítmény inkább költsd egy erősebb autóra.
Nem ellened vagyok, csak teljesen mindegy hány lovas lesz a kis Cupra-d a végére, akkor se fog jelentősen többet érni!
Egyébként meg imádom a típust nekem is majdnem lett anno, ha lett volna akkoriban élhető használt példány.
Egy motor nagyon sok kompromisszumot tartalmaz. A legegyszerűbb hármas:
Élettartam
Ár
Káros anyag kibocsájtás
Egyikhez sem lehet úgy hozzányúlni, hogy a többi ne változzon. Hivatalosan nem nagyon fogsz tudni sokkal több lovat tenni a motorba, mert nem lehet erősebb, mint az adott típusba szerelt legerősebb motor. Ha a motorhoz hozzányúlsz, akkor a futómű és a fékek is erősítésért kiáltanak.
A nagyobb turbó ugyan több levegőt ad a motornak, de csak nagyobb fordulaton. Alacsonyabb fordulaton a motorod erőtlen "halott" lesz.
A kovácsolt/kikönnyített dugattyú és hajtókar jót tesz a hatásfoknak, de több mindent hozzá kell igazítani, hogy a motor kiegyensúlyozottsága megmaradjon.
Könnyebb dugattyúval óvatosan a lendítő kereken is könnyíthetsz, ettől a motor kicsit dinamikusabb lesz.
A nyitott rendszer nem fogja tudni az előírt zajkibocsájtási előírásokat. Egy olyasmit lehet érdemes csinálni, ami néhány bajoron van, hogy alapból a kipufogó nem nyitott, de az áramló kipufogó gáz nyit a rendszeren (BMW-nél a motorvezérlés), ezzel egy kis nyomatékot is nyerhetsz alacsony fordulaton.
Egy motor átalakítását én így kezdeném:
-Mire akarom használni? (pálya? drift? közlekedés? villogás a haveroknak?)
-Mennyi pénzem van rá? (többször terveztem, de mindig olcsóbb volt a specifikációnak megfelelő gyári autó)
-Milyen szerszámaim, lehetőségem van? (más emelőjén nem hagyhatom ott a gépet napokra)
Ha közlekedés a cél, akkor csak óvatosan másznék bele.
Driftnél csak egy szűk fordulatszám tartományra kell a motort beállítani
Ha villogni akarsz, akkor a tömítéseket rendbe kell tenni és pár elemet nagyon gondosan lefesteni (szelepfedél, levegőszűrő, ami látványos és tennék be egy motortér világítást)
Szerintem az egészet beszéld meg a tanáraiddal mert lehet, hogy mondanak jó ötleteket illetve lehet, hogy műhelyfoglalkozás keretében a munka egy részét meg tudjátok csinálni. Én most végeztem. A tanáraim nagyon örültek, ha valaki "igazi hibával jött" és megcsináltuk műhelyfoglalkozás keretében.
Akkor a javaslatom:
( [link] ennek a képnek az alapján)
A vékonyabb gumicsöveket fonatosra cserélném (nincs értelme, de jól néz ki, azonban nézd meg, hogy mi megy benne, annak megfelelőt válassz)
A dekor burkolatot pirosra fújnám, vagy leszerelném.
Vennék egy bontott generátort, azt szétkapnám, a házát lefújnám cink vagy piros spray-vel, és az eredetit eladnám.
A levegőszűrő tetejére tennék valami jó kis grafikát (legalább 10 lóerőt ad). A direkt szűrőt a karbantartás igény miatt vetettem el.
A hosszbordás szíjból megnézném, hogy van-e valami színes (pár méretből már hallottam olyan emberről, aki beszélt olyan emberrel, aki már látott olyat)
A féknyergeket gondos takarítás után hőálló festékkel pirosra vagy sárgára festeném. (nagyon gondosan kiszerelve, kimaszkolva, a dugattyúk, karmantyúk ne sérüljenek, legyenek összefestve)
Most ez jutott eszembe, de amint a kezedben a csavarhúzó és a festék, sokkal több és jobb ötleted lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!