Vezethetek-e műszaki nélkül? Megkapom-az engedélyt téli gumival?
A műszaki vizsgája a kocsimnak augusztus közepén jár le. Viszont nem tartózkodom az országban még több mint 3 hónapig. Emiatt úgy döntöttem még anno, mielőtt elutaztam, hogy felesleges lecserélni a téli gumit, mert amúgy sem fog senki sem menni a kocsival szeptember közepéig. Ez most így azt jelenti, hogy nem is tudom elvinni műszaki vizsgára idejében, vagy ha valakit mégis meg tudnék hatalmazni, akkor még a téli gumi lenne rajta.
Így adottak a kérdések:
Téli gumival megkaphatja-e a kocsi nyáron a műszaki engedélyt?
Vagy ha várnom kell szeptemberig, vezethetek-e műszaki engedély nélkül? (természetesen csak a háztól a vizsgáztató helyig)
Nem teljesen úgy van, ahogy #1 írja. Valóban el lehet menni a vizsga állomásig, de kizárólag útvonal engedéllyel, amit kormányablakban lehet kérni és nem akárhová szól, ahova te kéred, hanem a legközelebbi vizsga állomásig.
A téli gumi nem probléma, nálunk nem kötelező cserélni, télen is szabályos a nyári, nyáron is a téli. Az évszaknak nem megfelelő gumi csak akkor baj, ha balesetezel, mert akkor a biztosító tuti nem fizet. De vizsgára jó.
Rendszeresen felmerülő kérdés ez itt. Valamiért tévesen ez van a köztudatban... Nos, Magyarországon nem kötelező az évszaknak megfelelő gumiabroncs, csak ajánlott. Jogszabályilag egyedül az van megkötve, hogy minimum mekkora profilmélységűnek kell lennie a guminak. Egyéb, még a gumi korára sincs előírás. Ha a biztonságot veszélyeztető módon repedezett, abba egyéni mérlegelés szerint beleköthetnek. De hogy most téli, vagy nyári a mintázat, teljesen lényegtelen.
Az új autómat februárban vettem át, szakadó hóesésben. Mint minden új autónak, ennek is nyári gumijai voltak gyári szerelésben. A szalon nem kötötte ki, hogy addig nem nem műszakiztatják, amíg nem veszek rá téli gumikat. Nem is lett volna ennek jogalapja. Szakadó hóesésben, nyári gumikon is megkapta a 4 év műszakit.
A másik kérdéshez: hivatalosan nem mehetsz közúton lejárt műszakival. Ha elkapnak, megállítanak közúti ellenőrzésen, lehet belőle gond. Az nem mentesít, hogy épp a műszaki vizsgára tartasz bemondás alapján. Nyilván erre nem nagy az esély, hogy éppen akkor megállítanak, de nem nulla. Hivatalosan útvonal engedélyt kell kérned, ha teljesen szabályosan akarsz eljárni.
Nekem anno a vizsgabázis írta az útvonalengedélyt. Nem állítottak meg, de elmondásuk szerint elfogadják, és ha mégis kötekednek, akkor ott a szám, amint felhívhatják igazolásként.
Egyszer olvastam, hogy valaki engedély nélkül indult el, azzal a tervvel, hogyha megállítja a rendőr, akkor megkéri, hogy kísérjék el a vizsgabázisig, hogy láthassák, hogy valóban van időpontja, de ez nem tudom mennyire helytálló, mert csak a neten olvastam, egy autós fórumon.
Minden esetben kérj útigazolást.
Műszaki vizsgán a gumik profilmélysége, és állapota a mérvadó.
Senkit sem érdekel, hogy téli, nyári, 4évszakos vagy mi a bánatos neve.
Megérne egy misét, de még azt sem nézik hogy milyen korú.
Szóval, egy vaskalapos ostoba metódus szerint történik a műszaki vizsga.
8.
Arról nem is beszélve, hogy amiket néznek egy műszaki vizsgán, annak sikeressége után is simán otthagyhat az autó 2 nap múlva az útszélén. De amúgy minden rendben vele...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!