Ha az autoszerelo random cserelget alkatreszeket az auton egy adott problema miatt?
"Nem fizetem ki amit nem kértem, elhozom fizetés nélkül, vagyis ha olyat cserélt amitől ugyanúgy rossz a kocsi azt nem fizetem ki."
Életedben nem találkoztál még ilyen helyzettel, igaz?
Nem jelentheted fel rablásért, mert magad adtad át az autót. A rendőrség azt fogja mondani, hogy ez nem rablás, hanem egy polgári szerződés közben fellépő vita. Az annak megfelelő utat kell követni.
És sajnos egy ilyen esetben a megrendelő helyzete váratlan módon kedvezőtlen:
A Ptk. szerint "A vállalkozót a vállalkozói díj és a költségek biztosítására zálogjog illeti meg a megrendelőnek azokon a vagyontárgyain, amelyek a vállalkozási szerződés következtében birtokába kerültek."
Ez van. Erre is kell gondolni, amikor az ember egy ismeretlen szerelőhöz viszi az autót és biankó ("csinálj, amit jónak gondolsz, csak javítsd meg") felhatalmazást ad neki. :-(
"De nincs szerződés mert sose iratnak."
Ez egy újabb tévedés.
Szerződést szóban is lehet kötni. Az is érvényes egy szolgáltatás esetében.
Sőt, akár ráutaló magatartással is. Pl. elviszed a hibás autót egy autószerelőhöz. Átadod a forgalmit és a kulcsait.
Akkor az nem Autószerelő, hanem alkatrész cserélő .
Kb. akkora kulonbseg van koztuk, mint a mester es az inas kozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!