A crossmotorok mennyire uzemorasak?
Nagyon üzemórásak, és persze így nem is olcsó a fenntartásuk. Minden a végletekig kikönnyítve, és mellette meg nagy terhelésnek van kitéve, hogy legyen erő is. Pl 20-25 üzemóránként dugattyút kell cserélni, kibír ugyan többet is, de szar lesz az illesztés, elfolyik az üzemanyag a dugó mellett, hígul az olaj, aztán a többit szerintem sejted. De mellette a vázat is karban kell tartani, csapágyakat , teleszkópokat is megviseli a terep.
Mindenhol ezt olvasni, hogy üzemórásak, meg drága fenntartani, stb.
Én viszont ezt nem tudtam tiniként és a faterom sem foglalkozott vele.
Volt egy 250-es yamaha yzf-em, 4 ütemű, 2005-ös.
14 éves koromtól használtam 21 éves koromig, azaz 7 évig. Volt 2 év, amikor állt, benne hagyva a benzinnel. Ekkor nem indult, eldugult a karburátor, ki kellett tisztítani, meg benzint cserélni és ment tovább.
A maradék 5 évben úgy használtam, hogy évente kb 30-40 napot, de az olyan volt, hogy reggel 10-kor beindítottam, elindultam otthonról (igen, azzal mentem a pályára, földutakon végig), majd késő délután haza. Szinte le sem volt állítva soha. Pálya mellett volt benzinkút is, így nagyon kényelmes volt minden. (Sóskútra jártam, sajnos azóta megszűnt)
Emellett rengeteget földutaztunk, érdi lőtér, erdők, stb.
Ha hiszitek, ha nem, de nem cseréltem rajta soha semmit, és más sem. Se lánckereket, se láncot, se dugattyút, se szűrőt, konkrétan semmit.
Olajat egyszer cseréltünk, de szűrőt soha.
Amikor lógott a lánc, apám kivett belőle egy szemet és ment vissza rá.
Gumit vettem hátra egyszer.
Télen is 1 rúgásra indult, ha esett a hó kimentem egyesben vicceskedni vele a ház elé pár percre. És akkor is, amikor a téli szezonban nem ment fél évig, majd jött a tavasz.
Felnőtt fejjel ezt nem tenném már meg, figyelek az értékeimre, de a mai napig csoda, hogy lehetséges ez.
Becsülni tudom csak, de szerintem közel 400-500 órát beletettem, és használtan vettük.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!